PODOGORICA - Seizmološke statistike ukazuju da jači zemljotresi na području Crne Gore dolaze na svakih 50 godina, a razorni na 70, i, prema tome, zasada ne bi trebalo očekivati neki razorni „nastavak“ serije od dva zemljotresa u dva dana u centralnom delu države. Kako je „Novostima“ kazao mr Veliša Šupić, načelnik Seizmološkog zavoda Crne Gore, u proteklih stotinu godina na području Danilovgrada, gde je za dva dana registrovana serija zemljotresa, od kojih dva jača, nije zabeležen potres jači od 5,5 stepeni Rihterove skale.

- Na ovoj tektonskoj liniji nije zebeležen zemljotres jaži od 5,5 stepeni Rihterove skale, i mislim da to ne treba ni sada očekivati. Osim toga, dva zemljotresa jačine 4,5 Rihtera, bila su na dubini od 17 do 20 kilometara. Ovi zemljotresi nemaju razornu i rušilačku moć, a i štete su minimalne, radi se o nekoliko starijih objekata na kojima su nastale pukovtine - kaže Šupić.

Epicentar dva zemljotresa, jačine 4,5 stepeni Rihtera, bio je u okolini Danilovgrada, a dogodili su se gotovo u isto vreme dve noći zaredom, jedan 18, a drugi 24 minuta posle ponoći. Po rečima Šupića, to je apsolutna slučajnost.

BEZ ŠTETA NA području danilovgradske opštine, gde je bio epicentar zemljotresa, nije bilo štete, osim što je na nekoliko starijih objekata i bistijerni došlo do manjih pukotina. Opštinska komisija za procenu štete od elementarnih nepogoda obišla je objekte i konstatovala da su štete malog obima i da u oštećenim kućama nije rezično stanovanje.

- Kod ove serije zemljotresa - kaže on - između prvog i glavnog udara, jačine 4,5 stepeni Rihtera, nedostaju nam zemljotresi srednje jačine, od tri do četiri. Zabeležili smo naknadne udare od 1,5 do tri stepena - kaže Šupić. On naglašava da svako seizmičko područje radi na svoj način, te da ne postoje apsolutna pravila. U slučaju zemljotresa kod Danilvograda, radi se o lokalnim tektonskim pomeranjima, koja, međutim, mogu biti i posledica globalnog pomeranja. Seizmolozi se u svojim „predviđanjima“ služe i statistikama koje govore da na području Crne Gore narednih decenija ne bi trebalo da se dogodi neki razoran zemljotres.

- Razumem da su ljudi uplašeni, svi se još sećaju zemljotresa na Crnogorskom primorju koji je ostavio katastrofalne posledice. Ako bismo se oslonili na statistike, one kažu da se razorni zemljotres na području našeg primorja događa na svakih 70-80 godina, i, prema tome, ne bi trebali očekivati nešto slično barem još tri decenije, s obzirom na to da je prošlo 33 godine od poslednjeg.

Prema podacima Seizmološkog zavoda, na području Crne Gore se godišnje, u proseku, registruje oko 200 zemljotresa snage dva i više stepeni Rihtera.