KRSNA SLAVA MANASTIRA U SUVOM POLJU: Krsta se nikada ne treba odricati

V. M.

27. 09. 2020. u 19:51

MANASTIR Časnog krsta u Suvom Polju kod Bijeljine proslavio je krsnu slavu Vozdviženje Časnog krsta-Krstovdan, gde je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, služio svetu arhijerejsku liturgiji, poručio je da se „krsta Hristovog nikada ne treba odricati i da tim putem ide srpski narod“.

КРСНА СЛАВА МАНАСТИРА У СУВОМ ПОЉУ: Крста се никада не треба одрицати

Foto: V. Mitrić

Vladika Fotije kaže je da „sve što je Bogoliko i Hristoliko jeste filosofija pravoslavnih ljudi i svakoga Srbina“ .

-Srpski narod ima golgotu, a to je raspeto i  mučeničko Kosovo ali i sva mesta gde smo stradali u novije vreme u logoru Jasenovac i drugim mestima u Drugom svjetskom ratu ali i u odbrambeno-otadžbinskom ratu gde je 30.000 Srba stradalo za Republiku Srpsku i oni su išli tim putem krsta i vasrkrsenja i zato je njihov put pobjedonosan i put koji daje slobodu i mogućnost da živimo  sa svojim norodom i svetinjama - rekao je episkop Fotije.

Ovaj svetac praznuje , po crkvenom učenju, „vozdviženje časnog krsta kojim je sveti car Konstantin pobedio sve svoje neprijatelje i postao jedini vlastodržac u Rimskoj imperiji koji je dao slobodu hrišćanstvu i crkvi Hristovoj, te da su  takvi vladari bili blagosloveni do dana današnjeg“.

Foto: V. Mitrić

Episkop Fotije

Među brojnim vjernicima manastirskoj slavi je prisustvovao i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je zamenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Perić je, čestitajući slavu i praznik,naglasio da je upravo vjra pravoslavna i Srpska pravoslavna crkva održala srpski narod vekovina unazad.

Foto: V. Mitrić

-Opština Ugljevik je zajedno sa gradom Bijeljina u proteklom periodu izgradila asfaltni put koji vodi ka Manstiru Časnog krsta koji je posebno značajan za meštane ugljevičkih mesnih zajednica Ravno Polje i Donja Trnova –rekao je Perić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije