POZITIVNI TRENDOVI U SVIM SEGMENTIMA: Rast javnih prihoda u Srpskoj za čak 136 miliona KM

R. S.

05. 05. 2021. u 22:51

PORESKA uprava Republike Srpske je u prva četiri meseca ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 911,2 miliona maraka, što je za čak 136,1 milion KM ili 18 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

ПОЗИТИВНИ ТРЕНДОВИ У СВИМ СЕГМЕНТИМА:  Раст јавних прихода у Српској за чак 136 милиона КМ

Foto: Brankica Spasenić

Ostvaren je rast naplate u apsolutno svim segmentima prihoda.

- Ovo je pokazatelj da je, uprkos krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, u Republici Srpskoj zadržan stabilan trend naplate javnih prihoda i to pre svega zahvaljujući merama koje je donosila Vlada RS sa ciljem prevazilaženja posledica pandemije, ali i zahvaljujući odgovornom odnosu većine poreskih obveznika prema svojim poreskim obavezama, te redovnim aktivnostima Poreske uprave RS na kontroli i naplati - poručio je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Naplata doprinosa je u prva četiri meseca ove godine iznosila 565,8 miliona maraka, što je za 57,5 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata je iznosila 193,9 miliona maraka, što je za 45,5 miliona maraka ili čak 31 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od oko 111 miliona maraka, što je za 43 odsto više nego u prva četiri meseca lani.

Ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 151,5 miliona KM, što je povećanje od 28 odsto.

Kada je u pitanju samo april ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 227,1 milion KM, što je 28 odsto više nego u aprilu prošle godine, uz rast naplate u apsolutno svim segmentima javnih prihoda.

- Međutim, ovde treba imati u vidu da je u aprilu prošle godine zabeleženo značajno smanjenje prihoda isključivo usled sveopšte situacije u vezi sa korona virusom i mera Republičkog štaba koji je zabranio i ograničio rad određenih delatnosti - naveo je Maričić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)