ITALIJAN PRIZNAO ONLAJN KRAĐU: “Prisvojio” više od 1.000 rukopisa poznatih pisaca

Tanjug

07. 01. 2023. u 21:21

ITALIJAN Filipo Bernardini priznao je pred federalnim sudom u Njujorku krivicu za onlajn krađu više od 1.000 neobjavljenih rukopisa, od kojih neki pripadaju piscima kao što su Margaret Atvud, Ijan Makjuan i glumac Itan Hok.

ИТАЛИЈАН ПРИЗНАО ОНЛАЈН КРАЂУ: “Присвојио” више од 1.000 рукописа познатих писаца

Foto: Piksabej

Tridesetogodišnji Bernardini, stanovnik Londona gde je bio zaposlen u izdavačkoj kući Sajmon i Šuster, lažno se u mejlovima predstavljao kao predstavnik izdavačke industrije kako bi naveo prevarene da mu pošalju rukopise.

Ukradeni radovi nisu dospeli na Internet, niti je Bernardini, koga je FBI uhapsio u januaru prošle godine, tražio otkup za njih i za sada nije poznato koji je motiv imao da ih ukrade, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Tužioci su naveli da je optuženi registrovao više od 160 lažnih internet domena od 2016. godine.

Agenti, izdavači i žiri za dodelu Buker nagrade su bili žrtve te onlajn prevare koju je Bernardini počinio koristeći neznatno izmenjene imejl adrese poznatih izdavača da bi tražio da mu dostave autorska dela.

U tome mu je pomogla činjenica da je imao takve podatke kao zaposlen u izdavačkoj kući.

Presuda Bernardiniju biće izrečena u aprilu, a mogao bi biti osuđen na maksimalno 20 godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi