GRB i zastava, obeležja opštine Zemun promeniće izgled. Ova odluka, kojoj je prethodila rasprava odbornika radikala i demokrata usvojena je juče na sednici skupštine. Opozicija je promenu komentarisala kao politički potez, dok su predstavnici vlasti tvrdili da dosadašnji grb nije urađen po heraldičkim pravilima.
Umesto lavova, grb će ubuduće čuvati dva ratnika sa crvenim štitovima, sa srpskim obeležjima - srebrni krst i ocila. Ćiriličnim slovima na dnu će biti ispisano "Zemun", za razliku od prethodnog natpisa "Zemun oduvek, Zemun zauvek". Zastava će biti bele boje, sa grbom na sredini.
Heraldičar Marko Atlagić, član Komisije za stručnu analizu simbola kaže da se grb menja, jer nisu ispoštovana osnovna pravila, uglavnom oko boja, koje ne odgovaraju tradiciji. On je dodao da je potrebno oko dva meseca da se grb slikovno obradi i napravi. Predsednik Zemuna Gordana Pop Lazić kaže da bi svaki laik primetio da nešto nije kako valja, kada pogleda jelena sa bradom na starom grbu, što u prirodi ne postoji.
- Prihvatamo ove sitne ispravke oko boja, ali prekrajanje i ubacivanje ratnika, nije u redu. Njih u grbu Zemuna nikada, tokom istorije nije bilo. Postoje na obeležjima drugih opština koje su ih pravile poslednjih 15 godina, a naš grb ima tradiciju - rekao nam je Veroljub Jovančević, član Demokratske stranke Srbije. - Ne treba svaka vlast da menja izgled obeležja.
Odbornici su usvojili odluke o ustanovljenju i načinu dodele priznanja opštine Zemun, radu zbora građana, održavanju pijaca. Kazne za preduzeća koja ne budu uređivale pijace kako je predviđeno su od 10.000 do 100.000 dinara.PITANjA
ODORNICI opozicije tražili su od Gordane Pop Lazić informacije o krivičnim prijavama koje su radikali podnosili protiv prethodnika. Posebno su se zanimali za uređenje plaže i gradnju mosta do "Lida", otkaze i primanja radnika u Zemunu. Predsednik Zemuna je rekla da će odbornici dobiti pismene odgovore.