NEDELJA PROĐE - NIKOLA RAKOČEVIĆ: Još jedan Milošević

Ivan Lovrić

11. 04. 2021. u 08:25

I posle Slobe, Sloba. Nakon TV serije "Porodica" stiže i kratki film "Čovek iz 'Tehnogasa'". Pre pola veka ovo preduzeće bilo je meka i rasadnik budućih političara. U njemu su direktorovali Ivan Stambolić, Radoje Stefanović i glavni lik ovog filma, Slobodan Milošević. Što bi ondašnji cinici rekli, "bolje četiri godine u 'Tehnogasu' nego četiri godine u NOB-u".

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - НИКОЛА РАКОЧЕВИЋ: Још један Милошевић

Foto V. Danilov

U ulozi mladog Slobodana Miloševića je Nikola Rakočević, koji je pre nekoliko godina na Berlinalu proglašen za jednog od deset najboljih mladih glumaca u Evropi.

* Kako ste reagovali na ponuđenu ulogu?

- Mislio sam da je reditelj Mančić nešto pogrešio, jer nisam video nikakvu sličnost između mene i Miloševića. Ali kada mi je pokazao njegove slike iz mladosti, ispostavilo se da i ličimo.

* Kako ste se pripremali za snimanje?

- Pa, živeo sam petnaest godina pod njegovom vlašću, i kroz celo svoje detinjstvo gledao sam ga i na televiziji. To je uloga za koju sam se najduže pripremao u životu. Miloševića sam pokušao da prikažem kao ljudsko biće, a ne kao nekog vanzemaljca.

* Kakve reakcije očekujete posle prikazivanja filma?

- Nikada nisam doživeo ovoliku medijsku pažnju povodom snimanja kratkog filma. Vidim da priča o Miloševiću zanima ljude. Možda je sada trenutak da se suočimo sa prošlošću i Slobodanom Miloševićem.

* Da li ste gledali TV seriju "Porodica" i Borisa Isakovića u ulozi Miloševića?

- Nisam uspeo da pogledam seriju, jer sam previše bio zauzet radom u pozorištu. A imam i svoju porodicu, pa sam i njoj morao da posvetim pažnju. Imam veoma visoko mišljenje o Borisu Isakoviću. On je vrhunski glumac, i siguran sam da je tu ulogu uradio kako treba. Video sam i fotografije, i stvarno je bio uverljiv.

* U poslednje vreme sve je više serija koje obrađuju epohu. Šta vam više prija, istorija ili sadašnjost?

- Nema pravila, sve zavisi od scenarija. Izuzetno je zahtevno praviti istorijski scenario, jer je dramaturški kompleksan i zavisi od mnogih bočnih stvari koje prate određeni događaj.

* Na kojim projektima trenutno radite?

- Igram u predstavi "Kaspar Hauzer" Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića. Predstava je dobro primljena i kod publike i kod kritike. Pripremam se i za snimanje filma "Operacija Halijard", u režiji Radoša Bajića.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju mimo vašeg zanata?

- Otkrio sam jednu pesmu "Riblje čorbe" koju do sada nisam čuo, "Odlazak u grad". Govori o ženi koja beži sa sela. To je, po mom mišljenju, Borina najbolja pesma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024