VERUJETE li, da su oni osvojili Rusiju? - dočekao nas je pitanjem sekretar škole.
- Pa, to nije mogao ni Napoleon! - samouvereno je rekao jedan od "osvajača", Dušan Milijančević, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, član tima koji je na upravo završenom nadmetanju u Rusiji osvojio prvo mesto.
Pet zlatnih, dve srebrne, tri bronzane medalje i dve pohvale, konačan su skor ove nezvanične ruske matematičke olimpijade. Teodor fon Burg, Luka Milićević, Dušan Milijančević i Aleksandar Vasiljković, i ovaj put osvetlali su obraz ne samo prestonice, već i čitave Srbije. Ali, nadležni ih se ni ovog puta nisu setili. Poslednji put kada je neko uložio koji dinar u njihovu školu bilo je još davne 2001. godine, u vreme Vlade pokojnog premijera Zorana Đinđića?!
Od tada do danas, povremeno ih se seti opština Stari grad, poneka ambasada koja ima sluha za nadarenu decu, a setila ih se i Vlada Vojislava Koštunice. Naime, 2007. godine Matematička gimnazija je proglašena školom od posebnog nacionalnog značaja, pa sada odlazak na velika svetska takmičenja ne moraju sami da finansiraju, već to za njih radi Ministarstvo prosvete. Iako je teško poverovati, do prošle godine svako putovanje predstavljalo je pravu finansijsku egzibiciju roditelja i zaposlenih u školi.
Međutim, muke naših olimpijaca se tu ne završavaju. Iako su nosioci medalja sa međunarodnih takmičenja, oni ne ispunjavaju uslove konkursa Fonda za mlade talente i ukoliko nadležni ne uvaže njihove primedbe, talenti će ostati bez novca! Rok za podnošenje dokumenata ističe do kraja nedelje, a nadležnima još nije jasno kako je moguće da neko zauzme 20. mesto, a da je osvojio zlatnu medalju.
Propozicije međunarodnih takmičenja su takve da na njima učestvuje i po 600 takmičara i da prvih 40 mesta zauzmu đaci sa minimalnom razlikom u bodovima, a da su svi do određenog broja bodova osvajači zlatnog odličja. U konkursu, naime, stoji da pravo na novac imaju samo prva tri mesta, odnosno nagrade.
- Uslovi konkursa uopšte nisu jasni - tvrde u Matematičkoj gimnaziji. - Oni jednako boduju regionalno takmičenje i međunarodnu olimpijadu, ili, nadmetanje A i B kategorije. Naši učenici gotovo nikada i ne učestvuju u B kategoriji, jer su tu zadaci dosta lakši. Zbog nepravednog sistema bodovanja nosioci medalja sa upravo održane olimpijade u Rusiji nemaju pravo na novac iz Fonda za talente.
Teodor fon Burg, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije, koji se već godinama takmiči sa seniorima, osvojio je devet medalja, a da je od države dobio samo 100.000 dinara. Pošto je napredniji od svojih vršnjaka, on nije zbog toga nagrađen, već mu se celokupan iznos uskraćuje, samo zato što je mlađi od uzrasta koji propisuje konkurs?!
- Prošle godine smo nagrađeni samo za jedan predmet, iako imamo medalje sa još po dva međunarodna takmičenja - tvrdi Luka Milićević, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, nosilac nekoliko medalja u 2007. godini. - Fond za mlade talente gubi smisao, jer nas ne podstiče da ostanemo u zemlji, već da što pre odemo kada nam se nanosi takva nepravda. Proizilazi da više vredi treće mesto na nekom regionalnom takmičenju, nego zlato na olimpijadi.

SPAVALI U KASARNI
UČENICI Matematičke škole bar jednom mesečno putuju na neko od takmičenja iz matematike, astronomije, informatike ili fizike. U decembru putuju u Južnu Koreju, a zatim u Rumuniju.
Kada nije bilo novca, odnosno dok su roditelji i škola sami finansirali njihova putovanja, dešavalo se da deca spavaju i u kasarnama?! Naime, pre desetak godina na državno takmičenje u Valjevu učenici su prenoćili u vojničkim, a profesori u oficirskim sobama.

BROJKE
- 2,5 miliona Teodoru fon Burgu
- 1,25 miliona dinara Fond nije isplatio Luki Milićeviću
- 1,1 milion Aleksandru Vasiljkoviću
- pola miliona Dušanu Milijančeviću

REKONSTRUKCIJA
I OD dugo najavljivane rekonstrukcije Matematičke gimnazije, čiji je početak radova za naš list pre desetak dana "obelodanio" i gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić, izgleda da opet nema ništa. Direktor Srđan Ognjanović, niti bilo ko drugi u ovoj školi u ponedeljak nisu mogli da nam potvrde informaciju nadležnih da će adaptacija i nadogradnja ove elitne škole krenuti za najviše mesec dana.

MALI PROSTOR ZA TALENTE
PITANJE: Da li ste zadovoljni uslovima koje vam pruža Matematička gimnazija i šta biste promenili u organizaciji nastave?

1. Teodor fon Burg, prvi razred
- Volje i želje za radom, napredovanjem i znanjem imamo, ali nemamo dovoljno prostora. Dešava se da u školi nema prazne učionice u kojoj bi držali dodatnu nastavu iz predmeta iz koga se pripremamo za odlazak na međunarodno takmičenje. A, ukoliko bi uključili još jedan kompjuter na instalacije koje imamo, nastao bi opšti haos.

2. Aleksandar Vasiljković, treći razred
- Vrlo često šetamo se iz jedne učionice u drugu da bismo održali dodatnu nastavu, a mnoge škole u gradu zvrje prazne. Primera radi, gimnazija "Kolmogorov" u kojoj se održavalo takmčenje, ima duplo više prostora od naše škole, a samo 12 odeljenja. Internat i školska zgrada su povezani, pa bukvalno u papučama i bez jakne možete na čas.

3. Dušan Milijančević, treći razred
- Muku mučimo sa brojem učionica od kada su u Matematičkoj počela da rade ogledna odeljenja osnovne škole. Čekamo da neko ode na čas fizičkog da bismo mogli da vežbamo za takmičenja. Što se opreme tiče ona i nije tako loša, ako izuzmemo kabinet za fiziku koji se nalazi u podrumu i apsolutno je neadekvatan za održavanje časova.

4. Luka Milićević, treći razred
- Prostor je definitivno naš najveći problem, ali treba imati u vidu i da naši vršnjaci u, primera radi, Rusiji uče manje matematike od nas. Već u srednjoj školi oni pišu i brane neku vrstu naučnih radova. Mi i dalje radimo na principu testova i kontrolnih zadataka. Bilo bi korisno i zanimljivo da i mi imamo takve provere znanja.