Mobilni > Vesti > Aktuelno

Prvo tuku sve što ima Sadam

Tanjug | 02. februar 2003. 18:45

Da bi se irački narod ubedio da rat nije usmeren protiv njega, već protiv Baas režima, biće bombardovani i Sadamovo rodno mesto Tikrit, najvažnija ministarstva, kuće i imovina predsednikove porodice i najviših funkcionera režima.

LONDON – Palate iračkog predsednika Sadama Huseina i drugi simboli njegovog režima biće prve mete napada američkih bombardera, piše britanski “Obzerver”.
Da bi se irački narod ubedio da rat nije usmeren protiv njega, već protiv Baas režima, biće bombardovani i Sadamovo rodno mesto Tikrit, najvažnija ministarstva, kuće i imovina predsednikove porodice i najviših funkcionera režima, navodi nedeljnik.
“Rat će početi veoma velikom eksplozijom. Može se očekivati da Sadamova baza u Tikritu dobije strašan udarac”, izjavio je listu jedan neimenovani funkcioner.
Cilj prvih vazdušnih udara će biti da se “uputi poruka običnim Iračanima: da nismo u ratu protiv njih, već protiv struktura koje održavaju Sadama Huseina na vlasti”, dodao je taj izvor.
“Bitno je da se izbegne borba u iračkim gradovima i da se veoma brzo ubede iračke snage da se ne vredi boriti za odbranu režima”, naveo je isti funkcioner.
Ostale mete će biti elitne formacije iračkog predsednika, kao što su Republikanska garda, Specijalna republikanska garda, policija, tajne službe, zaključuje list.

POBEDA IRAKA
BAGDAD (Beta-AFP) – Irački predsednik Sadam Husein kazao je da je uveren u pobedu nad SAD i implicitno odbacio mogućnost da ode u izgnanstvo da bi sprečio rat, piše jučerašnja iračka štampa.
- Ja sam vaš brat i komandant i siguran sam u pobedu – izjavio je Sadam Husein koji je u subotu predsedavao sastankom vojnih oficira koji je bio posvećen ratnim pripremama.
U očiglednoj aluziji na pozive SAD koje od njega zahtevaju da ode iz Iraka, Sadam Husein je ocenio da je”pokrenuta veoma loša alternativa”.

Nazad na rubriku