RAT U UKRAJINI: Preostalo 3.500 ekstremista puka Azov; Čečeni čiste Mariupolj od nacista i plaćenika; (FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 04. 2022. u 14:55 >> 01:15

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 43. dan. Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučivaće danas o zahtevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Saveta za ljudska prava UN. Jučerašnji dan obeležile su nove sankcije SAD ruskim institucijama, ali i ćerkama ruskog predsednika Vladimira Putina.

РАТ У УКРАЈИНИ: Преостало 3.500 екстремиста пука Азов; Чечени чисте Мариупољ од нациста и плаћеника;   (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Ruska mornarica raketirala štab VSU u Odesi

Ruska mornarica pogodila mete u Odesi! Usled raketnog udara sa mora pogođeni su objekti kritične infrastrukture - Operativna komanda Oružanih snaga Ukrajine „Jug“

 

Žestoke borbe kod Izjuma ne prestaju

Južno od Izjuma se nastavljaju borbe za selo Suglinovku. Ostaci ukrajinskih snaga su zaposeli podrume, artiljerija aktivno radi. Oružane snage Ukrajine, zauzvrat, nastavljaju da nanose artiljerijske udare na Izjum.

 

Odgovor snaga DNR

U blizini Donjecka, VBR i haubice plotunima gađaju utvrđenje Oružanih snaga Ukrajine

“Gradovi” (VBR M-21) i haubice pokrivaju ukrajinske vojnike kao odgovor na današnje granatiranje grada Jasinovataja u kojem su poginuli civili.

Avdijevku su od 2014. godine zauzele Oružane snage Ukrajine i Nacistički bataljoni i pretvorili je u pravu tvrđavu iz koje se granatira prestonica DNR. Vojska DNR suzbija vatrene tačke neprijatelja na ovom području.

Foto: Jutjub/The Sun


 

Granatirana naselja u DNR

Za 45 minuta ukrajinske trupe izvele su četiri napada na Zajcevo (južno) i Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 21 minu kalibra 120 mm i 13 LNG granata, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. (JCCC) izveštava.

-Projektili su ispaljeni iz pravca VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 19.15 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Zajcevo (severno) – naselje Zajcevo (južno): ispaljeno je 10 projektila iz bacača granta LNG; 19.50 (poklapa se sa moskovskim vremenom) - naselje Dzeržinsk (Južni autoput) - naselje Gorlovka (autoput Gagarin): ispaljeno je osam mina kalibra 120 milimetara; 19.50 (poklapa se sa moskovskim vremenom) - naselje Lenjinskoe - naselje Gorlovka (Gagarin autoput): ispaljene su tri LNG granate; 20.00 (poklapa se sa moskovskim vremenom) - naselje Žovanka - naselje Zajcevo (južno): ispaljeno 14 mina kalibra 120 milimetara", kaže se u poruci na Telegram kanalu.

 

Basurin: Preostalo 3.500 nacista Azova

Basurin je rekao da su glavne borbe u centralnom delu Marijupolja završene. Prema njegovim rečima, u Azovstalju je ostalo oko 3-3,5 hiljada militanata.

Foto printskrin youtube citynews

Kanađani daju kredit Ukrajini

Kanada namerava da ponudi Ukrajini kredit u visini od oko 800 miliona dolara preko Međunarodnog monetarnog fonda.

Vlada Kanade namerava da Ukrajini dodeli dodatnu vojnu pomoć u vrednosti od oko 400 miliona dolara.

EU daje još 500 miliona evra

Evropska unija namerava da poveća sredstva za pomoć ukrajinskim oružanim snagama za još 500 miliona evra, izjavio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

-Nakon brzog odobrenja, pomoć EU za finansiranje vojne opreme koja je već dostavljena Ukrajini iznosiće 1,5 milijardi evra, napisao je Mišel na Tviteru.

Evropska unija je krajem februara prvi put odlučila da finansira pomoć oružanim snagama Ukrajine za 500 miliona evra. Žozep Borel je tokom samita EU u Versaju ponudio da izdvoji dodatnih 500 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini.

Evropske države same snabdevaju ukrajinsku vojsku naoružanjem, opremom, gorivom na bilateralnoj osnovi, a zatim mogu da apliciraju kod EU da nadoknade ove troškove.

 

Zaplenjeni ukrajinski BTR-4 Bukefal

U blizini Izjuma, Oružane snage RF su zarobile seriju BTR-4 „Bukefal“ i pustili ih u rad. Oklopni transporteri se sklapaju uglavnom od stranih komponenti: nemačkog motora, automatskog menjača itd, ali je kvalitet izrade loš.

Ruski borci obilaze neprijateljsko borbeno vozilo i upoznaju nas sa njim.

Foto Tanjug/AP

Ranjeno 33 civila od ukrajinske vatre

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC) saopštilo je da su u granatiranju oslobođenog dela Mariupolja od strane ukrajinskih trupa povređena 33 civila, među kojima i jedno dete.

-Preko operativne linije ZSOK DNR primljene su informacije o ranjavanju 33 civila u posledicama granatiranja ranije oslobođenog dela naselja Mariupolj od strane AFU, navodi se na Telegram kanalu misije.

Kako se navodi, među ranjenima je i devojčica rođena 2006. godine. Povređeni su prebačeni u medicinske ustanove, pruža im se neophodna medicinska pomoć.

 

Kadirov: Čečeni čiste Mariupolj od plaćenika i nacista (VIDEO)

Čečenski borci tokom čišćenja u Mariupolju pronalaze tragove stranih plaćenika i terorista u redovima neprijatelja, izjavio je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

-Dok Banderini pratioci na društvenim mrežama teše svoju publiku „uspesima“ isisanim iz prsta, na prvoj liniji fronta, naši jurišni odredi su praktično oslobodili ceo Mariupolj od Banderovca, napisao je čelnik regiona na svom Telegram kanalu.


Kadirov je objavio i snimak na kojem je, prema njegovim rečima, komandant puka specijalne policije Ahmat Kadirov, Zamid Čalajev, uništio „još jedan neprijateljski položaj” na kome su „vidljivi tragovi stranih plaćenika i terorista”.

Na crnom spisku Rusije premijeri Australije i Novog Zelanda

Moskva je unela na crnu listu 228 australijskih državljana, među kojima su premijer Skot Morison i ministar odbrane Piter Daton, kao i 130 zvaničnika Novog Zelanda, uključujući i premijerku Džasindu Ardern, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 

Očišćeno Sladkoje

Snage DNR-a potpuno su očistile naselje Sladkoje od ukrajinskih snaga, rekao je general-major Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane Rusije.

-Jedinice Donjecke Narodne Republike, nastavljajući ofanzivu, potpuno su očistile naselje Sladkoe od ekstremista, rekao je Konašenkov.

Za 200 dolara po glavi

Ukrajinski „vodiči“ uzimaju 100-200 dolara po osobi za napuštanje blokiranih naselja pod kontrolom Kijeva, izjavio je šef Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor u Ukrajini – načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

POGLEDAJTE – Dron uništava ukrajinsku haubicu

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak uništavanja artiljerijske posade ukrajinske vojske.

Na snimku se vidi kako projektil ispaljen iz drona pogađa opremu Oružanih snaga Ukrajine: teški kamion koji vuče haubicu od 152 milimetra.

Ukrajinci gađali civile kod Harkova

Ukrajisnki nacisti su pucali na kontrolne punktove u oblasti Harkov u Ukrajini, dok su tamo bili automobili sa civilima koji su samostalno pokušali da odu za Rusiju. Ima ranjenih, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, šef ruskog interresornog koordinacionog štaba za humanitarni odgovor u Ukrajini - šef Nacionalnog Centar za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

-U Harkovskoj oblasti, na kontrolnim punktovima koji se nalaze na izlazima iz naselja Dergači i Slatino, militanti jednog od nacističkih bataljona pucali su na automobile sa civilima koji su sami pokušavali da se kreću u pravcu Ruske Federacije, rekao je Mizincev.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Venediktova: Ispod ruševina u Borođanki pronađeno 26 tela

Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova saopštila je danas da je 26 tela pronađeno ispod dve srušene zgrade u gradu Borođanki u kijevskoj oblasti, koje vlasti pretražuju nakon povlačenja ruskih trupa koje su ga prethodno zauzele.

Foto AP

Peskov: Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini, u koju su njene trupe ušle 24. februara da bi izvele, kako Moskva to naziva, specijalnu vojnu operaciju.

-Imamo značajne gubitke među vojnicima, rekao je Peskov u intervjuu britanskoj televiziji Skaj njuz istakavši da je to za Rusiju ogromna tragedija, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 25. marta da je 1.351 ruski vojnik ubijen od početka specijalne vojne operacije, a 3.825 ranjeno.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je dva dana kasnije da je verovatno ubijeno najmanje 10.000 ruskih vojnika.

Ujedinjene nacije su saopštile da su potvrdile smrt više od hiljadu civila, iako će stvarni broj verovatno biti daleko veći.

 

Predalo se pet ukrajinskih artiljeraca

Pet ukrajinskih artiljeraca zarobljeno juče od strane izviđača 20. kombinovane armije. Odveli su momke pravo na položaje, sve iz Černigovske i Žitomirske oblasti, kažu da su mobilisani pre mesec dana.

Ruski VBR pogodili militante Azov u Azovstalju (VIDEO)


Raketama iz sistema „Grad“ i minobacačkim minama po položajima ukrajinskih nacista, koji su se utvrdili u fabrici Azovstalj u Mariupolju.

-Borbe se sada vode na periferiji industrijske zone, sve je manje stambenih naselja pod kontrolom nacionalista, što znači da je sve manje živog štita od lokalnog stanovništva. Kako se neprijateljstva prebacuju u industrijsku zonu, naša artiljerija će imati više mogućnosti i imati veću ulogu – piše Murad Gazdiev, vojni dopisnik RT.

Rusija: Obustavljamo mandat u Savetu UN za ljudska prava

Rusija će danas, vanredno, obustaviti svoj mandat u Savetu UN za ljudska prava, rekao je zamenik ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin.

-Ovlašćen sam da dam sledeću izjavu: Rusija je donela odluku da od 7. aprila vanredno obustavi svoj mandat kao član Saveta UN za ljudska prava, rekao je Kuzmin na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN.

Urbane borbe u Mariupolju: SOBR „Ahmat” juriša na položaje nacista

Šef čečenije Ramzan Kadirov podelio je novi video borbi u Mariupolju.

On je napisao - Pogledajte koliko su profesionalne veštine i kaljenje boraca važne u realnoj situaciji. Momci na najvišem nivou jurišaju na sledeće zmijsko gnezdo, u koje banderovci očekuju da pobegnu.

Naši komandosi su upoznati sa vođenjem borbe u takvim uslovima. Svojevremeno su se strani plaćenici u Groznom krili na isti način u višespratnim stambenim zgradama. Sve smo ih uništili.

 

Veliki gubici ukrajinskih nacista

Vojnici DNR ubili su od početka dana izbacili iz stroja više od 50 ukrajinskih naciista, navodi se u saopštenju Narodne milicije DNR.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su izbacili iz stroja 54 ukrajinskih nacista, uništeno je devet vatrenih tačaka, uključujući tri minobacačke posade, dva oklopna vozila i jedan kamion, navodi se u saopštenju Telegram kanala ministarstva.

Takođe se navodi da su tokom proteklog dana četiri pripadnika DNR poginula, a 26 je povređeno. Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile više od 200 granata i mina na teritoriju DNR.

 

Uništeno 220 aviona i helikoptera

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 125 aviona, 95 helikoptera, 416 bespilotnih letelica, 2003 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 220 višecevnih raketnih bacača, 869 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 1902 jedinice uništena su specijalna vojna vozila.

KIJEV DOBIO OD SAD I NATO: 25.000 PVO sistema i 60.000 RPG-a

Ukrajina je od SAD i njenih saveznika dobila oko 25.000 protivvazdušnih sistema, što je pomoglo Kijevu da ne dozvoli Rusiji nadmoć u vazduhu, koja bi pomogla njenoj kopnenoj invaziji, saopštio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili.

On je naveo i da su SAD i NATO saveznici isporučili Ukrajini 60.000 protivtenkovskih sistema, prenosi Rojters.

-Ukrajinci su izuzetno zahvalni zbog toga, naglasio je Mili u obraćanju Komitetu za oružane snage američkog Senata.

Foto: MO SAD

GS UN suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija suspendovala je Rusiju iz Saveta za ljudska prava, javlja izveštač Sputnjika. Nacrt rezolucije zapadnih država podržale su 93 zemlje, a protiv je bilo 24. Uzdražno je bilo 58.

(MAPA) Situacija u Mariupolju od 18.00


Žestoke borbe vode se i danas u mariupoljskom kotlu.

*Na desnoj obali se steže obruč oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine, blokiranih oko parka u Primorskom okrugu.

*Na levoj obali savezničke snage su gotovo u potpunosti oslobodile sva stambena naselja levoobalnog okruga. Pod kontrolom ukrajinskih oružanih formacija, delimično ostaje industrijska zona severno od Taganrogske ulice.

*Na Azovstalju dolazi do sukoba sa opkoljenim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine i militantima Azova. Artiljerija i avijacija savezničkih snaga nanose intenzivne udare po položajima militanata na teritoriji fabrike.

Foto Printskrin Youtube MO Rusije

2S4 Tulipan minobacač kalibra 240mm

Ruske snage zauzele Kamenku 45 km od Donbasa

Posle žestokih borbi, Kamenka koja se nalazi na auto-putu Harkov – Slavjansk, je pala.

Odavde do simbola ruskog otpora Donbasa ima 45 kilometara u pravoj liniji. Oružane snage Ukrajine su i izbačene odatle. Veliki ukrajinski gubici u ljudstvu i tehnici.

 

Saradnja Ukrajine i NATO

Oružane snage RF preuzele kontrolu nad fabrikom instrumenata u Izjumu – saopštilo je ministarstvo odbrane.

Oružane snage RF U Fabrici u izjumu pronašle dokaze o tesnoj saradnji Ukrajine i NATO-a na vojnim proizvodima - Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Kuleba oprezno optimističan posle sastanaka sa NATO

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je bio „veoma konkretan“ u svojim zahtevima danas na sastanku NATO-a i da je „oprezno optimističan" u pogledu ishoda razgovora koje je vodio u Briselu.

Harčenko: Buča ista kao i Račak

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da je priča o navodnim ratnim zločinima ruske vojske u Buči nalik na priče o Račku na Kosovu, a sve sa ciljem da se spreče pregovori.

Harčenko je, za Tan‌jug, rekao da se sada prema Rusiji primenjuju provokacije koje su korišćene ranije u BiH i na Kosovu. On je istakao da je priča o zločinima ruske vojske u Buči potpuno izmišljena i da za to Rusija poseduje dokaze, koje je diplomatski predstavnik te zemlje u UN izneo.

"Cilj svega je, kao i ranije u slučaju Srbije, da se Rusija označi odgovornom za zločine kako bi se progurali ciljevi. Oni ne daju da iko čuje ruski stav i vidi ruske dokaze", istakao je Harčenko.

Ukazao je da zapad veruje samo režimu u Kijevu, koji tvrdi da je zločin počinila ruska vojska, a za to nema nijedan dokaz.

"Svima je, uz to jasno da iza te provokacije stoji jedan značajan interes i konkretan cilj, a to je da se spreče pregovori", objasnio je ambasador.

Ukazao je da se, nažalost, pripremaju i druge provokacije, pošto se pominje navodno korišćenje hemijskog oružja. Harčenko kaže da je ukrajinska vojska, s tim u vezi, već sprovela diverziju na jedno hemijsko postrojenje.

"Glavni cilj je da se spreče razgovori, jer zapadu nije u interesu da se ovi sukobi što brže završe. Njima je cilj da sukobi traju što duže", dodao je on uz tvrdnje da je ruska vojska napustila Buču bez ikakvih borbenih dejstava pružajući time šansu pregovaračkom procesu.

Na pitanje kako će Rusija, budući da zapad zahteva međunarodnu istragu, da dokaže da ruska vojska nije odgovorna za zločine u Buči, odgovara:

"Kao i u slučaju prostora bivše Jugoslavije znamo da ne bi bilo objektivnosti. Ali Rusija raspolaže dokazima i videćemo na koji način ćemo to dokazati. U svakom slučaju nećemo sedeti skrštenih ruku".

On smatra da sada sve više u javnost isplivavaju informacije o ponašanju ukrajinske vojske, njenog nacionalističkog dela i njihovo ponašanje prema zarobljenicima i korišćenje civila kao ljudskog štita. Takve informacije, smatra, je nemoguće sakriti, jer ih je, kako kaže, iz dana u dan sve više, a veruje da je i Evropa počela sve više da razmišlja ko šta radi u Ukrajini.

Harčenko je na pitanje kako komentariše nejedinstvo u EU oko sankcija Rusiji, kaže da je ono evidentno i kao najšvežiji i primer navodi izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana.

"On je posle pobede na izborima bio jasan u vezi kupovine gasa u rubljama. Iz toga se vidi da ima drugačiji odnos, koji se oslanja na nacionalne interese i suverenitet zemlje",istakao je Harčenko.

Foto: Printscreen

On dodaje da svakog dana postaje sve jasnije da je šteta od sankcija sve veća po EU, a ne i za Rusiju.

"Mi u Rusiji imamo sve, a cene su ostale na istom nivou", rekao je on.

Harčenko je, s tim u vezi, pohvalio Srbiju i konstatovao da je situacija u našoj zemlji stabilna ne samo zbog prethodnih dobrih ekonomskih rezultata, već i što odbacuje pridruživanju sankcijama.

Istakao je da prava neutralnost ona podrazumeva objektivnost i uzmanje u obzir svih stavova.

"A pre svega se, kao što čini Srbija, uzimanje u obzir sopstvenog suvereniteta i naiconalni interes. Znamo da je Srbija u teškom položaju, jer se na nju vrši veliki pritisak. Očekujemo da će Srbija, u međunarodnim organizacijama, nastaviti da vodi politiku na svoj uravnotežen način",zaključuje Harčenko

 

Lavrov: Ukrajina predstavila nacrt sporazuma sa Rusijom

Ukrajina je juče predstavila pregovaračkoj grupi svoj nacrt sporazuma sa Rusijom u kome je vidljivo odstupanje od najvažnijih odredbi koje su utvrđene na sastanku u Istanbulu 29. marta, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Podsećam, u dokumentu iz Istanbula Ukrajinci su jasno formulisali da se buduće bezbednosne garancije Ukrajine neće odnositi na Krim i Sevastopolj. U jučerašnjem nacrtu nedostaje ta jasna konstatacija - ocenio je ministar.

Sergej Lavrov, Foto AP

Takođe je dodao da je u dokumentu iz Istanbula, koji je krajem marta predat Ukrajini, jasno navedeno da će se u kontekstu neutralnog, vanblokovskog, nenuklearnog statusa Ukrajine bilo kakve vojne vežbe sa učešćem stranih kontingenata održavati samo uz saglasnost svih država-garanta, uključujući Rusiju.

- Međutim, u nacrtu sporazuma koji je juče stigao ta nedvosmislena odredba takođe je zamenjena. Sada se govori o mogućnosti održavanja vežbi uz saglasnost većine država garanta bez ikakvog pominjanja Rusije - istakao je on.

Lukašenko: Bez Belorusije ne može biti pregovora Rusije i Ukrajine

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da bi na pregovorima o regulisanju ukrajinske krize obavezno trebalo uključiti i belorusku stranu.

- Prvi put želim da iznesem naš stav koji je predočen ministru inostranih poslova i naloženo da se realizuje: Ne može biti pregovora bez učešća Belorusije. Ako ste nas upleli u to, pre svega zapadne zemlje, onda na tim pregovorima, naravno, mora biti saopšten stav Belorusije - rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je pojasnio da Minsk ne polazi od toga da su Belorusiju "stavili u isti koš sa Rusijom".

- Mi polazimo od toga da je ovaj rat preko puta nas. On veoma ozbiljno utiče na Belorusiji. Dakle, nema separatnih sporazuma iza leđa Belorusije. Apsolutno sam uveren i znam da Rusija razume takav stav. Nema ničeg loše u tome, ali to će biti u suprotnosti sa planom Zapada. To ne znači da moramo da igramo kako Zapad svira - kaže Lukašenko.

Ruska avijacija uništila 29 ukrajinskih objekata

Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je 29 ukrajinskih vojnih objekata, saoštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Kako se navodi, pogođena su; dva komandna centra, radiolokator za raketni sistem S-300 u području Kurahova, sedam artiljerijskih baterija, skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije, kao i 10 uporišta i područja gde je bila skoncentrisana ukrajinska borbena tehnika.

Basurin: Osnovne borbe u centru Marijupolja završene

Osnovne borbe u centralnom delu Marijupolja su završene, saopštio je predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin

- Može se reći da su glavne borbe u centralnom delu grada završene - rekao je Basurin.

Po njegovim rečima, borbe se sada vode u luci i na teritoriji fabrike "Azovstalj". Oko 3.000 ukrajinskih vojnika se nalazi u Marijupolju. Basurin je saopštio i da je 60 odsto Donjecke Narodne Republike oslobođeno.

Evakuacija civila kroz 10 humanitarnih koridora

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da se nada da će ta zemlja danas moći da evakuiše civile kroz 10 humanitarnih koridora.

Dodala je da će stanovnici koji pokušavaju da napuste grad Marijupolj morati da koriste sopstvena vozila, prenosi agencija Rojters.

Ukupno 4.892 osobe su evakuisane juče iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, objavila je juče u onlajn postu Vereščuk.

Grčki komunisti blokirali NATO voz

Grčki levičarski aktivisti blokirali su prugu i zaustavili voz sa oružjem i borbenim vozilima koji su navodno upućeni u Ukrajinu.

Aktivisti Komunističke omladine Grčke, koji su nosili transparent sa natpisom "NATO ubice idite kući" i crvene zastave, stali su na prugu i telima blokirali kompoziciju sa zapadnim borbenim vozilima.

Oni tvrde da se Grčka pretvara u "centar NATO agresije" i zahtevaju da Atina zaustavi svoje pošiljke, piše Raša Tudej.

Kuleba u sedištu NATO: Dajte nam oružje, oružje i oružje

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba boravi danas u Briselu na sastanku NATO, gde je zatražio od Alijanse da dostavi Ukrajini još oružja.

Foto: Printskrin

- Moj dnevni red je vrlo jednostavan. Sadrži tri stavke: oružje, oružje i oružje - naveo je Kuleba, preneo je sajt NATO.

On je takođe zatražio još aviona, protivvazdušnih sistema, projektila i vojnih vozila od NATO saveznika, preneo je Rojters.

Ukrajinci granatirali LNR

Ukrajinska vojska granatirala je šest puta, u protekla 24 sata, teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), saopšteno je iz misije LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Kako se precizira, zabeleženo je šest napada ukrajinskih oružanih snaga na naselja Donjeck i Kalinovo.

U saopštenju se dodaje da su u "neprijateljskim napadima" učestvovali višecevni bacač raketa BM-21 Grad, artiljerija i minobacači.

Sedam kuća je uništeno ili oštećeno u Donjecku.

Pušilin imenovao šefa administracije Mariupolja

Lider samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin imenovao je Konstantina Ivaščenka za šefa administracije ukrajinskog grada Mariupolja, saopštio je štab teritorijalne odbrane republike.

- Imenovan je Konstantin Vladimirovič Ivaščenko za šefa administracije grada Mariupolja - navodi se u tekstu dokumenta, objavila je RIA Novosti u sredu.

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR ČISTI MARIUPOLj - Pripadnici "Azov"-a digli u vazduh Dramsko pozorište

Zatvara se prihvatni centar za izbeglice u Poljskoj

Glavni prihvatni centar za ukrajinske izbeglice u Varšavi biće zatvoren sutra jer je za manje ljudi potrebna takva vrsta pomoći, rekao je načelnik centralne regije Mazovija.

Od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara iz zemlje je izbeglo četiri miliona ljudi, dok je ukupan broj raseljenih veći od deset miliona, prema podacima agencije UN za izbeglice.

U Poljsku je pristiglo više od 2,52 miliona izbeglica, pokazuju podaci poljske granične straže.

Kuleba: Tražićemo od Zapada embargo na ruske energente

Ukrajina će nastaviti da zahteva od Zapada embargo na rusku naftu i gas nakon napada na tu zemlju, rekao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je takođe zatražio još aviona, protivvazdušnih sistema, projektila i vojnih vozila od NATO saveznika, preneo je Rojters.

- Nastavićemo da insistiramo na potpunom naftnom i gasnom embargu - kazao je Kuleba u sedištu NATO u Briselu, u prisustvu generalnog sekretara Severnoatlanske alijanse Jensa Stoltenberga.

Mađari ljuti zbog kritika Kijeva

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske pozvalo je ukrajinsku ambasadorku na razgovor zbog oštrih kritika Kijeva na račun stava Budimpešte o tekućoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

- Vreme je da ukrajinski lideri prestanu sa uvredama upućenim Mađarskoj - napisao je na Fejsbuku šef diplomatije te zemlje EU Peter Sijarto, insistirajući da Kijev treba da "prizna volju mađarskog naroda", misleći na izbore u nedelju, na kojima je pobedio Viktor Orban.

Ukrajinska ambasadorka u Mađarskoj, Ljubov Nepop, sada će morati da objasni reči Zelenskog, tvrdeći u utorak da se Orban plaši uticaja Rusije i upozorio je da će Mađarska na kraju biti primorana da bira između Moskve i "ostatka sveta".

Han: Ukrajini nakon rata s Rusijom biće potreban Maršalov plan

Ukrajini će nakon rata s Rusijom biti potreban plan obnove sličan onome koji su SAD ponudile Evropi nakon Drugog svetskog rata, rekao je evropski komesar za budžet Johanes Han.

SAD su u okviru posleratnog Maršalovog plana izdvojile današnjih 200 milijardi dolara za ekonomsku i tehničku pomoć Evropi.

Foto: AP

- Ono što treba da učinimo za Ukrajinu je moderni Maršalov plan - rekao je Han novinarima, preneo je Rojters.

Dodao je da će to pomoći brzoj obnovi Ukrajine i njenom bržem približavanju Evropskoj uniji. Kijev je poslao zvaničnu prijavu za članstvo u 27-članom evropskom bloku.

Taj proces je dugotrajan i u mirnodopska vremena, a rat koji besni Ukrajinom učinio ga je praktično nemogućim, ocenjuje Rojters.

Han nije precizirao koliko će novca biti potrebno, ali je rekao da teret obnove Ukrajine ne bi smela snositi samo Evropska unija, nego bi u tome trebalo da učestvuju članice grupe G20, uključujući Rusiju.

Njujork tajms: Snimak kako ukrajinski vojnici ubijaju ruske zarobljenike autentičan

Njujork tajms potvrdio je autentičnost snimka na kojem se vidi kako ukrajinska vojska ubija ranjene ruske vojnike, prenose agencije.

- Na video snimku objavljenom na internetu u ponedeljak, koji je potvrdio Njujork tajms vidi se kako grupa ukrajinskih vojnika ubija zarobljene pripadnike ruske vojske ispred sela zapadno od Kijeva - navodi američki list.

Na snimku se vidi kako ukrajinski vojnici ispaljuju nekoliko hitaca u, verovatno, ruskog vojnika koji leži na putu i daje znake života.

U blizini se može videti nekoliko tela, verovatno ubijenih, a kako navodi Njujork tajms, snimak je od 30. marta kada su Ukrajinci na tom mestu iz zasede napali ruski konvoj.

UN danas o isključenju Rusije iz Saveta za ljudska prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas o zahtevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Saveta za ljudska prava UN (UNHRC) zbog njene vojne intervencije u Ukrajini, saopšteno je u UN.

Za suspendovanje određene zemlje potrebna je dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini UN.

Rusija je trenutno u drugoj godini trogodišnjeg mandata u UNHRC sačinjenog od 47 članica.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik izjavio da bi isključenje Rusije iz UNHRC stvorilo opasan presedan.

O pitanju koje se razmatra u rezoluciji Generalne skupštine sutra 7. aprila, u vezi sa suspenzijom Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, će odlučiti države članice, a stav Generalnog sekretara ostaje nepromenjen - rekao je portparol UN na konferenciji za novinare u sredu, prenosi TAS S.

Dižarik je 29. marta, odgovarajući na pitanje u vezi sa inicijativom da se Rusija suspenduje iz Saveta za ljudska prava UN, rekao da "postoji određeni nivo zabrinutosti zbog uvođenja opasnog presedana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji