"POVRATAK" NOBELOVCA: Vlast u Herceg Novom ispunila obećanje, otvorila kuću Ive Andrića

Vitka Vujnović

11. 04. 2021. u 10:14

PROGRAM "Andrić u novom Novom" priređen je povodom otvaranja konačno uređene Kuće Ive Andrića na Toploj u kojoj je sada dostupna i lepa muzejska postavka "Andrićeve novske staze, lica i predeli". Herceg Novi je jedini grad u kome je Ivo Andrić podigao kuću. Na najlepšem delu Herceg Novog Andrić je sagradio kuću koju je projektovala njegova supruga Milica Babić, u kojoj su boravili od 1963. do 24. marta 1968. godine, kada je ona kraj njega iznenada preminula.

ПОВРАТАК НОБЕЛОВЦА: Власт у Херцег Новом испунила обећање, отворила кућу Иве Андрића

Foto: V.V.

Šta je misija Andrićeve kuće, objasnio je predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. Prema njegovim rečima, najvažnija je želja da svako ko živi u Herceg Novom ili u njega dođe zna zašto je Andrić bitan ovom gradu, državi, celom regionu i svetu, i šta je velikog pisca i diplomatu privuklo Herceg Novom.

- Ta misija biće ispunjena u potpunosti - obećao je Katić. - Kuća će omogućiti Herceg Novom privilegiju ponovnog susreta sa Andrićem, njegovom slikom života i ljudi, dom nobelovca pripovedaće o Andriću i o nama, i biće središte i povod rađanja novih priča.

AUTORI postavke, u kojoj su dosad neizlagani arhivsko-fotografski materijali su dr Vladimir Roganović, autor monografije "Andrić u Herceg Novom" (2018) i Tatjana Korićanac, koja je više od 30 godina bila rukovodilac Spomen-muzeja Ive Andrića u sastavu Muzeja grada Beograda.

- Retki su trenuci sreće i sklada kada se čovek nađe pred okončanim delom koje je izniklo iz inspiracije i truda posvećenih ljudi. Svi izazovi koji su se nalazili na putu njegovog stvaranja bivaju prekriveni finim česticama zaborava i pretvaraju se u prijatna i nezaboravna sećanja - poručio je u besedi "Šta je nama danas Andrić?" istoričar književnosti dr Vladimir Roganović, rukovodilac Stručnog tima za revitalizaciju hercegnovske kuće nobelovca.

PODSETIO je potom da su u aprilu 1961. godine, kada su članovi Nobelovog komiteta promišljali o mogućim laureatima najveće svetske nagrade za književnost, koju će potom dodeliti našem piscu, Andrić i Milica Babić uživali u Herceg Novom.

- Ove kuće tada nije bilo osim u imaginarnom svetu majstora pripovedača. A onda se posle stokholmskih svečanosti ukazala ovde između tri puta na Toploj. U ovoj kući i u ovom vrtu jedini nobelovac koga imamo proveo je neke od najsrećnijih dana svoga nemirnoga života. Pisao je o osunčanom Herceg Novom, o njegovim stepenicama, tvrđavama, crkvama - rekao je dr Roganović.

A na pitanje iz naslova svoje besede, odgovorio da je Andrić i danas "veliki pisac, umetnik čije je delo živo, aktuelno i nadahnjujuće, pisac čija se dela doštampavaju, čitaju, tumače, pisac koji je gradio mostove među ljudima, narodima, mostove koji postojano stoje kao ćuprija na Drini i most na Žepi. Ono što je nama podjednako važno je to da su Andrić i njegova kuća simbol da ništa nije nemoguće."

Otvaranju Kuće Ive Andrića prisustvovali su ministarka prosvete, kulture, nauke i sporta dr Vesna Bratić i konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

PUT SA ANDRIĆEM

PREMA rečima Tatjane Korićanac, postavka u prizemlju posvećena je Andrićevom boravku u Herceg Novom jer je smatrala da, kada posetilac prođe kroz grad i stigne do Kuće, prirodno je da put nastavi sa Andrićem.

- Tu su fotografije iz njegovog legata iz Muzeja grada Beograda, a na njima će posetioci lako prepoznati sve toponime Herceg Novog, poput parka nekadašnjeg hotela "Boka", gde je naš nobelovac boravio dok nije izgrađena kuća, Šetalište pet Danica, prepoznaće Andrića u kupovini, u bašti, sa punim naručjem tek ubranog povrća, rečju, drugačijeg Andrića od onog koga znamo kao književnika i diplomatu - objašnjava Korićanac.

RENOVIRANjE

ZAHVALjUJUĆI trudu Opštine Herceg Novi, Kuća nobelovca Ive Andrića otvorena je 16. jula 2018. kao kuća sećanja na pisca koji je u njoj boravio od 1963. do 1968. Otvaranjem kuće u rekonstrukciji (posle sramnih odluka prethodnih vlasti da se u njoj otvori kafana), simbolično, grad Herceg Novi započeo je proces Andrićevog "povratka" kroz sećanje na piščevo delo i na njegove "hercegnovske godine". Taj povratak u punom svom vidu je dovršen... Revitalizaciju je delom finansirala Opština Herceg Novi, a deo sredstava obezbeđen je iz fondova Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)