ZVEZDA PALA U NEVIĐENOJ DRAMI: Posle korona-haosa, crveno-beli ispustili trijumf u Evroligi

Novosti online

21. 01. 2022. u 22:56

KOŠARKAŠI Crvene zvezde, koji 18 dana ne samo da nisu igrali takmičarske utakmice, već skoro sve vreme uopšte nisu mogli ni da treniraju zbog brojnih inficiranja koronavirusom u klubu, nisu uspeli da naprave istinski podvig - posle dramatičnog meča u Francuskoj, izgubili su u 22. kolu Evrolige od ekipe Asvela sa 69:67

ЗВЕЗДА ПАЛА У НЕВИЂЕНОЈ ДРАМИ: После корона-хаоса, црвено-бели испустили тријумф у Евролиги

FOTO: KK Crvena zvezda/Tviter

Asvel - Crvena  zvezda 69:67 (11:17,14:18, 24:13,20:19)

Fantastičnu košarkašku predstavu priredili su Asvel i Zvezda. Crveno-beli nisu poneli belu zastavu u Francusku. A na njima se nije videlo da 19 dana nisu odigrali meč.

U samom uvodu igran je egal, crveno-beli su imali od dva do tri poena prednosti sve do poslednja tri minuta prve deonice kada su po prvi put poveli sa sedam poena, a do kraja četvrtine prednost je nastavila da raste. Ipak, nakon 10 minuta 11:17 za crveno-bele.

U drugoj deonici prednost gostiju brzo je bila dvocifrena, a nalet crveno-belih pogurali su Luka Mitrović sa penala, a potom trojkom Nikola Kalinić. U nastavku je Marković timu Dejana Radonjića doneo i 14 poena prednosti. Ipak, na kraju Zvezda na odmor odlazi sa 25:35. Odlična igra tima Dejana Radonjića dovela je do toga da srpski tim primi samo 25

Evroliga, 22. kolo

Četvrtak:
Uniks - Barselona 70:64
Zenit - Monako 77:86
Fenerbahče - Žalgiris 73:67
Alba - Real Madrid 74:89
Makabi - Olimpijakos 84:69
Petak:
CSKA - Olimpija Milano 57:67
Anadolu Efes - Panatinikos 82:81
Baskonija - Bajern 77:84
ASVEL - Crvena zvezda 69:67

poena u 20 minuta igre.

Ipak, u trećoj se igra beogradskog tima raspala. Na scenu je stupio tada Lakomb koji je imao svega četiri poena u prvom poluvremenu. Nemilosrdno je rešetao koš Crvene zvezde, za njega rešenja nije bilo, a brzo se prednost gostiju istopila. Odolevala je Zvezda do završnice perioda, kada je rivalu prepustila vođstvo 49:48.

Pravu NBA košarku gledali smo u poslednjih 10 minuta. Neizvesnost, rezultatska klackalica i odlični Lakomb i Džons, na drugoj strani parirali su im Dobrić i Vajt, ali brzi ritam igre više je odgovarao francuskom timu koji je poenima upravo Džonsa došao u vođstvo u poslednjim sekundama. Ognjen Dobrić je potom imao šut za pobedu, ali nije uspeo da reši pitanje pobednika, te pobedu nosi Asvel - 69:67

Tabela:

1. Real Madrid 16-3
2. Barselona 16-5
3. Olimpija Milano 13-6
4. Olimpijakos 12-7
5. Uniks 12-7
6. Zenit 12-7
7. CSKA Moskva 12-8
8. Anadolu Efes 10-10
9. Monako 10-11
10. Fenerbahče 9-10
11. Bajern 9-11
12. Asvel 9-11
13. Makabi 8-11
14. Crvena  zvezda 7-12
15. Baskonija 7-13
16. Alba 6-13
17. Panatinaikos 4-15
18. Žalgiris 3-15

Četvrta četvrtina

Asvel: Džons 17, Kaudi 2, Lakomb 17, Diot 3, Najt 4, Risašer, Gist 9, Fal 4, Osetkovski 7, Strazel 5, Atetokumbo 1,

Crvena zvezda: Volters 4, Davidovac 2, Mitrović 9, Kalinić 9, Dobrić 20, Holins 5, Ivanović, Marković 2, Vajt 12, Kuzmić 2.

40' Lakomb nastavlja da muči Zvezdu, polovičan je bio sa "penala". U poslednjih 40 sekundi Zvezda ima dva poena zaostatka. Dobrić pogađa za izjednačenje 67:67. Džons u presudnom trenutku pogađa. Zvezda je odlučila da odigra dug napad. Promašio je Ognjen Dobrić za tri, kraj 69:67.

39' Poen prednosti za domaći tim, a Zvezda je nakon skoka propustila dobru priliku da poentira. Džons srećom po goste nije takođe bio precizan. Eron Vajt nije znao šta želi, fintirao je šut, pa krenuo na prodor, napravio je faul u napadu.

38' Na liniju za slobodna bacanja otišao je Ognjen Dobrić. Pol Lakomb je napravio dva brza faula, te svoj tim poslao u bonus. Dobrić je bio siguran oba puta 64:65

37' Lakomb upisuje šesnaesti poen. Čini se da gosti nemaju rešenja za raspoloženog Lakomba koji upisuje šesnaesti poen. Deveti poen Džejmsa Gista, Amerikanac je zakucavanjem naterao Radonjića da traži minut odmora.

36' Fal je bio siguran, održava zaostatak domaćina za Zvezdom na tri poena, a priliku da je dodatno uveća imaće Kalinić sa penala, gde ima tri slobodna bacanja. Precizan je bio u prva dva pokušaja 58:62

34' Dobrić je pogodio za tri. Još jednom dobra odbrana gostiju, a potom poeni Vajta sa penala. Ipak, Najt je u narednom napadu iskoristio nepažnju Zvezde da dođe do prilike i poentira, momentalno je odgovorio Nikola Kalinić 56-61.

33' Marković gubi loptu, Zvezda nepovezano izgleda u napadu, a  odlično u odbrani.

32'  Ništa sporiji ritam ne gledamo nego u prethodnoj četvrtini. Zvezda je ponovo ispustila vođstvo, a Džons je pogodio za dva, potom i Strazel za tri. Pogodio je za Zvezdu i Mitrović - 54:53

31' Kada je teško, Ognjen Dobrić. Nova trojka za Zvezdu, koja goste vraća u vođstvo. Prekombinovali su se domaći u narednom napadu. Zvezda dolazi do lopte - 49:51.

Treća četvrtina

30' Pogodio je Džon za tri. Vodi Asvel. Francuzi su odlično odigrali treći period, a nakon  deset poena zaostatka vode pred poslednju četvrtinu 49:48

29' Džejms Gist je sa penala imao priliku da Asvelu donese izjednačenje. Bio je polovičan, minimalna prednost Zvezde 42:43. Gist je pokazao da još uvek ima dobru igru leđima u reketu. Vratio mu je trojkom Dobrić, a potom poentira i Kaudi, a odgovor stiže od Mitrovića - 46:48

28' Lakomb, čovek koji samostalno drži Asvel u ovom meču. Novi poeni, Francuza koji je nakon 14. poena napustio igru 41:43

27' Eron Vajt gubi loptu na drugoj strani, te Zvezda ne koristi priliku da se dodatno udalji. Džejms Gist dolazi do četvrtog poena za 39:43.

26' Pogodio je i Mitrović, a potom Pol Lakomb dolazi do novih poena, Zvezda mora da nađe rešenje za Francuza koji je u ovom delu meča daleko ispred svih na terenu. Prvi dvocifren bio je Eron Vajt, a potom se Nikola Ivanović odlično postavio, te je Lakombu dosuđen faul u napadu. Dobro je što su crveno-beli uspeli da ga izbace iz odličnog ritma.

25' Agoniju gostiju prekinuo je Branko Lazić koji je nakon nekoliko minuta upisao poene za Zvezdu 35:39.

24' Lakomb je u padu ubacio loptu u koš između trojice igrača Partizana, Volters, Davidovac i Lazić posmatrali su ga. Razigrao se Pol Lakomb koji je brzo došao do 10 poena. Serija 10:2 domaćina 35:37

23' Vrzo i dinamičnije igra se na početku trećeg perioda igre. Kris Džons je ubacio svoj  500. poen u dresu Asvela, dugo već na semaforu stoji 29:37.

22' Lakomb je pošao na prodor, a Lamonika pokazuje da je košarkaš Zvzede Nejt Volters napravio faul, potom Volters odličnom odbranom vraća napad gostima. Utrčao je Davidovac, a Najt krade loptu.

21'Lakomb Džons i Kris Džons ubacili su brze poene za Asvel , a brzo Holins seče mini seriju rivala - 29:37.

