OVO MOŽE BITI AUTOGOL ZA UKS: Reakcije kolega povodom odluke Udruženja književnika Srbije da iz svojih redova izbaci Miću Cvijetića

D. Bogutović

24. 11. 2021. u 09:37

ODLUKA rukovodstva Udruženja književnika Srbije da iz redova pisaca izbaci pesnika, esejistu i putopisca Miću Cvijetića, zbog njegove knjige "Lica i obrazine", dočekana je sa velikim iznenađenjem u književnoj javnosti.

ОВО МОЖЕ БИТИ АУТОГОЛ ЗА УКС: Реакције колега поводом одлуке Удружења књижевника Србије да из својих редова избаци Мићу Цвијетића

Mićo Cvijetić, Foto Z. Jovanović/A. Stevanović

A kako i ne bi, kada se ovakav gest treniranja strogoće ne pamti više od pola veka.

U pomenutoj knjizi autor je dao svoje viđenje smene sa mesta glavnog i odgovornog urednika "Književnih novina", glasila u UKS, na čijem je čelu bio nepunih deceniju i po. Pritom, nije štedeo članove UO UKS, ponekad i preterujući u svojim opservacijama. "Lica" je Nadzorni odbor Udruženja ocenio kao pamflet u kome su iznete mnogobrojne neistine, čime je naneta velika šteta ugledu UKS i pojedinim piscima i predložio UO Cvijetićevo isključenje. Prilikom izjašnjavanja, Milovan Vitezović, predsednik, i član Adam Puslojić, nisu glasali. Goran Đorđević je bio uzdržan, dok su za Cvijetićevo isključenje glas dali Miloš Janković, Selimir Radulović, Novica Sovrlić, Živorad Ajdačić, Dragan Mraović, Gordana Vlajić, Petar Žebeljan i Vidak Maslovarić.

Foto Arhiva

Objašnjavajući razloge za ovakakv potez, Gordana Vlajić, za "Novosti", kaže:

- Veoma mi je žao što gospodina Mića Cvijetića prvi put u medijima pominjem ovim tužnim povodom. Nažalost, nakon što je UO jednoglasno doneo odluku o njegovom razrešenju sa mesta glavnog urednika "Književnih novina", a što je UO učinio isključivo sa ciljem spasavanja ovog glasila (konstantan pad prodaje, mali broj pretplata, nedostatak grafičke i uređivačke inventivnosti... o čemu je više puta, tokom dve godine, obaveštavan i kolegijalno upozoravan) - gospodin Cvijetić objavljuje sramotnu knjigu nadahnutu isključivo osvetoljubljem. Usled osećaja gneva, jer mu je po njegovom subjektivnom doživljaju naneta nepravda, izostavio je legitimni korak da svoju srdžbu pretoči u zvanično upućenu žalbu. Umesto toga, svoj je bes ukoričio i sastavio štivo krcato konstrukcijama, insinuacijama, neistinama, klevetama i uvredama kojima je poimence obasuo veći broj članova UKS-a, kao i predsednika Udruženja, i zbog čega bi u pravno uređenijoj zemlji, pretrpeo drakonske sankcije.

Foto Privatna arhiva

Foto N. Paraušić

Foto Privatna arhiva

Toj knjizi se, prema njenom mišljenju, i na ovaj način daje publicitet čime se kolateralno afirmiše neknjiževnost, širi se neistina o Udruženju i blati se institucija stara 116 godina:

- I, naravno, kalja se ime i samog autora, Mića Cvijetića, čiju reputaciju i ovom prilikom čuvamo više nego što to on čini - zaključuje Vlajićeva.

Ugledni pesnik i bivši predsednik UO UKS, Radomir Andrić, smatra da je ovakva odluka preterana i doneta na brzinu:

- I sam sam bio svedok da je sa "Književim novinama" bilo raznih problema najviše zbog nedostatka sredstava i sučeljavaa mišljenja kako da se listu pomogne. Polemike su književni žanr, ne tako redak u našoj književnosti, a one najveće vođene su po sistemu knjigom na knjigu, kao što je to bilo u slučaju Danila Kiša i Dragana Jeremića.

Radomir Andrić, Foto V. Danilov

Polemički duh treba negovati da nam "pauci ne bi nebo premrežili". Na tekst se mora uzvratiti tekstom, a ne represivnim merama. Čini mi se da su nam u okolnostima u kojima živimo potrebni malo tiši tonovi, sa manje strasti a više argumenata. I zato pozivam svog školskog druga Milovana Vitezovića da sve učini da se ova situacija prevaziđe, jer ovo može biti autogol za UKS.

Nekada je Udruženje književnika Srbije branilo pisce, njihovo pravo na slobodu govora, pisanja i mišljenja - sada ih zbog knjiga odstranjuje iz članstva, podseća Ratomir Damjanović i dodaje:

- Istina, bilo je i povijanja pod pritiskom političkih, idejnih i ideoloških oluja, ali ostajalo se na nogama. Ovo sada je potpuni pad. Knjigom Miće Cvijetića, doktora književnih nauka, dugogodišnjeg urednika "Književnih novina", uglednog kritičara, esejiste i pesnika, velikog književnog znalca ali skromnog i čestitog čoveka, povređene su književne veličine u sadašnjoj Upravi. Proradila je i nostalgija. Egzekucija je bila trenutna, kao nekada: isključenje i anatema. Bodež u srce pisca, kad već knjiga "Lica i obrazine" ne može da se zabrani. Jednoglasnost i jednoumlje.

Kako, za "Novosti", kaže pesnik i esejista Mirko Magarašević, deo uprave UKS pokazao se nesposoban da objektivno ospori gledišta i čvrste argumente date u knjizi "Lica i obrazine".

- Uvređena grupa unutar UO UKS proglasila se vlasnom da govori u ime celokupnog članstva srpskih književnika i odlučila se za dvostruko grub postboljševički metod: izgon i progon doktora književnih nauka Miće Cvijetića - tvrdi Magarašević.

- Bespotrebnim i pokazano trapavo izvedenim izgonom glavnog načinjena je prva, velika kulturna i moralna šteta. Sada je, načinjena još veća greška, Cvijetićevom elimnacijom iz UKS. Šta bi se sad moglo, bratski po peru, savetovati onima koji su već počinili dvostruku grešku? Evo, pokažite se: Spasite obraz Udruženja književnika Srbije. Izvinite se za nesporazum! Povucite svoju ishitrenu odluku o izgonu Miće Cvijetića, kao drugu veliku grešku, kad već ne možete više onu prvu!

POVELjE I "MATAVULj"

NA ISTOJ sednici UO dodeljene su i tradicionalne nagrade. Povelju za životno delo dobili su Aleksandar Laković, Novica Đurić, Duško M. Petrović. Milovan Danojlić, Danica Andrejević, Zoran Avramović i Miroslav Demak. Svi su dobili po devet glasova od 11 članova UO. Nagradu "Simo Matavulj" dobili su Ivan Lalović, Ljubiša Simić, Uroš Dojčinović i Grozdana Lalić - takođe, sa po devet glasova. Predloženi Nenad Grujičić ostao je bez većinske podrške: za njega su glasali Miloš Janković i Goran Đorđević.

Protiv su bili Gordana Vlajić, Dragan Mraović, Živorad Ajdačić, Selimir Radulović i Petar Žebeljan, dok su uzdržani bili Novica Sovrlić i Vidak Maslovarić. Dok Milovan Vitezović i Adam Puslojić nisu glasali.

BIROKRATIJA KAO NA ŠALTERU

OGLASIO se i recezent sporne knjige Branko Stojanović:

- Birokratija je svuda ista, i na šalterima i u UKS. Cvijetić je napisao samo deo onoga što mu se dešavalo u Udruženju i ako su ga zbog toga isključili, odoh i ja. Jer, šta će im još jedan penzioner koji ne plaća članarinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)