ZA KVALITETNIJI VAZDUH: Briga o životnoj sredini jedan od prioriteta grada Subotice

J. LEMAJIĆ

07. 12. 2022. u 10:30

KAKO bi sugrađanima pružila najbolje uslove za život, Subotica kontinuirano ulaže u zaštitu životne sredine, čiji važan segment čini "Regionalna deponija", koja upravlja otpadom severa Bačke i Potisja.

ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ВАЗДУХ: Брига о животној средини један од приоритета града Суботице

Foto "Regionalna deponija"

Ova deponija, smeštena između Bikova i Orma, nedavno je dobila integrisanu dozvolu za upravljanje komunalnim i neopasnim otpadom, a način na koji se u njoj radi sekundarna separacija otpada je jedinstven u Srbiji.

Tu će se sav komunalni i neopasni industrijski otpad prerađivati, nakon što se odvoje reciklabilne komponente poput plastike, papira i metala i dobije se određena vrsta goriva. Manji deo koji se ne može preraditi biće odložen na sanitarnu deponiju, što će na bolje promeniti vazduh i životnu sredinu.

U sam proces unapređenja sistema upravljanja otpadom biće uključeni i građani, koji će uskoro dobiti tipske kante za odlaganje i separaciju smeća.

- Plan je da se uvedu nova naseljena mesta u sistem sakupljanja otpada, a tipske vreće, koje su građani kupovali, biće zamenjene tipskim posudama koje će biti uslov za prvi stepen sakupljanja i odlaganja otpada. Predviđeno je da se sistem klasifikacije, odnosno odlaganja i primarne selekcije, odvija već na nivou domaćinstva, tako što se planira uvođenje u sistem dve kante. Prioritet je da se grad pokrije primarnim zelenim kantama, kako bi svi stanovnici na pravilan način odlagali otpad, a potom će početi uvođenje druge kante, plave boje, gde će se razvrstavati otpad - objašnjava Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti.

TREĆINA OTPADA SE ODVOZI

JKP "Čistoća i zelenilo" u ovom trenutku odvozi jednu trećinu otpada na "Regionalnu deponiju" na Bikovu.

- Taj postotak će rasti - najavljuje Slobodan Milošev, direktor ovog preduzeća.

- Očekujemo ta 2023. ukupna količina, 100 procenata, završi na "Regionalnoj deponiji". To podrazumeva uključivanje svih prigradskih naselja u okolini Subotice. Za početak to je oko 4.000 domaćinstava.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)