Mobilni > Vesti > Aktuelno

Evropa protiv rata

Beta-AFP | 02. februar 2003. 18:43

Većina građana Francuske, Nemačke, Španije i Rusije protivi se eventualnoj vojnoj intervenciji protiv Iraka, rezultati su istraživanja agencije Galup koje je u nedelju objavio pariski “Žurnal di dimanš“.

PARIZ – Većina građana Francuske, Nemačke, Španije i Rusije protivi se eventualnoj vojnoj intervenciji protiv Iraka, rezultati su istraživanja agencije Galup koje je u nedelju objavio pariski “Žurnal di dimanš“.
Španci su među najvećim protivnicima rata u Iraku, pošto 74 odsto njih “ni u kom slučaju” ne želi rat. U Francuskoj je 60 odsto ispitanika protiv rata, dok je njih 27 odsto za rat “samo uz odobrenje UN”, u Rusiji je protiv rata 59 odsto anketiranih, a u Nemačkoj 50 odsto.
Javnost u Velikoj Britaniji je prilično podeljena – 41 odsto nikako ne želi rat, dok bi 39 odsto prihvatilo rat “samo uz odobrenje UN”.
Ispitanici u SAD su za rat protiv Iraka – 34 odsto njih je za rat “samo uz odobrenje UN”, 33 odsto anketiranih je za rat ako tako odluče SAD i njeni saveznici, dok je protiv samo 21 odsto anketiranih čak 61 odsto Francuza, 71 odsto Nemaca, 73 odsto Španaca i 79 odsto Rusa smatra da njihove države ne bi trebalo ni da podrže takvu intervenciju. Međutim, oko 44 odsto Britanaca smatra da njihova zemlja treba da podrži rat, dok je suprotnog mišljenja 41 odsto anketiranih. Kada je reč o Amerikancima, 73 odsto ispitanika je podržalo vojnu operaciju.
Većina Francuza, oko 70 odsto, smatra da “spoljna politika SAD ima negativne posledice” po njihovu zemlju. Takvog mišljenja je i 67 odsto Nemaca, 57 odsto Španaca i 55 odsto Rusa, dok je mnjenje u Britaniji podeljeno – 42 odsto smatra da aktuelna američka politika nanosi štetu samo Britaniji, dok je suprotnog mišljenja oko 30 odsto anketiranih.

Nazad na rubriku