OMAROVA DONACIJA ZA HOKEJ: Italijan iz Švajcarske pomaže sport u Odžacima, u Bačkom Brestovcu mladi sve više igraju florbol

Zoran Rajić

11. 04. 2021. u 08:38

MALO ko je u Bačkom Brestovcu kod Odžaka čuo za florbol - hokej na parketu, ali nema sumnje da će mnogi ovde poželeti da upoznaju i zaigraju taj mladi sport, zahvaljujući osvedočenom prijatelju sela, Italijanu Omaru del Ricu Ričiju.

ОМАРОВА ДОНАЦИЈА ЗА ХОКЕЈ: Италијан из Швајцарске помаже спорт у Оџацима, у Бачком Брестовцу млади све више играју флорбол

Sport kojim se bave deca širom sveta zaživeo i u Bačkom Brestovcu

Florbol je dvoranski ekipni sport koji se igra po pravilima hokeja na ledu, ali se igrači ne kližu, nego trče po terenu. Pojavio se sedamdesetih godina u Švedskoj, a danas je vrlo popularan i u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Estoniji, Letoniji, Češkoj i Švajcarskoj. U poslednjoj deceniji florbol se rapidno širi po celoj planeti te je primetan bitan napredak, posebno u Americi, Kanadi, Japanu, pa i u Srbiji, gde je trenutno aktuelno šest klubova, a aktuelni šampioni su Pirati. Reprezentacija Srbije je 21. na IFF International Floorball Federation rang-listi.

UPRAVO je iz Švajcarske u fiskulturnu salu OŠ "Nikola Tesla" u Bačkom Brestovcu stigla kompletna oprema za florbol, koju je uputio Omar del Rico Riči. To je jedna od najnovijih i brojnih donacija kojima je Omar snabdeo fiskulturne sale i sportske klubove u odžačkoj opštini.

Italijan Omar je 1996. godine prvi put došao u Bački Brestovac, gde živi rođena sestra njegove supruge. Tu je vrlo brzo stekao prijatelje i zavoleo naše običaje. U Švajcarskoj radi kao serviser u fabrici opreme za sportske hale. Njegovo stručno oko odmah je "snimilo" nezavidno stanje u školskim fiskulturnim salama, kasnije i u sportskim klubovima u odžačkoj opštini, a njegovo srce je znalo šta treba učiniti.

 

Omar del Rici Riči

- Moja firma snabdeva i održava 3.000, ili 80 odsto sportskih sala u Švajcarskoj, gde je rekreacija fanatizam. U mnogim selima nema crkve ili kafane, ali postoji sportska sala. Uslovi za vežbanje su na najvišem nivou. Poželeo sam da se po tom uzoru unaprede i školske i ostale sportske sale i tereni u opštini Odžaci - rekao nam je Omar.

Srđan Stanković, fudbaler i član uprave brestovačkog FK BSK ističe da je Omar u više navrata poklonio ovom, kao i istoimenom rukometnom klubu - lopte, golove, čunjeve i ostale rekvizite za trening. Donirao je lopte, koševe, mreže, tramboline, rekete za badminton i raznu drugu opremu i u Bačkom Gračacu, Odžacima, Laliću i Srpskom Miletiću.

- Kao selo nismo u mogućnosti da obezbedimo najbolje uslove za bavljenje sportom. Zato smo neizmerno zahvalni Omaru, čija je humanost zaista nesvakidašnja - kaže predsednica Saveta MZ Bački Brestovac Vanja Kosovac.

ŠTA ĆU NA BALKANU?

OMAR ima godišnje sedam nedelja odmora, od čega tri u junu i dve u septembru provodi u Bačkom Brestovcu.

- Dolazim tu da se odmorim i družim. Pitaju me Švajcarci šta ću na Balkanu, a ja odgovaram da bi trebalo i oni da dođu i gledaju svojim očima, a ne na TV - kaže Omar, koji savršeno govori srpski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)