PUTEVI ZA O(P)STANAK: U novovaroškom kraju ogorčeni lošim održavanjem saobraćajnica, oči uprte u odavno obećanu bližu vezu sa Ivanjicom

Dragoljub Gagričić

11. 04. 2021. u 08:12

DALEKO od očiju, daleko od srca. Ko ima daj mu, ko nema - ne treba mu! Da je potke k'o osnove, sve bi žene tkalje bile... Ovim izrekama seljaci u novovaroškom kraju ilustruju loše održavanje saobraćajnica, zaboravljena obećanja u izgradnji drumova i sve veće zaostajanje kraja, koji je u nizu planova, još od prve petoletke, dobio oznaku "od izuzetnog strateškog značaja".

ПУТЕВИ ЗА О(П)СТАНАК: У нововарошком крају огорчени лошим одржавањем саобраћајница, очи упрте у одавно обећану ближу везу са Ивањицом

Foto D. Gagričić

Rekonstrukcija kilometra puta od Nove Varoši prema Zlataru i to treću godinu - jedino je gradilište u Opštini. Meštani kažu da su u pristojnom stanju dve saobraćajnice - magistrala i to samo od Borove Glave na Zlatiboru do Kokinog Broda i put prema Sjenici, a sve drugo - čeka putare i mašine. Ovde su ogorčeni, pre svega, što se odlažu odavno najavljeni radovi na regionalnom putu Pribojska Banja - Kokin Brod - Jasenovo na Murtenici.

- Na kolovozu su brojna oštećenja, rupe i izlomljen asfalt, pa imate utisak da vozite preko drvljanika-kaže Milan Bjelić, elektroinženjer iz Rutoša.

NI obećanja iz Ministarstva saobraćaja od pre neku godinu ne pomažu da se ostvari višedecenijski san gorštaka u visovima Čemernice i Javora. Prašina pada na projekat puta Štitkovo - Anatema i krak za Kušiće, sa ukupno 13,5 kilometara, čime bi se povezale opštine Nova Varoš i Ivanjica, kao i četiri mesna centra na "staroj granici" u Starom Vlahu.

Foto D. Gagričić

- Putovanje od Čačka do Štitkova skratilo bi se za 50 kilometara. Put ispod planine Čemernice spojio bi dva regionalna puta koji iz doline Moravice vode preko Javora i Murtenice i tako bi se približili Pešter i Zlatibor. Lakše i brže bi se prevozili seno, stoka, mleko, beli mrs, krompir, drva, građa - kaže Mihailo Perošević iz Štitkova.

U SIROMAŠNOJ opštini, sa oštrom klimom na nadmorskoj visini od hiljadu metara, na koliko je Nova Varoš, pa do 1.200 metara, gde su ognjišta većine od tridesetak sela - putevi su od izuzetne važnosti za život i o(p)stanak.

- I čitav godišnji budžet od 750 miliona dinara da utrošimo u saobraćajnice ne bi bilo dovoljno da podmirimo potrebe - jada se predsednik Opštine Radosav Vasiljević. - Preko 600 kilometara nekategorisanih puteva čeka opravke, nove podloge...

IAKO u selima, uglavnom sa stočarskom proizvodnjom, odavno traje "rat" sa drvosečama, seljaci se žale da ih niko ne uzima u zaštitu. Uzaludni su apeli i peticije da se poprave putevi iza teških kamiona koji prevoze građu i drvo za sve traženiji pelet. Oni, kao i meštani koji dobiju "mrvice" za kratke deonice i zakrpe, ne žele da im se imena pominju u novinama.

- Jes', pa da prođemo ko oni u Kućanima?! Oni nisu umeli da vežu jezik, pa voze po rupama na blizu sedam kilometara makadamskog puta Negbina - Jasenovo, a asfaltira se do zaseoka sa tri-četiri kuće...?!

DEVEDESET BEBA, 100 PRVAKA

- POSETE iz vrha države nas zaobilaze u širokom krugu, Opština nema poslanika, a rukovodstvo nije kadro da se dole u Beogradu izbori za bolje pozicije i investicije - ogorčeni su u selima i Novoj Varoši. - Poljoprivreda i turizam su niskoakumulativne grane, industrija nam mršava, nema posla, pa uz loše saobraćajnice, gase se ognjišta, i narod - seli! Eto, lane se u opštini rodila samo 91 beba, čak 17 manje nego 2019. godine. Porazno je da će najesen biti tek stotinak prvaka... Čemu da se nadamo?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a