VEĆ nekoliko nedelja u reciklažnom dvorištu preduzeća "Gradska čistoća" osim papira, plastike i PET ambalaže prikupljaju se i limenke. Tokom februara u "dvorištu" u Višnjićevoj ulici 55 otkupljeno je 450 kilograma aluminijumskih konzervi, 250 tona papira, 262 tone metala, dve tone čvrste, četiri meke plastike i 700 kilograma PET boca. Tako su Beograđani umesto da bace u smeće, prodavanjem otpada, za mesec dana zaradili oko milion dinara.
Upravnica pogona "Otpad" Gordana Lemajić kaže da su Beograđani iz godine u godinu sve više svesni da papir, plastika i metal nisu smeće, već novac. Svakog meseca u hangare u Višnjićevoj ulici stigne oko 300 tona papira, a u januaru je prikupljeno čak četiri i po tone plastičnih flaša.
- Nudimo građanima da u zamene dva kilograma papira za kesu za smeće za domaćinstvo - kaže Gordana Lemajić. - Ovo je jedino reciklažno dvorište u Srbiji, a mislim da će Beograđani više da donose otpad kada bude otvoreno još reciklažmnih dvorišta u bližim delovima grada.
U ogromnim halama papir se skuplja, balira i pakuje. Odatle se prodaje drugim preduzećima koja se bave reciklažom. Najčešće fabrici "Umka". Pošto je odnedavno otvorena firma za reciklažu aluminijumskih limenki na Pančevačkom putu "Riken", "Gradska Čistoća" otkupljuje od građana i ove sirovine. Osim u reciklažnom dvorištu otpad se otkupljuje i na pijacama na Banovom brdu, Bajlonijevoj, Cvetkovoj i Slavujev venac, na kojima se skupi po tona papira dnevno.
- Ovde naši radnici dovoze svake prve subote u mesecu kabasto smeće, kao i školjke starih automobila po prijavama inspektora. Otkupljujemo i limovinu - objašnjava Lemajić. - Da bi priča o selkciji otpada i iskorišćavanji sirovina još više zaživela uskoro će po gradu biti postavljeno 1.000 žičanih kontejnera za smeštaj isključivo PET ambalaže. Imamo čak i pripremljene specijalne kontejnere za medicinski otpad koje će bolnice moći da iznajme. Sarađujemo sa školama kojima poklanjamo specijalna zvona za limenke. Mališanima je to najzanimljivije, a najvažnije i jeste početi edukaciju od dece.

KORPE ZA ŠUT
IZ preduzeća gradska "Čistoća" poručuju da se sav građevinski otpad odlaže u korpe koje se mogu poručiti na brojeve telefona: 2758-090 i 782-132, a njihovo postavljanje i odnošenje šuta košta 3.200 dinara. Već nekoliko meseci ekološke patrole obilaze gradilišta i opominju vlasnike da bi trebalo da uklone šut. U "Čistoći" tvrde da se stanje dosta popravilo i da je samo prošlog meseca otkupljeno 120 korpi za šut.


TABELA

OTPAD               CENA OTKUPA (po kilogramu)

PAPIR               3 dinara

LIMENKE           58 dinara

PET BOCE          8 dinara

MEKA PLASTIKA          3 dinara

TVRDA PLASTIKA          5 dinara