Mobilni > Vesti > Aktuelno

Građani u strahu: Nebo nad Jagodinom se zacrni usred dana, a evo šta je razlog te pojave (FOTO)

Tanjug | 21. oktobar 2019. 13:25

Uveče i ujutru nad pojedinim delovima grada nebo postaje crno

Građani u strahu: Nebo nad Jagodinom se zacrni usred dana, a evo šta je razlog te pojave (FOTO)

Na hiljade vrana i ove jeseni stiglo je iz planinskih krajeva srednje i istočne Evrope, gde se gnezde, u dolinu Velike Morave i Jagodinu, da prezime.

Uveče i u jutro, u pojedinim delovim grada, njihova jata prekriju nebo koje postaje crno, a ta slika i zvukovi graktanja, kod građana izaziva nelagodu i strah i, kako kažu, ne vole da budu sami.

U Domu zdravlja i Policijskoj upravu u Jagodini, rečeno je Tanjugu da se "niko nije žalio da su ga vrane napale ili povredile".

PROČITAJTE JOŠ - Navali, narode! Kompjuter 522 dinara, telefon 200: Rasprodaja u propaloj firmi iz Zrenjanina

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, tvrdi da u "Jagodinu na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta više nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima".

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je Stanković, koji je i poznati istraživač ptičijeg sveta.

"U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10.000 čavki, gačaca i sivih vrana", rekao je Stanković.

Najviše ih je u Turističkom centru grada, na Đurđevom brdu, Izletištu "Potok", na objektima Tržnog centra "Vivo", Sportskoj hali JASA, oko Akva patka, Gradskog stadiona, gde u večernjim satima zaposednu drveće, krovove kuća i objekata, bandere, ulične svetiljke, ne završene hale...

Stanković ističe da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja i "pravi su čistači prirode". Veterinari objašnjavaju da vrane, eventualno, mogu nasrnuti na čoveka ako osete da su im mladunci ugroženi, a to je u proleće, a ne sada.

Nazad na rubriku