HAOS U MEKSIKU: Rat između vojske i mafije (VIDEO)

Novosti online

06. 01. 2023. u 20:00

GUVERNER zapadno-meksičke države Sinaloa Ruben Roča Moja saopštio je da je šest osoba poginulo, a 29 povređeno, uključujući osam civila i 21 policajca, u sukobima policije i vojske sa militantima lokalnog narko kartela u meksičkom gradu Kulijakan, prenose "RIA Novosti".

ХАОС У МЕКСИКУ: Рат између војске и мафије (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo

- Hapšenje ozloglašenog šefa meksičkog kartela Ovidija 'El Ratona' Guzman Lopeza izazvalo je haos u zapadnoj meksičkoj državi, sa naoružanim kriminalnim bandama koje su se sukobile sa vojskom. Građanski nemiri, pljačke, pa čak i zatvorske pobune takođe su izbile u gradu, koji sada podseća na ratnu zonu - rekao je guverner i pozvao građane da se sklone na sigurno.

Na internetu su se pojavili dramatični snimci koji pokazuju nemire, a jedan militant kartela viđen je kako puca iz puške "Baret" kalibra 50 na vladine avione. Meksički zvaničnici su rekli da je "Baret" omiljen među kriminalnim grupama, s obzirom na njegovu sposobnost da probije pancire, betonske zidove, pa čak i oklopna vojna vozila.

Snimci pokazuju i veliki broj zapaljenih automobila parkiranih u blizini kartelskih "narko blokada" oko Kulijakana, kao i ugljenisane ostatke autobusa javnog prevoza. 

Lokalni mediji su takođe izvestili o slučajevima pljačke i nereda u Kulijakanu, uključujući pokušaj masovnog bekstva osuđenika u zatvoru "Aguaruto". Skladište vojnih pušaka i druge krijumčarene robe zaplenjeno je u zatvoru prošle godine, ali sukobi u tom objektu ukazuju na to da su neki zatvorenici još naoružani.

U današnjoj raciji učestvovale su trupe meksičke vojske, mornarice, nacionalne garde, kao i lokalne službe za sprovođenje zakona, a bezbednosne službe kažu da je operacija usledila nakon šest meseci praćenja i planiranja.

Borba protiv kartela El Čapovog naslednika

Meksičke vlasti juče su uhapsile Ovidija "El Ratona" Guzmana Lopeza, trgovca fentanilom, kokainom i marihuanom, člana kartela Sinaloa čiji je otac, Hoakin 'El Čapo' Guzman, osuđen na doživotnu kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog ubistava i trgovine drogom.

Prema navodima lokalnih medija, u dramatičnom napadu u zoru, 900 pripadnika vojske i meksičke nacionalne garde ušlo je u kvart Kulijakan Hesus Marija u zapadnoj državi Sinaloa.

Ranije su vlasti ubile još jednog člana narko kartela povezanog sa Sinaloom, poznatog kao "El Neto". Članovi kartela su ga prethodno izvukli iz zatvora, gde je služio kaznu od 244 godine.

Sukobi sa jednim od najvećih narko kartela desili su se samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džozef Bajden najavio svoju prvu posetu Meksiku. Vašington je ponudio pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Guzmana-Lopeza, u nadi da će biti izručen baš kao i njegov otac. 

Sina zloglasnog narko bosa Sinaloe, vlasti su uhapsile 2019. godine i njegovo pritvaranje tada  je  dovelo do žestokih uličnih borbi u gradu Kulijakan. Tada su militanti lokalnog kartela primorali savezne vlasti da obustave specijalnu operaciju i oslobode Ovidija, ali ovaj put su ga odmah odvedeli u prestonicu, nakon čega je sproveden u strogo obezbeđeni zatvor "Altiplano".

Nakon hapšenja, meksičko Ministarstvo odbrane je izvestilo da Ovidio Guzman Lopez vodi omladinsko krilo Pacifičkog kartela i sprovodi kriminalne aktivnosti u četiri države severozapada zemlje.

Guzman Lopez je na listi kriminalaca čije će izručenje biti traženo u SAD, gde je optužen za organizovane isporuke kokaina, metamfetamina i marihuane u zemlju. Šef meksičkog Ministarstva spoljnih poslova je na pitanje o izručenju Guzmana Sjedinjenim Američkim Državama rekao da zahtev za njegovo izučienje važi od 2019. godine, ali da su u Meksiku u toku krivični postupci za koje on mora da odgovara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!