RAT U UKRAJINI: Tri faktora prednosti Moskve nad NATO u ratu sa Kijevom; Soledar pred padom? Kadirov poslao još 300 specijalaca (VIDEO)

Novosti onlajn

07. 01. 2023. u 07:40 >> 03:17

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 318. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Три фактора предности Москве над НАТО у рату са Кијевом; Соледар пред падом? Кадиров послао још 300 специјалаца (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Bahmutsko-soledarski front: Ruski i ukrajinski izgledi

Na ruskim društvenim mrežama pojavio se kratak rezime borbi na Bahmutko-soledarskom pravcu. Na telegram kanalu voenkorKotenok dat je i mogući pravac dejstva ruskih i ukrajinskih snaga.

1. Južno od Bahmuta vode se borbe u oblasti naselja Kleščejevka, gde jedinice PMC “Vagner” jurišaju i udaraju kao čekićem na utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine. U samu Kleščejevku ruske snage još nisu ušle. Na jugu, jedinice RF pokušavaju da se prebace iz oblasti Kurdjumovke i Ozerjanovke, ali rezultati još uvek nisu poznati.


2. U samom Bahmutu se vode borbe na jugoistočnoj periferiji, gde se „orkestar” bori za svaku kuću.
U naselju Opitnoje, borbe se vode u samom centru sela i tu je linija fronta nestabilna.
Na području gradskog industrijskog kompleksa - borbe su u krugu fabrike gipsa, ul. Patrisa Lumumbe. Napredak je neznatan, bitke su više pozicione prirode.

3. Zauzeto je naselje Podgorodnoje, gde je sistem odbrambenih rovova Oružanih snaga Ukrajine sličan onom u Opitnom, ali se tamo još probijaju, a u Podgorodnom su već probijeni.  U toku je juriš na uporišta VSU između Podgorodnog i Krasne Gore, ruske jedinice još nisu ušle u ovo drugo mesto.

4. U Soledru se nastavljaju borbe u stambenim naseljima u centralnom delu grada. Jurišni odredi PMC Vagner zauzeli su rudnik soli 1.3. Jedinice VSU su identifikovane u Državnom preduzeću Artjemsolj. Oni su takođe i na stanici “Soli”, na zapadnoj periferiji Soledara, gde prebacuju 46. brigadu iz pravca Zaporožja kao pojačanje.

FOTO: Tanjug/AP


Ruske trupe su ušle u grad i iz pravca Jakovljevke, stižu informacije o napredovanju ka zapadu ka autoputu Seversk-Soledar, ali i ovde je u ovom trenutku teško odrediti pravu liniju fronta.

5. Prema vojnom ekspertu Borisu Rožinu, zauzimanje Soledara će omogućiti da se pokriju položaji VSU u Bahmutu sa severa. Istovremeno, nastaće problemi u odbrani VSU severno od Soledara na prilazima naselja Veselo - Belogorovka - Berestovole - Spornoje.

Presecanje autoputa Seversk-Soledar omogućiće napredovanje njime ka Seversku. Sa razvojem ofanzive na Seversk i na sever, VSU će biti lišena mogućnosti da koristi mostobran u oblasti druge Belogorovke kod Severskog Donca i da izvrši pritisak na Lisičansk i kroz šumu do Kremenne. Ovo je složen efekat.

6. VSU pokušava da se zadrži u područjima skladišta oružja, podzemnih komunikacija Artjemsolja i urbanog dela grada.

Foto printsckrin telegram/RVvoenkor



7. Povlačeći se u Artjemovsku, VSU će pokušati da zadrži odbranu u zapadnom delu grada, po potrebi dospevši do opremljenih položaja u rejonu naselja Časov Jar, koristeći dominantne visove, pre povlačenja u Družkovku-Kramatorsk i Konstantinovku. Sa potiskivanjem jedinica VSU u Artjemovsku, malo je verovatno da će se front srušiti.

8. Proboj odbrane u Soledaru može imati ozbiljnije posledice po Oružane snage Ukrajine. Ali sve zavisi od tempa ruskog napredovanja i koliko brzo će VSU moći da stabilizuje liniju nakon gubitka Soledara.

