PLOVILA LJUBAV VOZI: Krenula "Drinska regata" (FOTO)

V. Mitrić

10. 07. 2021. u 11:05

DVADESETA, jubilna „Drinska regata“, koju je utemeljila i organizuje opština Ljubovija sa Turističkom organizacijom te opštine, krenula je, po tradiciji, sa Drine kod sela Rogačice, nadomak Bajine Bašte.

ПЛОВИЛА ЉУБАВ ВОЗИ: Кренула Дринска регата (ФОТО)

Foto: V. M.

Sjatilo se u priobalje Drine više od 10.000 ljudi, koji su se, posle pozdravnih reči domaćina Milana Jovanovića, predsednika opštine Ljubovija i ministarke trgovine,turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, krenuli na spust rekom dugačak više od 40 kilometara.

Regata, koja je značajno uvećala značaj Azbukovice na turističkoj mapi Srbije, ali i Evrope i sveta, jer je postala jedna od najvećih manifestacija na vodi i kraj nje, pozdravljana je, na svakom koraku, sa obala ljudi iz bajinobaštanskog i ljubovijskog kraja, ali i komšija sa leve obale Drine, iz bratske Republike Srpske. Mnogobrojna plovila,i učesnici na njima,koji su stigli sa svih strana i iz rasejanja „premostili“ su reku, a pesma, zvuci instrumenata, smeh i dobro raspoloženje “regetaša“ učinili su ambijent na reci tokom čitavog spusta čarobnim.

O svemu se vodilo računa, naravno najviše o bezbednosti učesnika, koji su na plovima imali i roštilje, silno iće i piće, razne muzičke instrumente, pa i trešnjev top. Utisci su im sveži sa koncerta Marije Šerifović predhodne večeri u Ljuboviji, a „štelovali“ su se za koncert Svetlane Cece Ražnjatović.

Vidoje Jovanović, nekdašnji predsednik opštine Ljubovija, ponosan je na regatu, čiji je jedan o ključnih i zaslužnih utemeljivača. Za dve decenije, kako kaže, „regata je uzdigla turizam u Azbukovici skoro do neba“. Ovo je dan kada u Ljuboviju stižu dragi gosti ovdašnjim ljudima, ali i predstavnicima vlasti.

- Svi mi Azbukovčani navikli smo da dajemo sve od sebe da regata bude što bolje organizovana, jer je ona postala „zaštitni znak“ našeg zavičaja - kaže diplomirani pravnik Brano Petrović, čiji su roditelji bili legendarni turistički i ugostiteljski radnici i domaćini koji su ukazivali na blagodeti Drine kada je to malo ko razumeo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede