UMESTO na Dedinju, ili u čuvenoj Silikonskoj dolini - Ulici Strahinjića Bana, Vračaru i Dorćolu, sugrađani sa debljim džepom sada se radije odlučuju za blokove oko nove sportske hale "Arena". Samo prošle godine u ovoj opštini započeta je izgradnja 3.000 novih stanova, a prethodne useljeno 2.000.
Sve više političara, sportista, medijskih ličnosti pazari skupe stanove preko Save. Ostali poznati koji decenijama stanuju u Novom Beogradu tek sada uživaju u prednostima probuđene spavaonice. I novi i stari Novobeograđani slažu se da je njihov dom u najboljoj gradskoj opštini.
- Nije čudno što mnogi i za kupovinu i iznajmljivanje biraju Novi Beograd. Tamo ima dosta novogradnje, ulice su široke, ima mesta za parking - objašnjava Petar Milojković, direktor agencije za nekretnine "Terazije". - Centar se izbegava zbog gužvi, teskobe i skupog parkinga po garažama, dok ga je na ulicama gotovo nemoguće pronaći.
U najbližem "Areni", Bloku 29, stanuju ministri, novinari, direktori, bankari, biznismeni... U istoj zgradi u Bulevaru AVNOJ-a, u stanovima od po 100 kvadrata su ministri privrede Predrag Bubalo i kulture Dragan Kojadinović. Prvi komšija u nešto manjem stanu od 80 kvadrata im je novinar Mihailo Kovač. Istu kvadraturu, u istom Bloku kupili su i voditelj Ivan Zeljković i državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović. U ovom kraju je i plejada nekada visokih funkcionera JUL i SPS Dušan Čukić, Uroš Šuvaković, bivši ministar telekomunikacija Dojčilo Radojević, mnogi direktori, sportisti...
- Za sada mi ova lokacija najviše odgovara. Tamo sam oko tri godine i kada se sve sabere i oduzme, to je deo grada u ovom trenutku za mene najbolji - kaže Zeka "Milioner". - Sve mi odgovara - široki bulevari, dovoljno mesta za parking i što nema gužve.
Nova beogradska elita kupuje luksuzne stanove sa sigurnosnim kamerama, blindiranim vratima i stalnim obezbeđenjem. Neizostavan inventar su italijanske kuhinje, španksa keramika, podno grejanje, parket od hrastovine, ugrađeni sefovi...
Košarkaš Igor Rakočević kupio je stan u Ulici proleterske solidarnosti, a fudbaler Nemanja Vidić u Bulevaru Mihaila Pupina ima stan od 100 kvadrata. Lepa Brena, Dragan Kojić Keba i Stoja stanuju na Bežanijskoj kosi. Posednjih devet godina u stanu od 100 kvadrata kod "Arene", u Bulevaru AVNOJ živi radikal Tomislav Nikolić, dok je njegov partijski kolega Aleksandar Vučić u "Ju biznis centru". Kao i on i ministar finasija Mlađen Dinkić je novobeogradski starosedeoc, a stan ima kod starog "Merkatora".
Među starim Novobeograđanima su i pisci Zoran Živković (naučna fantastika) i Mihailo Pantić, karikaturista Koraks, slikar Janoš Mesaroš, legenda srpske košarke Zoran Slavnić Moka. Od kada je došao iz Mostara tamo živi i Dražen Dalipagić Praja. Lokaciju nikada ne bi menjali ni Aleksandar Tijanić direkor RTS i glumac Boda Ninković.CENE
TRENUTNO je potez oko novoizgrađene hale "Arena" među najskupljim, ali i najtrženijim lokacijama u gradu. Pri kupovini kvadrat košta oko 1.800 evra, dok za iznajmljivanje stanodavci traže i po 15 evra po kvadratu. Kupovina stanova u novogradnji čak premašuju 2.000 evra po kvadratu. Blokovi 19, 21, 22, 30 iza centra "Sava" "kreću se" oko 1.300 evra, dok je najjeftiniji kvadrat u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar, oko 1.050 evra po metru kvadtratnom.ZAŠTO STE IZABRALI DA STANUJETE U NOVOM BOGRADU?

1. DRAŽEN DALIPAGIĆ PRAJA, KOŠARKAŠ

- OD 1996. godine, kada sam se vratio iz Italije stanujem u "Ju biznis centru" i veoma sam zadovoljan. Uvek sam bio vezan za Novi Beograd. Od mladih dana i mog dolaska iz Mostara. Sve se vrtelo oko Novog Beograda, tu je Hala sportova u kojoj je "Partizan" igrao. Osim toga, Novi Beograd je širok, komotan i nema velikih gužvi. Zato ni za živu glavu ne bih otišao da živim u centru grada.2. BODA NINKOVIĆ, GLUMAC
- Poslednjih 12 godina stanujem u Bloku 61. Osim što je Novi Beograd prostran, najvažnija mi je blizina Save. Pošto sam došao iz Smedereva, reka mi i ovde mnogo znači. Ima puno prostora za šetnju, a i sve više je ljudi koji me vezuju baš za ovaj deo grada. Mislim i da je za decu mnogo bolje mesto za život od centra grada. Mogu da se poigraju ispred zgrade, jer ima dosta prostora.


3. ALEKSANDAR VUČIĆ, POLITIČAR
Od rođenja živim u Novom Beogradu. Verovatno bih mogao da stanujem u bilo kom mestu, bilo kojoj tački Srbije, ali eto živim ovde. Najveća prednost Novog Beograda je blizina reke. Meni znači, pa i to računam kao prednost što je i Zemun blizu.


4. ALEKSANDAR TIJANIĆ, DIREKTOR RTS
- U Novom Beogradu, stanujem 35 godina. To je najbolje mesto za život. Jedina opština koje ima dve reke. Jedina opština sa splavovima. To je opština sa najviše basket terena po glavi stanovnika. do centra se stiže za pet minuta, a do aerodroma za sedam. Novi Beograd je jedina opština gde ujutru kad austaneš i izađeš napolje ne zgaziš na tramvajsku šinu, već na travu.