Položaj Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu je blizu kritičnog, što potvrđuje i prebacivanje formacija sa zaporoškog pravca na Bahmut i Soledar. Ako je front tamo padne, onda će pasti ne samo tamo.

 

 

U vazdušnim udarima oštećeni industrijski objekti u Kramatorsku

U Kramatorsku je oštećen industrijski objekat, rekao je u telegram kanalu Pavel Kirilenko, načelnik Donjecke regionalne civilno-vojne uprave, koju kontroliše Kijev.

Ranije je UNIAN javio da se u Kramatorsku, u delu Donjecke Narodne Republike koji kontroliše Kijev, čula serija eksplozija. Posle ponoći najavljen je vazdušni nalet na deo DNR koji kontroliše Kijev.

Kirilenko je na svom Telegram kanalu napisao da je u Kramatorsku oštećen „industrijski objekat“. U Konstantinovki je udar pao na industrijsku zonu“, dodao je on.

Arestovič: Soledar u poluokruženju

Situacija u Soledru je teška, grad je poluokružen, - Arestovič. Glavni napori ruskih trupa usmereni su na odsecanje Soledara od Artemovska i presecanje puta Soledar-Slavjansk, rekao je portparol Zelenskog.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Turski dronovi štite državu i ako su u tuđim rukama

Turska, ako je potrebno, ima mogućnost da pošalje udarne bespilotne letelice Bajraktar ​​protiv njihovih trenutnih vlasnika kako bi osigurala sopstvenu bezbednost, rekao je izvršni direktor Bajkara Selčuk Bajraktar ​​u intervjuu za TV100. Njegove reči prenosi list Ieni Akit.

Biznismena su pitali šta bi se desilo da ih zemlja koja je kupila turske dronove okrene protiv Ankare.

Foto shutterstock

 

Tri faktora ruske prednosti nad NATO u Ukrajini

Analiza sukoba u Ukrajini ukazuje na tri faktora koji govore o prednosti Rusije u odnosu na NATO, napisao je kolumnista Al Maiadeena Hasan Nafaa.

Prema rečima autora, Vašington nije uspeo da pravilno proceni količinu resursa i ekonomskih mogućnosti koje Rusija poseduje, kao ni nivo svoje vojne moći.

-Prvi faktor se tiče uticaja ekonomskih sankcija na obe strane sukoba. Jasno je da je Rusija pobedila u ovoj rundi, o čemu svedoči činjenica da je pozicija ruske valute (rublja) sada jača nego što je bila pre početak sukoba. <...> Sankcije takođe negativno utiču na ekonomije zapadnih zemalja, posebno evropskih, rekao je Nafa.

Foto jutjub tvzvezda.ru

Kao drugi faktor, novinar je opisao borbenu efikasnost vojske i došao do zaključka da „Rusija nije iskoristila svu svoju vojnu moć“.

-Treći faktor je stepen kohezije političkih i vojnih saveza na obe strane. <...> Reč je o ekonomskim teškoćama u zimskom periodu i sukobu interesa između Sjedinjenih Država i niza evropskih zemalja. < ...> Rusija ima strateške saveze „na koje se može osloniti ako nešto krene naopako. Što se tiče SAD, alijansa koju predvode, NATO, je u opasnosti od raspada, posebno ako se vojna konfrontacija oduži i evropske zemlje ne mogu naći alternativu ruskim energentima, rezimirao je Nafa.

 

 

Vazdušna opasnost u delovima Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Kako navodi ukrajinski portal „Strana“, u Harkovu su se čule četiri eksplozije.

 

Eksplozije u Zaporožju, pogođeni vojni i infrastrukturni objekti


U gradu Zaporožje, koje se nalazi pod kontrolom Kijeva, čuju se eksplozije, saopštio je na svom Telegramu član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je dodao da su očevici čuli najmanje četiri eksplozije.

Prema njegovim rečima, posle prvih eksplozija čula se sirena za vazdušnu opasnost. Rogov je precizirao da su pogođeni vojni i infrastrukturni objekti.

 

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski bi da ratuje, a NATO da opstane

Želja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da poveća snabdevanje NATO opremom i uvuče alijansu u direktan sukob sa Rusijom mogla bi da dovede do kolapsa organizacije, napisao je kolumnista Majkl Brendan Dogerti u članku za National Review.

-Ukrajinska kriza ne samo da nije uspela da ojača alijansu, već je, naprotiv, razotkrila probleme unutar NATO-a i promenila naše razumevanje organizacije, rekao je on.

Prema Dogertiju, reči Vladimira Zelenskog u američkom Kongresu da finansijska pomoć Ukrajini „nije dobrotvorne svrhe, već ulaganje u globalnu bezbednost“ imaju za cilj povećanje podrške Vašingtona kijevskom režimu u ovom sukobu. Istovremeno, umešanost u aktuelnu krizu u Evropi ne samo da povlači za sobom povećanje troškova, već i pogoršava razlike između zapadnih saveznika.

 

Počela reparacija oštećenog gasovoda u LNR

Stručnjaci su počeli da obnavljaju gasovod oštećen u eksploziji u gradu Lutugino, Luganska Narodna Republika, saopštilo je Državno preduzeće „Luganskgaz“.

Ranije je Luganskgaz izvestio o eksploziji na gasovodu u Lutuginu. Požar je već ugašen. Kompanija je navela da je oko 13 hiljada pretplatnika ostalo bez gasa. Specijalne službe istražuju uzroke havarije na gasovodu.

-Zaposleni u odeljenju magistralnih gasovoda Državnog jedinstvenog preduzeća „Luganskgas“ već su počeli da obnavljaju oštećeni gasovod u gradu Lutugino, saopštio je Telegram kanal kompanije.

 

Kadirov: Poslali smo 300 pripadnika OMON

Oko 300 boraca OMON „Ahmat-1“ odeljenja ruske garde u Čečeniji otišlo je u zonu specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

-Danas je oko 300 boraca interventne policije Ahmat-1 Nacionalne garde Čečenske Republike krenulo u pomoć svojoj braći na liniji fronta sa međunarodnog aerodroma Grozni koji nosi ime heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova. Svaki od njih je preplavljen. sa željom da se iskoreni prokleti fenomen koji se zove satanizam, napisao je Kadirov na Telegram kanalu.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

 

U toku istraga eksplozije gasovoda u LNR

Specijalne službe istražuju uzroke vanredne situacije na gasovodu u gradu Lutugino, Luganska Narodna Republika, saopštilo je Državno jedinstveno preduzeće „Luganskgaz“.

Ranije je LNR obavešten o eksploziji na gasovodu u gradu Lutugino. Požar je već ugašen. Kompanija je navela da je oko 13 hiljada pretplatnika ostalo bez gasa.

-Specijalne službe preduzimaju neophodne mere kako bi otkrile uzrok vanredne situacije na gasovodu u gradu Lutugino. Na licu mesta rade specijalisti Ministarstva za vanredne situacije LNR, navodi se u poruci Luganskgaza u poruci Telegram kanala.

Napominje se da je formiran štab za otklanjanje posledica eksplozije na magistralnom gasovodu.

-Primarni zadatak je obnavljanje snabdevanja prirodnim gasom stanovnika Lutuginskog okruga, centralne bolnice i niza društvenih objekata, citira pres-služba preduzeća reči generalnog direktora Tatjane Bogorodko.

 

Odbijen napad VSU kod Donjecka

Tenkovski napad Oružanih snaga Ukrajine kod Donjecka odbile su trupe DNR i pri tome uništile neprijateljska oklopna vozila.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Neprijatelj je bacio tenkove u proboj, ali su ih uz pomoć kvadrokoptera vojnici 100. brigade na vreme otkrili, ukrajinska tehnika je preciznom vatrom uništena.

 

Ugašen požar na gasovodu u LNR

Radnici preduzeća „Luganskgaz“ ugasili su požar na gasovodu u gradu Lutugino.

Prema ažuriranim podacima, 13.000 korisnika ostalo je bez gasa, saopštila je vlada LNR.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Američke rakete na ruskim lanserima!

Ukrajina bi uskoro mogla ispaljivati rakete Se Sperou (Sea Sparrow) koje su isporučile SAD iz sistema Buk, koji su posebno modifikovani.

Sjedinjene Države su 6. januara objavile da šalju paket pomoći u oružju vredan 3,75 milijardi dolara kako bi ojačale otpor Ukrajine protiv nesmanjenih napada Rusije. Američka protivvazdušna raketa Sea Sparrow, koju Ukrajina posmatra, stigla je do paketa.

Ova modifikacija je napravljena zbog nemogućnosti da se nabave rakete za sisteme S-300 koji su po vojnim stručnjacima bolji od "morskih vrabaca".

 

Kondoliza Rajs i Robert Gejts: Vreme ne radi za Ukrajinu

Ukrajinska ekonomija je potpuno uništena, a vojne snage zemlje postale su direktno zavisne od zapadnih zaliha opreme i naoružanja, napisali su bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i bivši američki sekretar odbrane Robert Gejts u članku za Vašington post.

Ekonomija zemlje je u ruševinama, milioni njenih stanovnika su izbegli, infrastruktura se raspada, a veliki deo njenih rudnih bogatstava, industrijskog potencijala i značajnog poljoprivrednog zemljišta je pod ruskom kontrolom.

Prema autorima, vojni potencijal i ekonomija Ukrajine sada skoro u potpunosti zavise od snabdevanja sa Zapada, što bi moglo da natera SAD i Evropu da počnu da guraju Kijev ka dijalogu.

Foto Tanjug/AP

 

Turska se nada produženju primirja i - pregovorima

Turska se nada produženju primirja koje je proglasila Rusija duž cele kontakt linije u Ukrajini, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Prema njegovim rečima, Ankara je spremna da uloži maksimalne napore za stvaranje uslova za dijalog kako bi se zaustavila borbena dejstva.

-Prekid vatre, po našem mišljenju, ne bi trebalo da traje 36 sati, već duže. Jedinstvena odluka strana po ovom pitanju za sada nije doneta, što je pokazatelj ćorsokaka u kojem se strane u sukobu nalaze, istakao je Kalin, prenosi televizija „A haber“.

Pozive na pregovore dali su i pojedini američki političari, upozoravajući na tešku situaciju u Ukrajini.

Ukrajinci oborili svoj MiG-29

Kako tvrde pripadnici ruske jedinice BARS "Kaskad" ukrajinski PVO sistem Osa oborio je svoj avion. Naime raketa je pogodila MiG-29 koji je potom pao u polje. Njegovi ostaci snimljeni su najverovatnije dronom, dok je obaranje snimljeno sa ruskih položaja.

 

 

Vlada LNR: 13.000 pretplatnika vez gasa

Broj pretplatnika koji su ostali bez gasa u LNR porastao je na 13 hiljada, saopštila je republička vlada.

Specijalne službe su zatvaranjem ventila eliminisale požar na magistralnom gasovodu u Lutuginu, saopštio je Luganskgaz.

 

Eksppozija na gasovodu u LNR

U Lutuginu u LNR došlo je do eksplozije na magistralnom gasovodu, oko 11 hiljada korisnika ostalo je bez gasa, saopštila je kompanija „Luganskgaz“.

Za sada se ne zna kada će biti obnovljeno snabdevanje gasom. Trenutna temperatura u ovoj oblasti je -12 stepeni.

Foto AP

 

Situacija kod Soledara iz izvora VSU: Rusi napreduju

Vojni ekspert, direktor međunarodnih poslova Centra za proučavanje vojske, konverziju i razoružanje Mihail Samuš prokomentarisao je izjave zapadnih medija da Rusi premeštaju svoje trupe iz Bahmuta u Soledar.

Ruska vojska koncentriše grupu za ofanzivna dejstva, saopšteno je iz kabineta predsednika.

-Činimo sve da očuvamo naše snage. Soledar nije pod kontrolom Ruske Federacije. Njihova taktika se nije promenila: masovni napadi pešadije, koja neprekidno napreduje, korak po korak oni su napredovali malim koracima, rekao je predstavnik istočne grupe VSU, Sergej Čerevati.

Kasnije je i šef kabineta predsednika Andrij Jermak potvrdio da jedinice Oružanih snaga Ukrajine nisu izgubile kontrolu nad gradom Soledarom u Donjeckoj oblasti.

Izveštaj GŠ VSU: Ruska armija juriša na Artjomovsk, Soledar i Mariinku, napredujući prema Limanu, Avdejevki

Komanda Ukrajinskih oružanih snaga dala je svoj dnevni izveštaj o stanju na frontu. U kratkim crtama se navodi da je glavna ofanziva ruske armije je u pravcu Artjomovsk (Bahmut).

Takođe se kaže da Oružane snage RF takođe napadaju područje Belogorovke, Dibrove, Stelmahovke i Makejevke u LNR, kod Ozarjanovke, Soledara, Krasne Gore, Podgorodnog, Bahmuta, Kleščejevke, Soli, Pervomajskog, Marinke i Pobede u DNR.
(Soli je stanica severozapadno od Soledara i južno od Krasnopolja)

Veliki gubici VSU

Od 30. decembra do 7. januara jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje su branile Soledar izgubile su najmanje 500 poginulih i ranjenih.

Foto Tanjug/AP

Zelenski uveo sankcije umetnicima

Vladimir Zelenski je sproveo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) o sankcijama protiv 119 ruskih kulturnih ličnosti, među kojima su umetnici Jevgenij Petrosjan, Mihail Galustjan, Dmitrij Bilan, Filip Kirkorov.

Ukaz broj 4/2023 „O odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine od 6. januara 2023. godine „O primeni i izmeni ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mera (sankcija)“ objavljen je u subotu na sajtu Zelenskog.

Među kažnjenima su pevačica i glumica Irina Alegrova, pevač Roman Arhipov, TV voditeljka Žana Badojeva, pevač Dmitrij Bilan, umetnik Mihail Galustjan, rok muzičar Sergej Bobunec, TV voditeljka Dana Borisova, pevač Aleksandar Buinov, pevačica Viktorija Dajneko, muzičar Valerij Didjulja, Larisa Dolina, pevači Valerij Kipelov, Filip Kirkorov i Lolita Miljavskaja, operska pevačica Ana Netrebko, reditelj Nikita Mihalkov, umetnik Jevgenij Petrosjan, pevač Vladimir Presnjakov, pevač Stas Pjeha, pevačica Pelageja Telegina, pevačica Ljubov Uspenskaja, pevačica S. Uspenskaja, pevačica S. TV voditelj Leonid Jakubovič, filozof Aleksandar Dugin.

 

SBU Proverava crkve

Ukrajinske vlasti će proveriti kako verske organizacije u zemlji koriste državnu imovinu, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, čiji se deo nalazi pod upravom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je ministar kulture i informacione politike Ukrajine Aleksandar Tkačenko za TV „Rada“.

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski suspendovao državljanstvo 13 sveštenika UPC

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski svojim ukazom suspendovao je državljanstvo 13 sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), saopštio je u subotu ukrajinski list „Lb.ua“.

Precizira se da je, konkretno, reč o mitropolitu tulčinskom i braclavskom Jonatanu, kojeg Služba bezbednosti Ukrajine sumnjiči za veleizdaju.

Ukrajinsko izdanje navodi da, prema dostupnim informacijama, on poseduje ruski pasoš.

Pored njega, reč je i o vikaru Tulčinske eparhije, episkopu ladižinskom Sergiju, koji je veoma blizak sa Jonatanom.

Uništene dve haubice poljske proizvodnje

Ruske trupe uključene u specijalnu vojnu operaciju uništile su dve haubice poljske proizvodnje u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ukrajina gubi ljude na sve strane

Ukrajinske vlasti ne otkrivaju gubitke u ljudstvu, ali oni su ogromni i neshvatljivi, rekao je ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.

- Gubimo ljude na sve strane. Ne otkrivamo koliko je od tog broja vojnika, a koliko civila, ali brojke su ogromne, nepojamne - rekao je on u intervjuu za „Njuzvik“.

Ruska vojska poštovaće prekid vatre do večeras u ponoć

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će ruske snage u Ukrajini održati prekid vatre zbog Božića koji se proslavlja po julijanskom kalendaru sve do ponoći, uprkos tome što je Ukrajina odbila ponudu za primirje.

Kako prenosi Rojters, ministarstvo je saopštilo da su ruske snage za vreme primirja koristile naoružanje samo kao odgovor na ukrajinsku vatru, i optužilo Kijev da je granatirao civilna područja na spornim teritorijama.

Ranije je Ukrajina odbacila ponudu Moskve o međusobnom prekidu vatre, opisujući ponudu kao ''cinični trik'', koji za cilj ima da se ruske snage odmore i ponovo naoružaju i rekla da će nastaviti borbu za povratak teritorija koje je Rusija zauzela.

Ranije danas pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštila je da su ukrajinske snage ispalile 10 projektila iz višecevnog raketnog sistema na Donjeck.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ranije da se duž celog fronta uspostavi prekid vatre u trajanju od 36 sati, što je Ukrajina do sada ignorisala.

 

Ukrajinske snage granatirale Petrovski okrug u Donjecku

Pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštila je danas da su ukrajinske snage ispalile 10 projektila iz višecevnog raketnog sistema na Donjeck.

- Ukrajinske oružane snage su iz višecevnih raketnih sistema ispalili 10 raketa na Petrovski i Kirovski okrug u Donjecku - navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Agencija navodi da su pet minuta nakon granatiranja ispaljena i četiri projektila NATO kalibra od 155 milimetara na Petrovski okrug.

Petrovski i Kirovski okrug već su juče bili mete granatiranja, podseća TAS S.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ranije da se duž celog fronta uspostavi prekid vatre u trajanju od 36 sati, što je Ukrajina do sada ignorisala.

Ruska PVO oborila dron nadomak Sevastopolja

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dron iznad voda kod Sevastopolja, objavio je danas na svom Telegram kanalu guverner Mihail Razvožajev.

- Pre oko 15 minuta protivvazdušna odbrana je oborila bespilotnu letelicu iznad voda na severnom prilazu luci. Čak ni sveta proslava Božića ne može sprečiti ova neljudska bića da napadaju herojski grad - napisao je Razvožajev jutros u 03.26 sati , prenosi TAS S.

Sevastopolj, sedište ruske Crnomorske flote, bio je poslednjih meseci više puta na udaru ukrajinskih dronova.

Prethodni pokušaj napada prijavljen je 4. januara, kada su dve bespilotne letelice oborene iznad voda u blizini Sevastopolja.

3,75 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini i zemljama pogođenim invazijom

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je vojnu pomoć Ukrajini i zemljama pogođenim ruskom invazijom vrednu više od 3,75 milijardi dolara.

Blinken je naveo u saopštenju da daje ovlašćenje za isporuku američkog naoružanja i opreme za Ukrajinu, što uključuje povlačenje 2,85 milijardi dolara kojima će toj zemlji biti obezbeđena isporuka borbenih vozila "bredli", kao i artiljerijskih sistema, raketa zemlja-vazduh i druge municije, preneo je Rojters.

Pentagon: Putinov cilj da zauzme ukrajinsku teritoriju nije se promenio

Cilj predsednika Rusije Vladimira Putina da zauzme ukrajinsku teritoriju se nije promenio, ali ruske snage i dalje pate od "vojnih slabosti", uključujući i broj vojnika koji imaju, saopštio je danas Pentagon.

- Putin nije odustao od svojih ciljeva da dominira Ukrajinom i nastavi da zauzima ukrajinsku teritoriju - rekla je Lora Kuper, zamenica pomoćnika ministra odbrane zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)