Druga četvrtina

20'Još jednom do lopte dolaze igrači Zvezde. Odlučili su da odigraju dug napad gosti. Kalinić je "popio blokadu Kaudija. Prvi poen upisao je i Kostas Adetokumbo. Mitrović je brzo došao na drugu stranu, a pokušaj polaganja blokirao mu je grčki košarkaš

19' Nakon panične reakcije igrača Zvezde lopta se odbija do domaćih, a Gist dolazi do prvih poena. Dosta grešaka i nepovezane igre u poslednjih nekoliko napada.

18' Taman kada krene Zvezda u, čini se, dobru seriju, usledi izgubljena lopta ili faul u napadu. Ovoga puta prekršaj u napadu napravio je Dobrić. Potom u narednom napadu faul pri prodoru pravi i Kalinić.

17' Fanstastična saradnja Voltersa i Vajta, pronašao je Nejt saigrača u reketu i kroz "šumu" ruku fantastično ga proigrao.

16' Ognjen Dobrić pogađa treću trojku za Zvezdu, Vajte je potom nakon dobre odbrane probao sa poludistance, bio je neprecizan, a prve poene upisao je i Kris Džons. Nezadovoljan je Radonjić nepromišljenim napadom, te traži minut odmora.

15' Fal je domaćinu doneo poene, a pre toga Nejt Volters drugim odličnim flouterom poentira za Zvezdu. Polovičan je sa penala bio Eron Vajt.

14' Osetkovski sa linije penala dolazi do svog sedmog poena, a Markus Najt nakon skoka vraća domaćina na jednocifreni zaostatak mini serijom 4:0 - 18:27.

15' Kalinić je još jednom krunisao dobru igru zvezde u napadu poenima. Ono za šta Asvel nema odgovora u ovom trenutku jeste dobra kretnja lopte Zvezde, a nekoliko napada unazad Zvezda poene kruniše nakon dobre igre u reketui mismeč situacija.

14' Marković i Ositkovski su razmenili poene, Zvezda održava dvocifrenu prednost - 13:25. Osetkovski se već u narednom napadu našao na liniji za slobona bacanja, bio je polovičan. 

13' Nova dobra odbrana Zvezde, Holins je sada pronašao usamljenog Dejana Davidovca kojem nije bilo teško da podigne prednost Zvezde na 11:23

12' Gist je loše počeo, a to je dobro za njegov bivši klub.  Pokušava da pokrene šut, a to mu za sada ne ide. Fantastično se gradi Nikola Kalinić, Zvezda prvi put dvocifrena 11:21.  Imala je Zvezda lepu priliku da se još odlepi, naterali su rivala na izgubljenu loptu, ali potom pravi Kalinić faul u napadu.

11' Vajt je u prvoj deonici imao pet poena, dok je Dobrić dodao četiri. Lakomb je drugi period otvorio promašajem, a potom na drugoj strani Dobrić jeftino gubi loptu. Za razliku od prvog puta, Mitrović je sada bio dva puta precizan sa penala - 11:19

Prva četvrtina

10' Dobro je utrčao Ognjen Dobrić. Zvezda na 9:17. Strazel je na drugoj strani dva puta bio precizan. Uh, kako lepa akcija Zvezde, Davidovac je nije krunisao poenima, a nakon skoka ni Mitrović na kraju prve deonice 11:17.

9' Lakomb prekida nalet gostiju, a Ivanović sa "penala" bio dva puta neprecizan 9:15. Mitrović odlično brani Džonsa pri šutu za tri. Blokada igrača Zvezde pri pokušaju da uputi loptu ka košu.

8'Vajt je pogodio za dva, Zvezda pravi seriju 7:0.

7' Konačno trojka, Holins vodi Zvezdu na 7:11, pre toga je domaćinu poene doneo Lakomb. Ivanović je bio pomalo sebičan, iz teške situacije je šutnuo za tri, a imao je usamljenog Luku Mitrovića koji je ulazio u otvoren reket. Na putu do lopte košarkaš Zvezde je fauliran, te je sa "penala" podigao Zvezdu na 7:12

6' Holins je bio neprecizan, a potom i Luka Mitrović nakon skoka. Nula od tri Zvezda za sada za tri poena.

5' Pogodio je sa penala i Ognjen Kuzmić. Zvezda ide na plus tri 5:8. Dobra stvar je što su u ovim trenucima igrači tima sa Malog Kalemegdana zaključali reket, a rival može da šutira samo za tri. Odličnom odbranom crveno-beli su naterali rivala da potroši 24 sekunde, te gostujući sastav dobija napad iako je Kaudi prvi došao do lopte nakon promašene trojke, dok pri njegovom pokušaju niko od igrača Zvezde nije preuzeo posed.

4' Dobrić je uspeo da se izbori za priliku da Zvezdu vrati u vođstvo, a potom je usledio odgovor Antona Diota za tri, a nakon toga i flouter Voltersa 5:6.

3' Dilan Osetkovski je nakon faula otključao Zvezdin obruč.  Nije bio precizan sa penala - 2:2. Gledamo u ovim trenucima tvrdu igru i, možemo reći, nimalo lepu košarku.

2' - Neprecizan je bio potom i dobrić za tri. Čini se da je na početku tim Dejana Radonjića odlučio da se osloni na igru sa distance, ali im nije to pošlo za rukom. Neuspešan je bio i pokušaj Kaudija, da bi posle dva minuta igre Eron Vajt "otvorio" mrežice" - 0:2 za Zvezdu.

1' - Prvi napad na meču imala je Crvena zvezda. Nisu uspešno otvorili meč gosti, ali je sa druge strane Kuzmić odigrao odličnu odbranu protiv Krisa Džonsa. Probao je Kalinić sa druge strane nakon toga za tri, nije bio precizan.

Uoči meča

Burni su dani iza crveno-belih, koje je novi koronavirus najpre desetkovao, a potom učinio da maltene nema nezaraženih u klubu sa Malog Kalemegdana. Redom su se odlagale utakmice i u Evroligi, i u ABA ligi, a sada konačno, posle neplanirane i to skoro tronedeljne pauze, trener Dejan Radonjić ima na raspolaganju dovoljno košarkaša za megdan sa francuskim predstavnikom. Ali, iako su crveno beli konačno spremni da igraju, ni oni, ni njihovi navijači ne znaju kako će to "i na šta" ličiti. Jer, poslednji takmičarski meč je odigran još drugog januara, protiv Splita, a potom su usledila ne samo pauziranja u smislu utakmica, već i obavezna mirovanja iz medicinskih razloga...

- Imamo evroligaški meč kao prvu obavezu posle ove pauze. Asvel zna da igra jako dobro, imaju dobre pojedince, atletski jako zahtevan meč nas čeka. Pre svega, ono što je naša realnost jeste da vidimo šta mi to uopšte možemo. Zdravstveno stanje je dobro, svi su izašli iz korone, povrede koje su bile su sanirane. Sada moramo svakodnevno da pravimo analizu, da znamo u svakom trenutku u kakvom smo stanju, pojedinačno i kolektivno. Na sve to, skoro tri nedelje nismo igrali utakmicu što celu situaciju čini dodatno težom, ali šta je – tu je. Idemo korak, po korak, da vidimo gde smo i šta smo, rekao je trener Zvezde Dejan Radonjić za klupski sajt.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

O periodu u Kovid režimu:

- Poslednji meč smo odigrali 2. januara. Ono što je bilo jeste da smo imali određeni trenažni proces sa nekoliko igrača, sa nekoliko trenera. Bilo je desetak, pa čak i 12 dana odsustva kod nekih igrača. Sada smo svi zajedno tu, pokušavamo da uradimo ono što možemo. Ta pauza zahtevala je izolaciju sa strogim mirovanjem, pažljivo smo morali da ulazimo u trenažni proces, da vodimo računa o svakom pojedincu. Pored tih igrača koji su trenirali, ostali su iz korone izlazili u nekoliko etapa, sada su tu još dvojica koji su tek počeli da treniraju… U svim tim okolnostima pokušali smo da napravimo što je moguće bolje i da čekamo utakmice koje nam dolaze“rekao je trener crveno belih.

Međusobni susreti

Ovo će biti šesti meč dva kluba u Evroligi, crveno beli imaju tri pobede uz dva poraza, a poslednji meč odigran je 11. novembr 20221. godine kada je tim Dejana Radonjića trijumfovao u nekadašnjem "Pioniru" sa 73:67.

Šta dalje sledi za Zvezdu

Ekipa Zvezde pravo iz Francuske putuje na važan meč regionalne lige sa Cedevita Olimpijom koji se igra u ponedeljak u Ljubljani.


BONUS VIDEO: Amerikanac propevao na srpskom, i to kako
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju