ORANICE NE GUŠE OTROVI I METALI: Ohrabrujući rezultati analiza kvaliteta vode i zemljišta u Južnom Banatu

J. J. BALjAK

07. 12. 2022. u 06:50

UPRKOS velikoj upotrebi pesticida, herbicida i insekticida u savremenoj poljoprivredi, zemljište i vodotokovi u južnom Banatu nisu kontaminirani. To su potvrdile opsežne analize dveju institucija iz Pančeva i Temišvara, koje su učestvovale u projektu "Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa", finansiranom iz fonda EU.

ОРАНИЦЕ НЕ ГУШЕ ОТРОВИ И МЕТАЛИ: Охрабрујући резултати анализа квалитета воде и земљишта у Јужном Банату

Ratari nisu preterali sa upotrebom herbicida, Foto J. J. Baljak

Isti rezultati potvrđeni su i za okrug Timiš u Rumuniji.

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo rađene su analize na prisustvo 278 pesticida u zemljištu i vodi, dok su na temišvarskom Univerzitetu prirodnih nauka "Kralj Mihaj Prvi Rumunski" analizirali prisustvo toksičnih metala. Utvrđeno je da ni jedno ni drugo ne prelazi dozvoljene granice, koje su propisale EU i Srbija. Njihova koncentracija je čak i značajno niža od propisanih vrednosti, što je, kažu istraživači, ohrabrujući podatak.

- Od 278 različitih vrsta pesticida, u južnobanatskim tekućim i stajaćim vodama prisutno ih je manje od 20, od kojih su samo dva zakonski regulisana. Što se tiče zemljišta, uočeno je prisustvo većeg broja pesticida u odnosu na vodu, ali je i njihova koncentracija višestruko niža od dozvoljenih vrednosti - istakao je dr Nenad Zarić, naučni saradnik na Biološkom fakultetu i rukovodilac istraživanja u ovom projektu.

Dr Zarić u laboratoriji u Pančevu, RRA Juzni Banat

Vodu su u proteklih godinu dana uzorkovali jednom mesečno, a zemljište po jednom u svakom godišnjem dobu. Rezultati pokazuju i da nema većih odstupanja kada je reč o korišćenju hemikalija u oba dela Banata.

- Razlika je samo u dva insekticida, koji su detektovani u našim vodama, a u rumunskim ne, jer je u Rumuniji zabranjena njihova upotreba na jestivim biljkama - pojasnio je dr Zarić.

Kao krajnji rezultat ovog međunarodnog istraživanja biće objavljena knjiga smernica, koja će sadržati sve podatke o uočenom stanju na terenu, kao i savete ratarima kako da ubuduće tretiraju svoje useve - koje pesticide da smanje, a koje da uvedu kao alternativu, kako bi održivo koristili prirodne resurse i proizvodili zdraviju hranu.

NOVA OPREMA

SVE ove analize rađene su na tečnom hromatografu sa masono-masenim detektorom, koji je instaliran u ZZJZ Pančevo, a kupljen je u okviru ovog međunarodnog projekta. Takođe, kupljena je i kompletna laboratorijska oprema za pripremu uzoraka, zahvaljujući čemu će ova istraživanja moći da se nastave i kada projekat bude zvanično završen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere