NAJVEĆI FOND ZABELEŽIO VELIKI GUBITAK: Norveški suvereni fond izgubio 174 milijardi $ u prvih šest meseci

Tanjug

17. 08. 2022. u 17:02

NORVEŠKI suvereni fond bogatstva (SWF), najveći na svetu, ostvario je rekordan gubitak od 1,68 biliona norveških kruna (174 milijarde dolara) u prvoj polovini 2022. godine, jer su cene akcija i obveznica burno regovale na strah od recesije i strelovitog rasta inflacije.

НАЈВЕЋИ ФОНД ЗАБЕЛЕЖИО ВЕЛИКИ ГУБИТАК: Норвешки суверени фонд изгубио 174 милијарди $ у првих шест месеци

Foto. EPA

Fond, čija imovina iznosi 1,3 biliona dolara, zabeležio je nagativan povrat na ulaganja od 14,4 posto u periodu januar-jun, prenosi CNBC.

To je ipak za 1,14 procentnih poena bolji rezultat od prinosa referentnog indeksa, saopštila je danas centralna banka, Norges banka, koja upravlja SWF-om.

-Tržišni ambijent je karakterisao rast kamatnih stopa, visoka inflacija i rat u Evropi. Povrat na ulaganja u akcije je pao za čak 17 odsto. Posebno su loše prošle tehnološke akcije s negativnim povratom od 28 odsto, naveo je glavni izvršni direktor odeljenja za upravljanje investicijama Norges banke, Nikolaj Tangen.

Ogromne norveške rezerve nafte i gasa u Severnom moru temelj su bogatstva SWF-a. Energetika je bila jedini sektor koji nije imao negativne prinose nakon što je fond poslednjih godina uložio ogromna sredstva u energiju vetra.

U prvoj polovini godine, povrat na investicije u energetski sektor bio je 13 odsto. Videli smo oštar rast cena nafte, gasa i rafinisanih proizvoda, dodao je Tangen.

Gubitak SWF-a koincidira sa rezultatima Njjuorške berze koja beleži najgoru prvu polovinu godine od 1970-ih, navodi CNBC.

Inflacija, povećanje kamatnih stopa i rat u Evropi ozbiljno su nagrizi glavne američke berzanske indekse, pri čemu je industrijski Dau Džons pao za više od 15 post u prvih šest meseci ove godine, S&P 500 je za više od 20 procenata, a tehološki Nasdak Kompozit za skoro 30 odsto, dodaje američki medij.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije