UPOTREBNU dozvolu "Beogradska arena" treba da dobije 1. oktobra. To znači da će teniski mečevi Dejvis kupa biti poslednja manifestacija koja će se održati u ovoj dvorani bez konačne dozvole. "Arena" je do sada imala privremenu upotrebnu dozvolu i na osnovu tog papira u proteklih godinu dana otvorila je kapije za mnoge događaje, a pre svega, koncerte.
Poslednja stavka koja mora da se odradi pre konačnog potpisa Sekretarijata za urbanizam, kako objašnjava direktor "Arene" Đorđe Milutinović, je postavljanje protivpožarnog ozvučenja.
- Oprema je kupljena i treba da se poveže i testira. Ako sve bude u redu, što očekujemo, konačno ćemo dobiti i upotrebnu dozvolu - najavljuje Milutinović. - Time će izgradnja "Arene" biti i papirološki završena.
Posle postavljanja protivpožarnog ozvučenja Komisija za tehnički pregled prekontrolisaće da li je hala sagrađena prema projektu, da li sva oprema dobro funkcioniše i da li je bezbedno. U "Areni" ne očekuju nikakve probleme, jer je kažu sve odrađeno kako treba.
Prošle jeseni najavljivano je da "Arena" treba da dobije dozvolu, ali je prolongirana pošto je testiran ugrađeni najsavremeniji sistem protivpožarne zaštite. Čekalo se i ozvučenje, ali su tenderi za njegovu kupovinu nekoliko puta ponavljani. Nadzornici su naložili i dodatne radove, poput postavljanja protivpožarne zaštite na ormare i zamene popucalih pločica.

GRAĐENjE

"BEOGRADSKA arena" građena je od 1991. godine. Ukupno je koštala oko 70 miliona evra. Njen kompleks od 48.000 kvadrata čine velika i mala dvorana i holovi na šest etaža. Ispred je parking za 4.800 mesta. Na njene tribine zvanično može da stane 19.982 gledaoca.
OTVARANjA

PRVI put nedovršena "Arena" otvorena je krajem jula 2004. godine za košarkaški turnir "Dajmond bol". Narednog leta u njoj je održan završni turnir "Svetske lige" i Evropsko prvenstvo u odbojci i Evropsko prvenstvo u košarci. Tokom jeseni 2005. godine u njoj su nastupali Zdravko Čolić, Fil Kolins, Andrea Bočeli, a posle ovih koncerata "Arena" je zatvorena da se potpuno sredi. Treći put otvorena je novembra prošle godine koncertom američkog repera "50 sent". Posle njega smenjivali su se stranački izborni mitinzi, Željko Samardžić, Riblja čorba, Van Gog, Džipsi Kings....