OŠTEĆENI PROIZVOĐAČI FONOGRAMA: Advokat Mirko Mrkić o spornoj privatizaciji "Jugotona"

D. B. M.

21. 01. 2022. u 13:30

AUTORSKA prava nisu sporna, već prava proizvođača fonograma. Oni imaju razloga za tužbu!

ОШТЕЋЕНИ ПРОИЗВОЂАЧИ ФОНОГРАМА: Адвокат Мирко Мркић о спорној приватизацији Југотона

Foto: Printskrin

Ovo, za "Novosti", kaže advokat Mirko Mrkić, povodom presude Ustavnog suda Hrvatske da je "Kroacija rekords" nepravilno privatizovala zagrebački "Jugoton".

- Privatizacija "Jugotona", po svemu sudeći, nije urađena valjano, jer nije napravljen spisak celokupne imovine - objašnjava Mrkić. - "Kroacija rekords" je nasledila fonoteku, a prava proizvođača fonograma nisu stavljena kao nenovčani kapital. Time su oštećeni proizvođači fonograma.

Podsetimo, najveća jugoslovenska diskografska kuća "Jugoton" je privatizovana 1991. godine. "Kroacija rekords" je pokušala da ospori odluku Ustavnog suda Hrvatske, smatrajući da fonogrami nisu mogli da budu predmet privatizacije kad su zakonom prepoznati tek 2003. kada je donet Zakon o autorskom pravu. No, njihov stav sud nije prihvatio.

- Čak i ako se ugasi firma, prava proizvođača fonograma neko može da nasledi. To je kao Gordijev čvor - veli Mrkić.

- Većina izvođača nema od komercijalizacije snimaka nikakve koristi. Izvođači imaju prava da ubiraju plodove distribucije fonograma, putem interneta ili ploča i diskova, ali i ugovore sa svojim proizvođačima fonograma.

Pojedini izvođači iz Srbije su rekli da njihova prava štiti Sokoj, te pretpostavljaju da će se ova organizacija angažovati po ovom pitanju.

- Sokoj se bavi isključivo autorskim pravima, a ovde je reč o srodnim pravima koja se ostvaruju u drugim kolektivnim kućama, odnosno organizacijama proizvođača fonograma - objašnjava nam Mrkić. - Izvođači koji su objavljivali u "Jugotonu" verovatno znaju za jadac, a pretpostavljam da su lično uredili svoje odnose sa "Kroacija rekordsom". To potvrđuju njihove izjave u kojima kažu da su posle privatizacije nastavili dobru saradnju sa "Kroacija rekordsom".

Foto: Printskrin

Istražujući u čijem su vlasništvu fonogrami izvođača iz Srbije, naišli smo na novu pravnu zavrzlamu. Ovdašnji muzičari uglavnom su master albume snimali u studijima u Srbiji i predavali ih "Jugotonu". Studija su najčešće iznajmljivali na određeno vreme, po jasno određenoj ceni.

- Ima situacija gde je proizvođač fonograma isto lice kao izvođač - kaže Mrkić.

To ponovo otvara pitanje da li je Džoni Štulić bio u pravu kada je godinama govorio da mu "Kroacija rekords" nije isplaćivala honorare po osnovu prava na fonograme. Njegove kolege iz Srbije, uglavnom, ne žele da ulaze u spor sa "Kroacija rekordsom". Neki od njih, koji su želeli da ostanu anonimni, sećaju se kako su na početku muzičke karijere danima čekali da ih neko iz PGP RTB pozove i kaže im da je preslušao njihov master album. PGP RTB nisu bili dovoljno poznati, pa ih nisu nikad pozvali, ali iz "Jugotona" jesu. Sećaju se i kako je u ratnim devedesetim bilo zabranjeno da se emituje muzika svih izvođača koji su snimali za "Jugoton", čak i ako su iz Srbije.

- Nijedna privatizacija nije obavljena u crkvi, svi su se trudili da što jeftinije prigrabe što više - zaključuje jedan od poznatih srpskih muzičara.

Foto: Printskrin

PRIVATIZOVANI MIMO ZAKONA, KO JE PRAVI VLASNIK?

HRVATSKI mediji spekulišu da se sudski spor između "Kroacije rekords" i države Hrvatske ne bi zakotrljao da se pre sedam godina nije počelo šuškati da će američka kuća "Univerzal" kupiti zagrebačku diskografsku kompaniju. Tada je počeo rat za fonograme. U vreme privatizacije "Jugotona" hrvatsko zakonodavstvo verovatno nije prepoznalo vlasništvo fonograma. Iako nisu bili predmet privatizacije, fonogrami su privatizovani i "Kroacija rekords" je nastavila da ih koristi. Fonogrami nisu nestali, samo je pitanje čiji su. Vlasnik fonograma može biti sam izvođač, a najčešće je to diskografska kuća. Izvođač je vlasnik ukoliko je sam proizveo fonogram u studiju za koji je sam platio termine i dao ga, na primer, "Jugotonu". Ipak, u većini slučajeva "Jugoton" je proizvodio fonograme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)