ZALAŽU SE ZA SNIŽAVANJE CENE: Evropska unija razmatra smanjenje granične cene gasa na 220 evra za megavat-sat

Novosti onlajn

06. 12. 2022. u 22:52

ZEMLjE Evropske unije razmatraju da smanje ranije predloženu gornju granicu cene gasa sa 275 evra za megavat-sat na 220 evra za megavat-sat, piše britanski list „Fajnenšel tajms“.

ЗАЛАЖУ СЕ ЗА СНИЖАВАЊЕ ЦЕНЕ: Европска унија разматра смањење граничне цене гаса на 220 евра за мегават-сат

FOTO: EPA

- Vlasti EU se zalažu za snižavanje cene koju će blok plaćati za gas spuštanjem gornje granice, koju je Brisel ranije predložio, za petinu - navodi list.

Prema nacrtu dokumenta sa revidiranim predlogom Evropske komisije u koji je „Fajnenšel tajms“ imao uvid, gornja granica cene gasa će biti aktivirana kada obračunska cena mesečnog fjučersa prema indeksu najvećeg evropskog gasnog čvorišta TTF pređe 220 evra po megavat satu tokom pet dana i kada bude iznosila 35 evra više od prosečne cene tečnog prirodnog gasa.

Podsećanja radi, Evropska komisija je 22. novembra predložila uvođenje gornje cene za mesečni fjučers za gas prema holandskom TTF indeksu (najveće evropsko gasno čvorište) na nivou od 275 evra po megavat satu. Međutim, 24. novembra ministri energetike EU nisu mogli da se dogovore oko gornje cene gasa i odložili su donošenje odluke do sastanka koji je planiran za 13. decembar.

I pre objavljivanja granične cene gasa, na tržištu je postojala bojazan da će pokretanje mehanizma ugroziti finansijsku stabilnost Evrope. Udruženje evropskih energetskih berzi „Europeks“ je saopštila ranije da ukoliko stvarna cena gasa premaši veštački ograničenu cenu prema fjučersu TTF za mesec unapred, onda će učesnici na tržištu odmah prebaciti trgovanje u bilateralni prostor van berze. Takav korak ne samo da bi doveo do značajnom smanjenju transparentnosti sporazuma, nego će stvoriti ozbiljne rizike za finansijsku stabilnost, isticali su stručnjaci iz „Europeksa“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države