AGONIJA DOMAĆINA MUNDIJALA: Hrabri Ekvadorci razorili Katar na otvaranju Svetskog prvenstva

Novosti online

20. 11. 2022. u 19:19

DOŠAO je i taj trenutak, planeta je dočekala početak fudbalskog spektakla - Mundijal je i zvanično ugledao "svetlost dana"! On je otvoren okršajem između domaće reprezentacije Katara i Ekvadora, u meču u kome je domaćin poražen rezultatom 2:0, ali je agonija koju su proživljavali katarski navijači tokom 90 minuta bila mnogo bolnija od samog rezultata.

АГОНИЈА ДОМАЋИНА МУНДИЈАЛА: Храбри Еквадорци разорили Катар на отварању Светског првенства

FOTO: Tanjug/AP

KATAR - EKVADOR 0:2

Stadion: "Al Bait"

Gledalaca: 60.000

Strelci: Ener Valensija 16. min, 30 min.

Postave:

Katar (3-4-3): Al Šeb - Al Ravi, Kouki, Hasan - Pedro Miguel, Budaif, Hatem, Ahmed - Al Hajdos, Afif, Almoez

Ekvador (4-4-2): Galindez - Presijado, Tores, Hinsapi, Estupinjan - Plata, Mendez, Kaisedo, Ibara Mina - Valensija, Estrada

 

Sve je prštalo danas na otvaranju na travnatoj površini fudbalskog zdanja po imenu "Al Bajt" u Kataru. Mreža se zatresla već u 3. minut, ali je gol Enera Valensije poništen nakon provere VAR sobe zbog minimalnog ofsajda. 

Delovalo je u prvi mah da je glavni arbitar Danijele Orsato napravio veliku grešku, ali su kasniji snimci pokazali da se ipak radilo o milimetarski nedozvoljenoj poziciji. 

To nije sputalo goste, koji su još motivisanije nastavili da kidišu na gol protivnika. Nagrada je došla u 14. minutu, kada je italijanski arbitar morao da pokaže na belu tačku, nakon što je defanzivac Katara nesmotreno startovao. 

Odgovornost je preuzeo 33-godišnji Valensija, poslao loptu u jednu, golmana u drugu stranu, ali sada nije bilo dileme, gol je bio regularan, a sjajni golgeter ušao je u istoriju kao prvi strelac gola na Mundijalu u Kataru.

Tanjug/AP

Usledilo je zatišje pred buru, period igre koji je karakterisala rovovska borba na sredini terena i veliki broj duela i oštrih startova, a onda ponovo taj omaleni Ekvadorac stupa na scenu!

Sjano se snašao u kaznenom prostoru Valensija nakon centaršuta Presijada, i glavom poslao loptu u mrežu Katara. Ovo je bilo ono po čemu je poznat bivši napadač Vest Hema, kakav je to odraz bio, kakva duel igra, kakva tehnika izvođenja udaraca glavom za momka koji je visok samo 177 cm. 

FOTO: Tanjug/AP

Sa tim rezultatom se i otišlo u svlačionice, a onda fudbalska "uspavanka", nešto što bi mnogi nazvali i "antifudbalom". Katar nije pokazao želju da ugrozi gol gostiju, Feliks Sančez zabrinuto je gledao svoje pulene kako se letargično i bezidejno kreću po terenu, a Ekvador je umirio tempo i vrebao šansu iz kontri.

Bilo je to 45. minuta za zaborav. Publika u Kataru frustrirano je gleda svoje miljenike koji nisu pokazali ni onu najmanju isku žara i borbenosti za iole častan poraz.  

U drugom meču ove grupe snage će odmeriti Senegal i Holandija, a taj susret na programu je sutra od 17 časova.

U drugom kolu 25. novembra, Ekvador će igrati protiv Holandije, a Katar protiv Senegala.

Standings provided by Sofascore

DRUGO POLUVREME, Katar - Ekvador 0:2

85. minut - Ovo je bila možda i najopasnija situacija pred golom Ekvadora. Muntari je tukao, zatresla se mreža Galindeza, ali je vezista pogodio samo spoljni deo mreže. 

75. minut - Au, kakav hendikep za Ekvador! Ener Valensija, čovek koji je obeležio otvaranje Mundijala ne može da nastavi meč i napušta teren vidno povređen. Dao je sve od sebe, ali nije više mogao hrabri Valensija. 

FOTO: Tanjug/AP

 

67. minut - Džeremi Sarmijento, još jedan fudbaler Brajtona u redovima Ekvadora je u igri. Ovaj 20-godišnjak dobija šansu u poslednjih nešto više od 20 minuta, a Romario Ibara izlazi sa terena. 

62. minut - Pedro Migel je imao šansu za Katar. Uleteo je iz drugog plana nakon centaršuta i tukao glavom, ali nije to bila veća opasnost po gol gostiju. 

57. minut - Proteklo je 12 minuta igre u drugom poluvremenu, Ekvador je svesno prepustio posed rivalu i vreba šansu iz kontri. Domaćin ne pokazuje želju da ugrozi gol protivnika uprkos tome što gubi sa 2:0. 

FOTO: Tanjug/AP

46. minut - Ekipe se vraćaju iz svlačionica, sve je spremno za drugo poluvreme prvog meča Mundijala 2022. Ekvador je krenuo sa centra.

PRVO POLUVREME, Katar - Ekvador 0:2

45 + 5 - Kraj prvog poluvremena! Odlična fudbalska predstava, Ekvador ide u svlačionicu sa dva gola prednosti.

45. minut - Ponovo nešto mirniji period meča. Orasto je odlučio da prvo poluvreme produži još 5 minuta.

42. minut - Neverovatno, ponovo Valensija na travi. Ponovo je ušao u jedan duel Ekvadorac nakon čega je njegovo koleno izgleda pretrpelo oštećenje. Kleca napadač Fenerbahčea, ne sme svom težinom da se osloni na nogu. Kakav bi to hendikep bio. Valensija se ipak vratio na teren, ali vidno uzdrman. Izgleda da će izdržati do poluvremena, ali pitanje je da li ćemo ga videti u drugom.

40. minut - Valensija se pridigao na oduševljenje temperamentnih Južnoamerikanaca na tribinama. Odmah je počeo svojom agilnošću da stvara probleme po odbranu gostiju, ipak ostaje 2:0 nakon još jednog opasnog napada.

36. minut - Uh, ovo nije dobro za Ekvador. Sjajni Ener Valensija leži na travi u bolovima. Budaif dobija žuti karton za ovaj start, a golgeter gostiju i dalje ne može da ustane. 

30. minut - 2:0! Ener Valensija drugi put trese mrežu! Katar u ozbiljnom problemu. Omaleni Ekvadorac se sjano snašao u kaznenom prostoru, i glavom poslao loptu u mrežu Katara. Ovo je ono po čemu je poznat Valensija, kakav odraz, kakva duel igra, kakva tehnika izvođenja udaraca glavom za momka koji je visok samo 177 cm.

Tanjug/AP

28. minut - Tek drugi faul na meču pravi Ekvador, ali Kaisedo dobija žuti karton. Igrač Brajtona koji je poznat po agresivnom pristupu će morati da bude opreza u nastavku. Gubitak ovog radnika u veznom redu i jednog od najboljih na toj poziciji u Premijer ligi bio bi nemerljiv za goste.

23. minut - Ponovo nešto mirniji tempo meča, verovatno zatišje pred novu buru. Rovovska borba na sredini terena, veliki broj duela. Ekvador kontroliše posed, ali bez ozbiljnih događanja pred nečijim golom. Katar u velikom problemu u organizaciji napada. Domaćin potpuno bezidejan, problemi i u prijemu lopte i iznošenju iz zadnje linije. Sančezovi momci ne mogu ni da priđu šesnaesetrcu rivala.

16. minut - Gol, gol, gol! Ener Valensija mirno šalje golmana u jednu, a loptu u drugu stranu. Strašan početak gostiju. 

14. minut - Penal za Ekvador! Kakav početak Svetskog prvenstva u fudbalu! Golman domaćeg tima Al Šib obara Valensiju, a sudija Danijele Orsato pokazuje na belu tačku! Čuvar mreže domaćeg tima dobio je žuti karton zbog prekršaja u kaznenom prostoru. Potpuno lud start Mundijala.

Tanjug/AP

11. minut - Ekvador deluje daleko motivisanije u uvodnim minutima. Pritisak od prvog sudijskog zvižduka. Nižu se opasne situacije pred golom Katara, zuje lopte kroz kazneni prostor domaćina posle prekida.

6. minut - Italijanski sudija Danijele Orsato dobio je informaciju iz VAR sobe - nema gola! Zbog ofsajd pozicije Ekvadoraca poništen je gol njihovog kapitena, a mi se vraćamo na staro, ponovo je 0:0!

NEOBIČNA SITUACIJA NA STARTU MUNDIJALA Gol Ekvadora poništen zbog (nepostojećeg) ofsajda? (VIDEO)

3. minut - Kakav Šok! Vodi Ekvador 1:0! 

1. minut - Počeo je fudbalski spektakl koji se čekao svet punih 1.590 dana, prvi meč na Svetskom prvenstvu u Kataru! Domaćin kreće u prvi napad na turniru.

UOČI MEČA

Katarci su pobedili u pet uzastopnih prijateljskih utakmica u oktobru i novembru i nalaze se u fantastičnoj formi, a njihova ligaška sezona je pauzirana još sredinom septembra da bi Sančezu dali maksimalno vreme sa svojom ekipom. 

Igrači domaćeg tima su se takođe neumorno pripremali, provodeći mesece van Katara u izolovanim trening kampovima, u pokušaju da dođu do nokaut faze na svom debiju na Svetskom prvenstvu.

Okosnicu tima čine čine igrači koji igraju u domaćem prvenstvu, za Al-Sad, tim iz Dohe, prestonice ove zemlje. Imena poput Akrama Afifa, Hasana Al-Hajdosa i Almoeza Alija nisu poznata ljubiteljima fudbala u Evropi, ali ovo svakako jesu velike zvezde Azije i nacionalne selekcija koja je domaćin svetskog šampionata.

Što se Ekvadora tiče premijerligaš Brajton ima najviše predstavnika u ovoj nacionalnoj selekciji, nešto što bi trebalo da dosta govori o tome šta možete da očekujete od popularne "La Tri". To su pre svega Moises Kaisedo i Pervis Estupinian, koji čine okosnicu "galebova". 

Možda niste toliko upoznati sa imenima na listi tima, ali možete biti sigurni da ovaj mladi tim ima energiju i fudbalsku inteligenciju kojom može da uzdrma svakog protivnika, kao što su to uradili u velikim pobedama nad Urugvajem i Kolumbijom u kvalifikacijama. 

OTVARANjE NAMEŠTENO?

Uoči početka premijernog meča na Svetskom prvenstvu pojavile su se skandalozne optužbe na račun vinovnika ovog okršaja. Poznati novinar Ahdžad Taha koji radi za britanski "ITV" i regionalni je direktor "Britanskog centra za Bliski istok" tvrdi da je domaćin najveće sportske smotre podmitio osam fudbalera južnoameričke selekcije da izgube meč.

Navodno su dali 7.400.000 dolara kako bi igrači Ekvadora izgubili 1:0 i to golom primljenim u drugom poluvremenu!

O svemu ovome na konferenciji je bio upitan selektor Katara Feliks Sančez. Naravno, španski stručnjak je sve oštro demantovao.

- Kruži puno dezinformacija. Internet je briljantan alat, ali može da bude i opasan. Pripremamo se i treniramo godinama. Ujedinjeni smo, jaki smo, niko ne može da nas destabilizuje. Nismo pogođeni ovim kritikama - rekao je Sančez.

Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spektakl kakav fudbal ne pamti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)