UROŠ BREGAR ZA "NOVOSTI": Želim snažnu Srbiju

Slobodan Krstović

11. 04. 2021. u 11:00

BEZ velikog rada nema ni uspeha. Toga je i te kako svestan novi selektor rukometašica Uroš Bregar.

УРОШ БРЕГАР ЗА НОВОСТИ: Желим снажну Србију

FOTO: RK Krim

Slovenački stručnjak se dokazao kao uspešan trener na klupi reprezentacije svoje zemlje i ljubljanskog Krima. Ali, poziv iz Srbije ga je inspirisao da neočekivano napusti Sloveniju, kako bi sa našim devojkama pokušao da ostvari dobar plasman na velikim takmičenjima i odvede ih na Olimpijske igre 2024. u Parizu.

- Ponudu sam dobio iznenada. Onda sam izmerio sve pluseve i minuse, i kada sam završio neke stvari u Sloveniji, video kako to ide, odlučio sam da prihvatim ponudu. Mislim da sam dobro radio sa selekcijom Slovenije, ali sam u nekom trenutku shvatio da zbog nekih stvari ne možemo da idemo na viši nivo i prelomio. Bio sam selektor pet i po godina, realan sam, shvatio da je došlo do neke zasićenosti između igračica i mene, da je neke stvari teško promeniti i da je Srbija pravi izazov za mene - naglašava u telefonskom razgovoru za "Novosti" Uroš Bregar.

BRANKA JE VELIKI RADNIK

FOTO: RK Krim

U REPREZENTACIJU se vratila kao trener golmana legendarna Branka Jovanović.

- Kada sam svojevremeno preuzeo Sloveniju bilo mi je važno da u timu imam ženu, jer igračice lakše pričaju sa ženom. Drugo, Branka zna svoj posao, bila je vrhunski golman, osvojila Ligu šampiona sa Krimom i medalju sa Srbijom. Poštena je, dobra, pravi radnik. Važno je da mi pomogne u radu sa golmanima, koji su po meni, najbitnija figura u rukometu. Branka radi na vrhunskom nivou i srećan sam što sarađujem sa njom i u Krimu i u reprezentaciji - podvlači Bregar.

Iskusni stručnjak ne želi da komentariše zašto rukometašice Srbije nisu ostvarile ono što je od njih očekivala javnost.

- Nikad ne pričam o radu kolega. Da ne verujem da možemo da napravimo dobar rezultat ne bih preuzeo Srbiju. Poznajem sve devojke, tako da verujem da možemo da nastavimo sa ozbiljnim radom i da sve podignemo na viši nivo. Bez stopostotnog zalaganja, ozbiljnog rada, sinergije trenera i igračica to ne može da se ostvari - podvlači Bregar.

Svestan je novi selektor da se u Srbiji priznaju samo medalje, prva mesta...

- Pratim srpski sport i veoma ga poštujem. Uz pobednički mentalitet ide pozitivan karakater, mislim da može nešto da se uradi. Istina je da je reprezentacija malo starija, da mlade igračice moraju polako da se uključuju. U ovom trenutku najvažnije je da se plasiramo na SP u Španiji, pa da onda počnemo sa ozbiljnim radom - ističe Bregar.

Slovenački trener u ponedeljak će početi da radi sa našim devojkama, koje 17. i 21. aprila očekuju baraž mečevi za odlazak na SP sa Slovačkom.

- U suštini sve igračice manje-više znam. Sa nekima sam radio kao pomoćni trener, odnosno kao glavni. Možda tri-četiri nisam trenirao. Ali, kostur reprezentacije mi je poznat. Znam i da nikako ne smemo da potcenimo Slovakinje. Ne smemo da dozvolimo iznenađenje, jer nam je svima jasno da moramo u Španiju - naglašava Bregar.

Od iskusnijih igračica prva se iz reprezentacije povukla Slađana Pop Lazić.

- Pričali smo sa njom. Rekla je da je verovala da će Srbija izboriti Olimpijske igre, ali kako se to nije desilo, shvatila je da više ne može. Poštujem njenu odluku, a u sportu je tako, ako nema jednog igrača, onda je to šansa za drugog.

OTVOREN ZA RAZGOVOR

BREGAR ističe da je spreman da sasluša igrača, ali i da postoji granica preko koje ne prelazi:

- Dopuštam slobodu ako igrač oseti na terenu da možemo da odigramo neku stvar malo drugačije. Za pozitivne stvari sam otvoren, ali ne dozvoljavam da idemo van sistema. Ne može igrač da bude bitniji od tima. Otvoren sam za ozbiljan razgovor, ali da svako radi šta hoće, to ne može.

Bregar podvlači da je u rukometu najbitnija odbrana:

- Želim da Srbija igra ozbiljnu, jaku odbranu. Iz odbrane polazi sve i na tome ću insistirati od prvog treninga. Kao trener želim svaku utakmicu da dobijem. Nije bitno da li vodim Krim, Sloveniju ili sada Srbiju. Važno je da se dobro pripremimo za svaku utakmicu, da pokažemo šta najbolje znamo i da u svakom trenutku pružimo svoj maksimum.

Možda će Bregarov veliki plus da bude i što će u narednoj sezoni u Krimu da radi sa pet srpskih reprezentativki.

- Zbog toga me prozivaju u Sloveniji, a to je bila velika slučajnost. Birali smo igračice sa karakterom, koji imaju konekciju sa Krimom. Jovana Risović je imala super sezonu, Katarina Krpeš Šlezak je igrala u Krimu, Dragana Cvijić i Andrea Lekić su bile kod nas kada su bile veoma mlade, jedino Sanja Radosavljević nije dosada igrala za nas. Jednostavno, nismo hteli da igračicama Krim bude samo usputna stanica u životu - objašnjava Bregar.

Posle Španca Đerone koji predvodi muškarce i Bregar (42) se vodi kao stranac na kormilu dama. A da li će se baš osećati kao stranac u Srbiji.

- Stranac sam, ne mogu da kažem da nisam. Istina je da smo živeli zajedno, rođen sam 1979. u SFRJ. Svestan sam da neće biti lako. Očekivanja su velika, ali takav je trenerski posao - kaže Bregar.

Uroš se rano posvetio trenerskom poslu. Tajne rukometa otkrio je u ljubljanskom Slovanu. Ali, brzo se okrenuo radu sa mladima...

- Igrao sam do 22. godine u Slovanu, a kada sam počeo da radim u Krimu nastavio sam da igram u nižim ligama. Onda sam preuzeo drugi tim Krima, igrali smo prvu i drugu ligu. Ipak, nisam mogao u isto vreme da budem i trener i igrač, tako da sam sa 26 godina odlučio da prekinem igračku karijeru - objašnjava Bregar.

To što ima 42 godine i što je generacijski bliži igračicama, ne vidi kao neki veliki plus.

- Istina je da su mlađe generacije drugačije. I sam se ponekad na treningu iznenadim i pitam se koliko daleko može da se ide. Ipak, na kraju prevladaju ozbiljan rad, posvećenost, verovanje, dobra sinergija sa igračicama. To donosi rezultat - podvlači Bregar.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024