U PREOBRAŽENJSKOM DUHU: U Kraljevu večeras počeo 31. Žički duhovni sabor

G. ĆIROVIĆ

16. 08. 2022. u 20:30

Tradicionalnom ceremonijom svečanog otvaranja večeras je u galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu počeo 31. Žički duhovni sabor „Preobraženje 2022“ u okviru kojeg će u petak, 19. avgusta, na sam dan Preobraženja Gospodnjeg, pod svodovima srednjovekovnog manastira Žiče, pesniku Radetu Tanasijeviću biti uručeno najviše saborsko priznanje - “Žička hrisovulja”.

У ПРЕОБРАЖЕЊСКОМ ДУХУ: У Краљеву вечерас почео 31. Жички духовни сабор

G.Šljivić

Najstariju i najznačajniju preobraženjsku manifestaciju u Srbiji, u prisustvu brojnih posetilaca i zvanica, među kojima su bili i sveštenici žičke eparhije i čelnici lokalne samouprave, zvanično je otvorio dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, dok se, po tradiciji, prigodnom besedom prisutnima obratio i dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

Otvaranje Žičkog duhovnog sabora

Ovom prilikom otvorena je izložba ikona grčkih majstora od 15. do 19. veka „Pod zlatnim i plavim nebom“ Narodnog muzeja Srbije, dok je u muzičkom programu učestvovao Ivan Trajković, pojac episkopa žičkog Justina.

G.Šljivić

Žički duhovni sabor - izložba ikona grčkih majstora

Do završne svečanosti i uručenja Žičke hrisovulje, u Narodnom muzeju biće održan dvodnevni naučni simpozijum „Publicistika u razvoju društva i države“, dok će se ovogodišnji laureat publici predstaviti sutra u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)