IZGRADNJA prvog multifunkcionalnog komercijalno-poslovnog centra na mestu nekadašnje "Bajlonijeve" pivare, prikazaće na drugačiji način Skadarliju, najpoznatiju boemsku četvrt prestonice. Na placu od 1,5 hektara trenutno su zapušteni i ispražnjeni objekti predratne pivare "Bajloni", a posleratnog BIP-a.
Očekuje sa da do decembra 2010. godine u donjem delu skadarlijskog atrijuma budu podignuta dva hotela, podzemna garaža, muzej, više restorana i pešačka zona. Investitor radova firma "Eljuest Balkan propertis" će za izgradnju ovog projekta i restauraciju postojećih zgrada potrošiti oko sto miliona evra.
Arhitekte, profesor Branislav Stojanović i Branka Tmušić-Stojanović uvereni su da nove građevine neće narušiti postojeći ambijent ove četvrti. Pored novih objekata biće sačuvane i postojeće stare zgrade.
- U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, svi objekti će biti konzervirani - objašnjava profesor Stojanović. - Stara visoka kula biće kompletno osvetljena i vidljiva iz pravca Bajlonijeve pijace. Fasada postojećeg tržnog centra biće presvučena, a unutar objekta su planirani restorani i hotel "Rezidens". Novi tržni centar biće smešten u tri nivoa pod zemljom, a ispod njega će se nalaziti garaža sa kapacitetima za oko hiljadu vozila.
Iskusan autorski tim gotovo godinu dana je projektovao budući izgled Skadarlije. Prema njihovim planovima, plac omeđen Cetinjskom, Dušanovom, Skadarskom i Zetskom ulicom biće dijagonalno presečen pešačkom stazom.
- Šetačka zona Skadarske ulice neprirodno je prekinuta na dnu, u Dušanovoj ulici - dodaje Stojanović. - Ako želimo dalje da se šetamo, prinuđeni smo da se okrenemo i pođemo unazad. Unutar ovog kompleksa naišli smo na protivpožarni put širine 3,5 metara. Naša želja je da tu aktiviramo pešačku zonu, koja će biti omeđena sadržajima ugostiteljstva i kulture.
Prema rečima profesorke Tmušić-Stojanović, za godinu dana rada najveći izazov pored uklapanja novog u staro, predstavljao je i nagib terena.
- Između najviše i najniže tačke placa razlika je 17 metara visine - kaže Branka Tmušić-Stojanović. - To nam omogućuje da čak tri sprata tržnog centra, poput fioka, gurnemo ispod zemlje. Tako se najekonomičnije koristi prostor ispod zemlje. Pored te arhitektonske egzibicije vodili smo računa da visina objekta prostorno i funkcionalno odgovara okruženju.
Atrijum između Zetske, Cetinjske i Skadarske ulice sada je napušten. Zgrade u kojima se pravilo "aleksandar" pivo su ispražnjene i spremne za rušenje. Po parkingu i dvorištu razbacane su stare metalne bačve, koje jedine svedoče o prethodnoj nameni ovog placa.
Pivara "Bajloni" bila je nadaleko čuvena po čistom i ukusnom pivu. Zasluge za to pripisuju se njenim izvorima termalne vode. Prema rečima projektanta Stojanovića, sva tri izvora će biti sačuvana i kooptirana. Nove bušotine biće pored šetališta i predstavljaće neku vrstu turističke atrakcije.
Od zaborava i rušenja biće otrgnuti stara kotlarnica i podzemni lagumi. Pored visoke kule, biće restaurirana i dva autentična zida pivare, kao i restoran "Stara Skadarlija". Naime, kafana će biti "obučena" u staklenu opnu, koja će bleštati u mraku.
- Kafanu "Stara Skadarlija" uvukli smo u jednu staklenu kocku, koja će biti neobično jako osvetljena iz sva četiri pravca - objašnjava Branka Tmušić-Stojanović. - Posegli smo za ovakvim rešenjem da bismo naglasili ovu tačku koja je nedovoljno istaknuta, a važno je da se pokaže da, upravo na tom mestu, počinje čuvena Skadarlija.
Prvi planovi obnove Skadarlije datiraju iz davne 1977. godine. Ovaj multifunkcionalni centar prostiraće se na 50.000 kvadrata, od kojih su 15.000 već postojeći krovni objekti, a 35.000 biće podignuto u naredne dve godine.
- Neće biti nove gradnje u Skadarskoj ulici, već u susednoj Cetinjskoj, čiji građevinski fond nema nikakav istorijski značaj. Duž celog placa frontalno će biti podignuti stakleni objekti, visine četiri sprata. Sadašnja epoha afirmiše kontrast u arhitekturi. Pored starog, koje se štiti, gradi se novo u duhu ovog veremena - zaključuje profesor Stojanović.


DISKOTEKA
NA javnoj tribini, koja je bila organizovana u opštini Stari grad, investitori su predstavili preliminarno rešenje budućeg komleksa "Skadarlija". Stanari Cetinjske, Zetske i Skadarske ulice, usprotivili su se ideji da se stakleno zdanje useli u njihov komšiluk. Prema njihovim rečima, potpuno je nedopustivo da se zgrada "disko" arhitekture zida u najstarijem delu grada, koji je oduvek bio simbol prošlosti i zaštitni znak Beograda.

OTVARANJE LAGUMA
NA delu placa ispod zemlje nalaze se lagumi. Visine su oko pet metara i služili su za smeštanje pivskih bačvi. Oni će u budućnosti biti otvoreni za širu javnost. Pretpostavka projektanata je da će se u njima nalaziti radnje za prodaju suvenira i etno-sadržaja.