POJEDINI delovi Beograda već godinama teže da se odvoje od matičnih i osnuju svoje opštine. Tako bi uz Savski, Beograd mogao da dobije još tri "venca" - Posavski, Avalski i Dunavski venac.
Poslednji su se za samostalnost izborili Surčinci. Ova najmlađa opština, doduše, je i u prošlosti bili "samostalna". Njihovim stopama, međutim, uskoro bi mogla da krenu još neka beogradska naselja.

POSAVSKI VENAC

Poslednji zahtevi stižu sa Čukarice. Stanovnici obodnih naselja Železnika, Rušnja, Sremčice, Velike Moštanice, Umke, Ostružnice, Pećana, Rucke i Makiša, potpisali su peticiju za odvajanje.
- Smatramo da ćemo kao posebna opština više moći da uradimo za žitelje ovih naselja - kaže Darko Stojanović, odbornik u Opštini Čikarica. - Opština nije dovoljno ulagala u puteve i infrastrukturu. U Železniku je ukinut Dom kulture, ugašeno 10 mesnih zajednica i posle 50 godina prestao je da radi matičar. Želimo da se to promeni i smatramo da je ovo pravi način.
Nezadovoljstvo građana još više potpiruje činjenica da se sredstva selektivno ulažu u centralne delove opštine, Banovo brdo i Žarkovo, dok su ostala naselja zapuštena i nerazvijena.
Povodom zahteva za otcepljenje rukovodstvo Čukarice obrazovalo je komisiju koja će utvrditi njegovu opravdanost.

DUNAVSKI VENAC

Žitelji naselja na levoj obali Dunava se godinama bore za dobijanje Opštine Dunavski venac. Više od 70 hiljada građana Palilule traže vraćanje statusa opštine naseljima koja su centralizacijom 1965. godine pripojena ovoj lokalnoj samoupravi. To su Borča, Ovča, Krnjača, Padinska skela, Besni fok, Kovilovo, kao i manja naselja Jabučki i Glogonjski rit.
Peticija 17 hiljada građana podneta je Skupštini grada 2003. godine. Kako je Grad procenio da nisu ispunjeni uslovi za samostalnost, članovi Udruženja "Dunavski venac" podneli su tužbu Vrhovnom sudu Srbije. Kako se taj sud proglasio nenadležnim, udruženje je najavilo da će Skupštinu grada tužiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ne bi li ostvarili svoja prava.

AVALSKI VENAC

Inicijativa za formiranje opštine Avalski venac javila se još 1996. godine. U ovu opštinu, kako objašnjava Sava Čavić, član Veća SO Voždovac, uključila bi se podavalska sela Ripanj, Beli potok, Zuce i Pinosava. Zbog svoje prirodno geografske konfiguracije Avalskom vencu moguće je da se priključi i Vrčin, koji je sada u sklopu opštine Grocka. Jajinci bi najverovatnije ostali na teritoriji Voždovca, jer su se razvijajući skoro spojili sa Banjicom.
- Verujem da će najkasnije za pet godina zaživeti Opština Avalski venac - kaže Čavić. - Voždovac ima dosta stvari koje treba da sredi i u svom gradskom delu, tako da se u selima malo sporije rešavaju problemi. Kada bi država u vodu, puteve i kanalizaciju uložila oko 20 do 30 miliona evra, ovaj kraj bi se potpuno izdigao i zaživeo. Nova opština bi tada mogla i sama da finansira razne projekte. Stanovnici bi bili bliži upravi, lakše bi se prepoznavali problemi i verovatno bi se angažovanije i brže rešavali.

DOBANOVCI
Meštani Dobanovaca su želeli da postanu opština pre pet godina, kada je to i zvanično zatraženo od Zemuna, u čijem su sastavu tada bili. Međutim, cepanjem Surčina, ova ideja je "gurnuta u zapećak". Ipak, u Mesnoj zajednici kažu da nije zaboravljena. Ako se ukaže prilika, rado bi promenili granice i odvojili se od Surčina. Kako tvrde, funkcionisali bi i više nego dobro, jer su industrijska zona i na njihovoj teritoriji se nalaze velika preduzeća. Dakle, para bi bilo, pa nije isključeno da se grafit "Dobanovci opština" pretvori u stvarnost.

MIRIJEVO DRŽAVA
U vreme velikih protesta zbog planirane izgradnje trafo stanice, građani Mirijeva su predlagali da se odvoje od Opštine Zvezdara, mada zvaničnih inicijativa nije bilo. Procenjuje se da u ovom naselju živi između 50 i 60 hiljada stanovnika, dok je broj upisanih birača oko 35 hiljada.

NEDOSTAJU ZGRADE
IZ Skupštine grada uglavnom stižu objašnjenja da "separatisti" nemaju zgradu gde bi smestili opštinsku upravu. Međutim odgovor je da se lako može pronaći objekat za to - mesna zajednica ili dom kulture. Tako Surčinci već dve godine rade u TC "Šećer sokak" i potkrovlju Doma kulture. Novu zgradu dobiće tek sledeće godine, što je samo 12 meseci pre isteka mandata vlasti. Prepreka su i kadrovska rešenja, ali se ovaj problem rešava prelaskom broja zaposlenih iz stare u novu opštinu. Iz Zemuna je u Surčin prešlo pedesetak radnika.