POSLANICIMA koji nepropisno parkiraju ispred Doma Narodne skupštine, saveznik nije samo policija, već i - loša saobraćajna signalizacija. Iako na platou ispred zdanja u srcu prestonice stoji znak da je parkiranje zabranjeno i na trotoaru, samo dvadesetak metara dalje na stubu je okačeno veliko "P" sa natpisom "prva zona".
To znači da, kako sada stvari stoje, poslanici imaju pravo da ostave svoj automobil na sred trotoara ispred bivše Savezne skupštine, i da za to ne snose posledice, iako je, u suštini, reč o ozbiljnom saobraćajnom prekršaju! U Sekretarijatu za saobraćaj obećavaju da će reagovati i pomeriti sporni znak "P", kako deputati više ne bi imali alibi za brutalno kršenje propisa.
U analizi koju je Srpski komitet za bezbednost saobraćaja napravio specijalno za ovaj problem, kaže se da je znak koji označava zabranu parkiranja i zaustavljanja suvišan, jer zabrana važi i samim zakonom, pa ju je nepotrebno isticati znakom. Ali, pošto se u pravcu kretanja nakon znaka zabrane nalazi znak "P", to znači da je od stuba pa nadalje parkiranje i zaustavljanje - dozvoljeno!
- Na delu trotoara od raskrsnice sa Takovskom ulicom pa do prvog znaka, zaustavljanje i parkiranje je zabranjeno, baš kao i na delu trotoara od prvog saobraćajnog znaka do znaka "P" - obrazlažu stručnjaci Komiteta za bezbednost saobraćaja. - Ali, na delu trotoara od znaka "P" pa do kraja platoa, izuzev na delu gde ulazni i izlazni put iz Doma Narodne skupštine prelaze trotoar, i zaustavljanje i parkiranje je dozvoljeno.
U Sekretarijatu za saobraćaj, koji je zadužen za postavljanje saobraćajne signalizacije, objašnjavaju da se "P" na platou ispred Skupštine odnosi na zonirano javno parkiralište na uglu sa Vlajkovićevom ulicom, a ne na brisani prostor ispred "Konja vranih", niti, kao što mnogi vozači misle, na ulazak u zonu ograničenog parkiranja.
- Na trotoaru ispred Skupštine nije dozvoljeno parkiranje, a da je to zaista zonirano područje, bile bi iscrtana parking mesta - kaže Branko Smiljanić, zamenik sekretara za saobraćaj. - Pošto postojeće stanje izaziva zabunu, pomerićemo znak "P" bliže javnom parkingu i Vlajkovićevoj ulici.

OGRANIČENJE
U KOMITETU za bezbednost saobraćaja opominju da su u Beogradu retki znaci koji označavaju ulazak u zonu vremenski ograničenog parkiranja. Taj znak je u obliku kvadrata bele boje, a može mu biti dodata i dopunska tabla sa označenjem parking zone i svih ograničenja koja u njoj važe.