JULIJA VEĆ SA 23 LEKAR: Nišlijka, po ocu poreklom iz Palestine, najmlađi doktor u istoriji Medicinskog fakulteta u svom gradu

J. ĆOSIN

13. 08. 2022. u 05:30

NIŠLIJKA poreklom iz Palestine Julija Hvojtar, završila je studije kao najmlađi doktor medicine na fakultetu u Nišu. Medicinski fakultet upisala je sa 17 godina, a diplomirala malo pre roka, sa 23 godine, i to sa prosečnom ocenom 9,3.

ЈУЛИЈА ВЕЋ СА 23 ЛЕКАР: Нишлијка, по оцу пореклом из Палестине, најмлађи доктор у историји Медицинског факултета у свом граду

Foto: Privatna arhiva

U istoriji Medicinskog fakulteta u Nišu, dogoj više od 60 godina, Julija je najmlađi doktor medicine. Školovala se u Palestini, Kataru i na kraju odabrala da svoj dalji put nastavi u Srbiji, odnosno Nišu - rodnom gradu njene majke.

- Sa pet godina pošla sam u školu u Palestini, odakle je moj otac. Zatim sam se preselila u Katar, gde sam se školovala na arapskom i engleskom jeziku. Srednju školu završila sam u Novoj Varoši, gde moji roditelji danas rade, takođe kao medicinari. Tata je specijalista opšte i magistar endokrine medicine, a majka je fizioterapeut - priča nam Julija.

Foto: Privatna arhiva

Odlučila je, kako kaže, da studira u našoj zemlji, prvenstveno jer voli Srbiju i slobodu življenja koju pruža.

- Nadam se da ćemo i ovde što pre imati mogućnost obrazovanja kao u naprednijim zemljama. Veliku podršku tokom studiranja imala sam od svoje porodice, koja je bila uz mene, kao i od prijatelja i kolega, bez kojih bi sve, verovatno, bilo mnogo teže. Bila sam peti razred kad sam došla u Niš, kada sam počela školovanje. S obzirom na to da sam iz lekarske porodice, ta ljubav prema medicini je od malih nogu postojala i uvek mi je bio cilj da se bavim ovim humanim poslom i da jednog dana postanem koleginica mojim roditeljima - rekla nam je ova mlada doktorka.

Za uspeh koji je postigla na fakultetu, priča nam da je bilo potrebno mnogo odricanja, što mladima često teško pada.

- Medicina je zahtevna, i dobro sam znala koliko posvećenosti traži, pa sam bila spremna na to, na ulaganje sebe u sve ovo, na odricanje od mnogih drugih stvari zarad nečeg što je važnije - odlučna je ona.

Foto: Privatna arhiva

Upisala je Medicinski fakultet na opštem smeru i završila ga u rekordnom roku, ali je velike uspehe beležila i tokom studija, pa je dobitnik mnogobrojnih nagrada. Imala je nekoliko učešća na Biomedicinskom kongresu studenata na Kopaoniku, a kliničku praksu je radila na odeljenju neurohirugije. Tokom školovanja usavršavala je srpski jezik, a kod kuće je sa roditeljima vežbala i arapski jer je i on njen maternji jezik.

Planira da nastavi studije i upiše specijalizaciju iz hirurgije, za koju kaže da je u tesnoj vezi sa slikarstvom.

- Kada je reč o daljem radu, prema hirurgiji imam veliku strast. Znala sam od početka studiranja da je to moj budući poziv kojem želim da se posvetim i u koji ću da uložim sebe. Jer, to je pre svega zadovoljstvo, a potom posao. Konkretno bih volela da to bude plastična i rekonstruktivna hirurgija, ali sam vezana i za kardio i neurohirurgiju posle višemesečnog staža na klinici - otkriva nam Julija. 

ŽELI DA POSETI OČEVU RODBINU

ISPRIČALA nam je Julija da je u Palestini poslednji put bila 2012. godine. Pre ravno deceniju.

- Ne zato što to ne želim, već radi granica koje su nepristupačne zbog ratnog stanja i velikih lista čekanja. Želja mi je da odem i posetim rodbinu svog oca i da se prisetim davnih vremena kada sam živela tamo - kaže Julija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)