NOVI Beograd 11. aprila navršava šest decenija postojanja. Za to vreme prešao je put od puste močvare do najmnogoljudnije, ali i najperspektivnije gradske opštine. U godini važnog jubileja opštinski čelnici najavljuju velike projekte - rešavanje problema parkiranja, otvaranje ambulanti, rekonstrukciju mesnih zajednica, a možda i izgradnju gradske opere.
U okviru programa "Uređenje opštine kroz male projekte" biće uveden video nadzor u sve škole, a dvorišta predškolskih ustanova "11. april" biće opremljena klupama i garniturama za sedenje.

PLANOVI

- Prioritet će biti i otvaranje ambulante u Bloku 23, rekonstrukcija centara mesnih zajednica u nekoliko blokova - objašnjava predsednik opštine Željko Ožegović. - I na sportiste smo mislili, pa će biti renovirani neki košarkaški tereni i završićemo izgradnju 50 kilometra biciklističkih staza.Mada se sporilo u vezi sa lokacijom za skejt park, on će uskoro ipak, nići. Atletski kompleks u okviru Univerzitetskog naselja, takođe će doprineti atraktivnosti Novog Beograda.
Prema rečima predsednika Ožegovića, problem parkiranja, koji u ovoj opštini postoji, biće rešavan postupno. Već ovih dana, Direkcija za puteve izgradiće prva nova parking mesta u mesnim zajednicama Gazela, Studentski grad i Pariske komune.

ISTORIJA

Prve lopate oko 300 brigada graditelja zahvatile su blato Novog Beograda 1948. godine na akciji. Uglavnom seoska omladina, koja je radila tokom prve faze izradnje smenjivala se sa studentskim i srednjoškolskim brigadama pod rukovodstvom tadašnjeg komandanta, Slobodana Bosiljčića. Danas kada se graditelji sretnu, priči nikad kraja o davnim podvizima, za koje kažu, ni sami nisu verovali da će stvoriti ovakvu opštinu. Opštinu koja je danas poslovno sedište Beograda, u kojoj su brojne strane i domaće kompanije našle svoj "dom", broj zaposlenih se povećao za 45 hiljada, a njihove plate se našle među najvišim u zemlji.

BROJKE
4.096 HEKTARA je površina opštine
300 HILJADA stanovnika prema procenama MUP (2008.)
18 mesnih zajednica
33 predškolske ustanove
19 osnovnih škola
6 srednjih škola
2 više škole i 3 fakulteta

PONOS
JEDAN od momenata na koje je predsednik Ožegović najponosniji je i projekat "Korak bliže građanima", koji su prihvatile i primenile sve druge opštine u Beogradu, a i zemlji. Kroz uvođenje modernih tehnologija, otvaranje uslužnih centara, ukidanje šaltera i naručivanje dokumenta elektronskim i telefonskim putem, komunikacija sa građanima je unapređena.

APRILSKI DANI
POVODOM proslave jubileja, gradska opština je pripremila bogate sadržaje u okviru manifestacije "Aprilski dani". Program je počeo u četvrtak otvaranjem izložbe najlepših fotografija o Novom Beogradu u Blok galeriji. U petak će biti organizovan susret graditelja, a i Svečana akademija. Od sportskih događanja zanimljivo će biti prvenstvo u stonom tenisu i biciklističko takmičenje učenika osnovnih škola "NBG Bajk '08". Slediće otvaranje još nekoliko izložbi, a za Dan planete zemlje, 22. april organizovano je simbolično sađenje 60 sadnica za 60 godina, koje će posaditi 60 poznatih Novobeograđana. Planiran je i koncert "Partibrejkersa" na teatru na Savi za 12. april, ali zavisno od vremenskih uslova možda će biti odložen.