Romske porodice, čije je kuće uništila poplava, uselile su se u utorak u nove domove u zemunskom naselju "Plavi horizonti". Tako se četrdesetak meštana, među kojima 25 dece, nekadašnjeg naselja "Goveđi brod" koje je zbrisao Dunav, posle godinu dana čekanja konačno "usidrilo". Kuće su jednake veličine - po 63 kvadrata, a dobili su i nov nameštaj, tepihe, zavese... Mnogi od njih prvi put koriste kupatilo.
Ključeve u ruke vlasnicima je uručio ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Njegovo ministarstvo finansiralo je gradnju, a Opština Zemun obezbedila je placeve.
- Hvala Velji kao bratu - rekla nam je Bramša Ćerimi. - Deca danas nisu otišla u školu, raduju se što su dobili nove kuće. Konačno imamo čistu vodu, kupatilo, suve i tople sobe.
A, ministar Ilić, prelazeći blato do kuća, obećao je da će asfaltirati i put.
- U Opštini Zemun nema više onih koje je ugrozila poplava. Rešili smo pitanja vode i kanalizacije i izgradili kuće. A, sada ćemo da radimo na tome da ne gaze po blatu - rekao je Ilić, dok su mu Romi aplaudirali.
U novi dom uselila se i desetomesečna Samanta, koja se rodila baš za vreme poplava. Zbrinuti su i školarci Sultan, Tajson, Aida, Selma...
Dok su čekali izgradnju kuća, nekadašnji meštani "Goveđeg broda" bili su smešteni u šatorima, dok je vreme bilo lepo, a kasnije u jedan od objekata u vlasništvu Opštine Zemun.