Mobilni > Vesti > Aktuelno

Vensov plan zloupotrebljen

Tanjug | 02. februar 2003. 18:59

Suđenje bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću nastaviće se u ponedeljak ispitivanjem nekadašnjeg zvaničnika misija Ujedinjenih nacija Čarlsa Kiruđe.

HAG – Suđenje bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću nastaviće se u ponedeljak ispitivanjem nekadašnjeg zvaničnika misija Ujedinjenih nacija Čarlsa Kiruđe.
Kiruđa, koji je svedočenje započeo u petak, ispričao je da je radio na primeni “Vensovog plana”, koji su Srbi, kako je rekao, “zloupotrebili”, jer se nisu demilitarizovali, već samo “umesto maskirnih obukli plave policijske uniforme”.
Navodeći da je i posle formalnog povlačenja Jugoslovenska narodna armija ostala ista vojna struktura, svedok je opisao uočena kretanja stanovništva u Bosni.
Po njegovim rečima, zvaničnici UN su imali utisak da neko pokušava da ih iskoristi za premeštanja ljudi, a da su ga predstavnici srpskih vlasti u BiH ubeđivali da muslimani dobrovoljno odlaze iz srpskih područja ali i priznali da “neregularne snage” vrše pritisak na te ljude.
Za narednu nedelju su najavljena svedočenja nekadašnje direktorke vukovarske bolnice Vesne Bosanac, kao i novog zaštićenog svedoka.
Saslušanja svedoka odvijaće se od ponedeljka do četvrtka, do 13.45 sati, jer je Sudsko veće ranije uvelo “skraćene” radne dane u procesu protiv Miloševića, kao i pauzu svakog drugog petka – zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Nazad na rubriku