BEOGRADSKIM ulicama prve električne ulične lampe zasijale su na današnji dan pre 110 godina. Tog 6. oktobra 1893. godine, u prestonici je počela sa radom prva javna električna centrala u Srbiji. Centrala se nalazila na Dorćolu, a pored javnog osvetljenja električna energija iskorišćena je i za tramvajsku vuču. Ovaj datum **Elektrodistibucija Beograd** slavi kao dan preduzeća.
Prva svetiljka, koja je postavljena na uglu ulica Kolarčeve i Makedonske, danas stoji ispred centralne zgrade **EDB** u Masarikovoj, pored spomenika profesoru Đorđu Stanojeviću, jednom od najzaslužnijih za elektrifikaciju Srbije.
Iako je tadašnja beogradska opština već bila opredeljena za gasno osvetljenje ulica, na inicijativu Đorđa Stanojevića izabrano je električno osvetljenje. Tome su prethodile višegodišnje rasprave i prepiske po **Beogradskim opštinskim novinama** sa profesorom hemije Markom Lekom. Smatra se da je poseta Nikole Tesle Beogradu 1892. godine znatno uticala da se javnost Srbije opredeli za primenu električne energije.
Prva centrala radila je do 14. maja 1933. godine, a sirene su u četiri časa oglasile prestanak rada ovog postrojenja, a na isti način počela je sa radom novoizgrađena centrala **Snaga i svetlost**, koja je dugo godina bila glavni snabdevač Beograda. Zahvaljujući pofesoru Stanojeviću uskoro su bili osvetljeni i Užice, Valjevo, Leskovac, Zaječar, Ivanjica... U hronikama je ostalo zapisano da se oprema za elektrane u Užicu i Ivanjici prevozila rabadžijskim kolima preko Jelice i Potajnika.
Do 6. oktobra 1893. godine Beograd su osvetljavali fenjeri na tečni gas, a tada se smatralo da pristojnom svetu u kasne noćne sate i nije mesto na ulicama.

ZANIMLJIVOSTI
HIDROCENTRALA u Užicu bila prva elektrana koja je radila na Teslinim principima, a Leskovac je prvi grad koji je strju dobijao preko dalekovoda. Od hidrocentrale u Vučju do leskovačke varoši vodio je delekovod dužine 17 kilometara, koji i danas postoji, a na njemu mogu se videti i originalni izolatori. Koliko je Srbija u to vreme bila napredna zemlja govori i podatak da je prva električna centrala u svetu, koja je proizvodila jednosmernu struju, izgrađena 1881. godine u NJujorku.