Prvi stanari u objekte podignute na mestu nekadašnjeg izbegličkog naselja "Planum" u Rakovici ući će početkom septembra. Ključeve budućih stanova, pre dva dana je dobilo 20 porodica, a pre useljenja će vlasnici sami izvršiti finalne radove. Ostaje još da se uvedu voda i kanalizacija.
- Ovaj program podrazumeva da se naprave stanovi u poluzavršenoj, takozvanoj sivoj fazi. Predali smo ih građanima na korišćenje i ulepšavanje. Dobili su paket pomoći, koji se sastoji iz potrebnog materijala za unutrašnje, fino uređenje, rekao nam je Bojan Milić, potpredsednik opštine Rakovica.
U stanove će se useliti 20 izbegličkih porodica sa Kosova, čiji će problem smeštaja biti rešen. Oni neće postati vlasnici, ali će imati neograničen period korišćenja ovih objekata.
- Ukoliko se vrate nazad u svoja domaćinstva, njihov stan ćemo dati ljudima koji imaju sličan problem. Ali ako se uklope u zajednicu i nemaju mogućnost da se vrate u svoje domove ne moraju napuštati stanove - objašnjava nam Milić.
Gradnja naselja počela je oktobra prošle godine. Iako je planirano da posao bude gotov za samo tri meseca - svi rokovi su probijeni. Sredstva za gradnju su obezbedili Komesarijat za izbeglice, UNHCR, Švajcarska direkcija za razvoj i opština Rakovica.
Projektom je predviđeno da stanari sami završe kupatila, a pakete pločica i sav građevinski materijal će dobiti od donatora. Važno je da do 1. septembra stanovi budu potpuno opremljeni, kako bi deca krenula u školu na vreme.
Izbeglice čine oko deset odsto stanovništva Rakovice. Od toga, polovina od njih postali su državljani Republike Srbije. Većina, nažalost, nije stambeno obezbeđena. Čelnici ove opštine se nadaju da će uspešan završetak gradnje ovog naselja podstaknuti strane donatore na slične investicije.