Mobilni > Vesti > Aktuelno

Sedam slučajeva prepoznavanja

D. ZEČEVIĆ | 02. februar 2003. 18:58

U procesu identifikacije odevnih predmeta i ličnih stvari pronađenih uz 32 tela koja su novembra meseca prošle godine ekshumirana na pravoslavnom groblju u Prizrenu, prepoznata je odeća sedmoro ubijenih.

MERDARE - U procesu identifikacije odevnih predmeta i ličnih stvari pronađenih uz 32 tela koja su novembra meseca prošle godine ekshumirana na pravoslavnom groblju u Prizrenu, prepoznata je odeća sedmoro ubijenih. Izlaganje garderobe ubijenih, koje je trajalo tokom vikenda, organizovano je u saradnji Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Udruženja nestalih i kidnapovanih i UNMIK, a šator na punktu KFOR u Merdaru, pod kojim se nalazila izložena garderoba, obišlo je 40 članova porodica nestalih.
Prema rečima profesora doktora Slaviše Dobričanina, šefa ekipe za identifikacije i ekshumacije pri koordinacionom centru za Kosovo i Metohiju, obilazak izložene garderobe organizovan je isključivo za porodice iz Prizrena, pošto se radi o ubijenim licima sa tog područja.
Tokom prvog dana, izloženu garderobu razgledale su porodice pristigle iz Beograda, Kragujevca, Kraljeva i Kruševca, kada je zabeleženo pet slučajeva prepoznavanja odevnih predmeta i drugih ličnih stvari ubijenih.
Smiljana Mihajlović iz Prizrena prepoznala je delove odeće i nakita koji su pripadali njenoj majci Đurđi (79) i ocu Jezdimiru (80) Nešiću iz Prizrena, koji su ubijeni u svojoj kući. Smiljana je prepoznala očevu košulju, pantalone i čarape, majčinu kućnu haljinu i druge lične stvari. Tokom prvog dana razgledanja prepoznata je i odeća Danice Cucurević (68), takođe iz Prizrena.
Lične karte i čekove od penzija majke Živke (79) i oca Milorada (81) Stojanovića iz Prizrena, prepoznao je njihov sin Serafin (48).
- I po dolasku KFOR roditelji su ostali da žive u Prizrenu. Komšije koji su živeli nedaleko od njih čuli su se sa njima poslednji put telefonom 12. septembra 1999. godine. Od tada više ništa nisam čuo o njima, ali sada sam siguran da su ubijeni - priča kroz suze Serafin.
Među izloženom garderobom nalazi se i ona koja je pripadala Radi (66) i Stojadinu (72) Markoviću iz Prizrena. NJihovu garderobu i zlatni lančić prepoznali su snaha Valentina (38) i sin Srboljub (40).
- I posle povlačenja naše vojske i policije, svekar i svekrva su ostali da žive u svom stanu u Prizrenu. Saznali smo da su prvo kidnapovani, a potom i vraćeni u svoj stan, gde su 20. avgusta 1999. godine i ubijeni. Prepoznali smo njihovu kompletnu odeću - priča snaha Valentina.
Kako je u razgovoru sa novinarima istakao profesor Slaviša Dobričanin, lekar sudske medicine, sva lica čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na pravoslavnom groblju u Prizrenu, kojima je pripadala izložena garderoba usmrćeni su na najsvirepiji način.
- Bilo je slučajeva davljenja žicom oko vrata, u dva slučaja radi se o zaklanim osobama, zatim mnogi su usmrćeni udarcima tupim predmetima ali i oštricama noža. Uglavnom se radi o starijim bračnim parovima i osobama od kojih su neke imale i preko osamdeset godina, dok se u dva ili tri slučaja radi o osobama od 17 do 20 godina - ističe profesor Dobričanin.

NOVA ISKOPAVANJA
DA je reč o svirepim ubistvima potvrđuje i načelnik UNMIK odeljenja za nestala i kidnapovana lica Hoze, Pablo Baribara, koji je tu tvrdnju obrazložio “specifičnim povredama i frakturama kostiju. Međutim, novinarsko pitanje, da li će počinioci ovih svirepih ubistava biti privedeni pravdi i kažnjeni ostalo je bez odgovora.
Međutim, kako je najavio profesor, doktor Slaviša Dobričanin, za desetak dana očekuje se izlaganje garderobe, odnosno identifikacija odevnih predmeta sa 37 posmrtnih ostataka ekshumiranih na muslimanskom groblju Brekovce kod Đakovice.

Nazad na rubriku