GRČKA ODGOVORILA ERDOGANU: Nastavićemo da štititmo naš suverenitet

Tanjug

07. 01. 2023. u 20:47

ATINA je večeras, povodom izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, saopštila da će Grčka nastaviti da štiti svoj suverenitet i prava.

ГРЧКА ОДГОВОРИЛА ЕРДОГАНУ: Наставићемо да штититмо наш суверенитет

Foto: Tanjug/AP

Erdogan je ranije poručio da Ankara nema problem s Grčkom "dokle god Grci ne izazivaju probleme u Egeju,

-Grčka promoviše bezbednost i stabilnost u širem regionu i sledi spoljnu politiku baziranu na principima međunarodnog i pomorskog zakona, uz puno poštovanje Povelje UN", reklo je nekoliko grčkih diplomata za agenciju ANA-MPA.

U saopštenju se dodaje da "Grčka nikada nije pokušala, niti će da dovede situaciju do gotovog čina".

-Naprotiv, osuđujemo svaki vid ekspancije i revizionizma i, u kontekstu dobrosusedskih odnosa, rešavamo otvorena pitanja sa svojim susedima, kao što su Italija i Egipat, kroz strogu primenu međunarodnog prava i pomorskih zakona. Nastavljamo da branimo naš suverenitet i naša suverena prava, dodaje se.

Grčka novinska agencija je istakla da je Erdogan "ponovo provocirao izjavama protiv Grčke".

Erdogan je ranije danas tokom ceremonije u Antaliji izjavio je da njegova zemlja nema problema s Grčkom sve dok Grci ne izazivaju probleme u Egejskom moru.

-Ispalili smo 'tajfun'. Koliki je domet 'tajfuna'? To je 561 kilometar. Šta su Grci učinili? Upleli su se u napad. Novine su odmah stavile naslove 'pogodiće Atinu'. Mi nemamo takav problem sve dok se ne petljate s nama u Egejskom regionu. Sve dok se ne petljate s nama u Egeju, mi se nećemo petljati s vama, rekao je Erdogan, prenela je Anadolija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili