„ZELENI DANI“ U KANJONU VUČJANKE: Dvodnevna manifestacija u okviru prekogranične saradnje Leskovca i Krive Palanke

Игор Митић
Igor Mitić

17. 08. 2022. u 14:57

Veliki broj posetilaca imao je priliku da uživa u mnogobrojnim aktivnostima organizovanim u okviru manifestacije pod nazivom „Zeleni dani“ u kanjonu reke Vučjanke – jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija u Leskovcu i okolini.

„ЗЕЛЕНИ ДАНИ“ У КАЊОНУ ВУЧЈАНКЕ: Дводневна манифестација у оквиру прекограничне сарадње Лесковца и Криве Паланке

foto: GU Leskovac

Bogat kulturno-zabavni program, priprema i degustacija kačamaka i druge tradicionalne „prekogranične“ kuhinje kao i pešačenje novom planinarskom stazom, od crkve Svetog Jovana Krstitelja u Vučju do hidroelektrane, samo su neki od sadržaja koji je pripremljen u okviru projekta „Povezivanje bisera“ finansiranog od strane Evropske unije.

Kroz saradnju Srbije i Severne Makedonije odnosno njenih bratimljenih gradova Leskovca i Krive Palanke promovišu se dobrosusedski odnosi, podstiču evropske integracije i podržava društveni i ekonomski razvoj.

Sredstvima ovog projekta u Leskovcu je trasirana, uređena i obeležena planinarska staza na Kukavici duga 5,2 kilometra. Postavljena su dva letnjikovca i mobilijar sa mekom podlogom, a uređenja je i pešačka staza koja povezuje plato sa čuvenim Đokinim virovima. Sve to prate informativne table sa podacima o turističkoj ponudi grada na Veternici.

Osim dveju lokalnih samouprava partner na ovom projektu je i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

- Sa Leskovcem imamo odličnu saradnju koja je rezultirala bratimljenjem naših lokalnih samouprava. Potvrda dobrih odnosa je i to što pripremamo još jedan zajednički projekat – najavio je Martin Nikolovski, ispred projektnog tima Krive Palanke gde se uređuje okolina Staneičkih vodopada.

Ukupna vrednost projekta je 240.000 evra, dok je u infrastrukturne radove u kanjonu Vučjanke uloženo nepunih deset miliona dinara.

TURISTIČKO BLAGO

Kanjon reke Vučjanke je turističko blago Leskovca čiji se potencijali samo naslućuju. Jedna od najstarijih hidroelektrana na Balkanu i drevne vodenice koje još uvek rade, kupalište okruženo stenama kanjona Vučjanke, srednjovekovni grad vlastelina Nikole Skobaljića, prvog Srbina koga su Turci nabili na kolac, stara crkva - zadužbina Teokarevića, predratnih industrijalaca, samo je deo ponude koju će turistički radnici Leskovca učiniti još pristupačnijom i novim sadržajima atraktivnijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja