ANKARA SE NADA PRODUŽENJU PRIMIRJA U UKRAJINI: Turska spremna da uloži maksimalne napore

Novosti online

07. 01. 2023. u 19:26

TURSKA se nada produženju primirja koje je proglasila Rusija duž cele kontakt linije u Ukrajini, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

АНКАРА СЕ НАДА ПРОДУЖЕЊУ ПРИМИРЈА У УКРАЈИНИ: Турска спремна да уложи максималне напоре

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, Ankara je spremna da uloži maksimalne napore za stvaranje uslova za dijalog kako bi se zaustavila borbena dejstva.

-Prekid vatre, po našem mišljenju, ne bi trebalo da traje 36 sati, već duže. Jedinstvena odluka strana po ovom pitanju za sada nije doneta, što je pokazatelj ćorsokaka u kojem se strane u sukobu nalaze, istakao je Kalin, prenosi televizija „A haber“.

On je saopštio da će Turska u narednim danima nastaviti sa svojim naporima za osiguravanje prekida vatre u oblastima pored Zaporoške nuklearne elektrane.

„Ankara nastoji da spreči borbe i nesreće u ovoj zoni“, precizirao je Kalin.

On nije isključio mogućnost da Ukrajina sledi primer Rusije po pitanju prekida vatre.

„Moguće je da će se stvoriti i uslovi za ponovni sastanak pregovarača“, rekao je portparol podsećajući na konsultacije u Istanbulu prošlog marta.

Prema njegovom mišljenju, nastavak sukoba je ispunjen novim razaranjima i žrtvama, što moraju da shvate i strane u sukobu i snage koje ih podržavaju.

-Ideju dijaloga treba da podržavaju kako u Rusiji i Ukrajini, tako i u NATO-u i Sjedinjenim Američkim Državama, zaključio je Kalin.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin naložio je juče ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede režim prekida vatre na liniji razdvajanja u Ukrajini od podne 6. januara do ponoći 7. januara.

Kijev je, međutim, odbio primirje. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da „sada Rusija želi da iskoristi Božić kao paravan da bar na kratko zaustavi ofanzivu naših momaka u Donbasu i dopremi opremu, municiju i regrute".

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere