KAKO OJAČATI POLJOPRIVREDNO GAZDINSTVO: Neophodno više rada i više znanja, edukacija, savremena rešenja, praćenje trendova, korišćenje podsticaja

Novosti online

08. 03. 2023. u 10:00

VREDNE ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

КАКО ОЈАЧАТИ ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВО: Неопходно више рада и више знања, едукација, савремена решења, праћење трендова, коришћење подстицаја

Foto D. Dozet

Rezultate u ovoj delatnosti danas donosi niz veština koje izlaze iz okvira gole obrade zemlje - izrada biznis planova, procena rizika, pristup domaćim i međunarodnim fondovima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje, sertifikacija i primena standarda kvaliteta i bezbednosti proizvoda. I, kako najveći broj proizvođača ističe, ključni faktor - plasman.

Da bi se uspešno nosile sa ćudima tržišta, manja i veća poljoprivredna gazdinstva u Srbiji prinuđena su da se okreću modernom poslovanju kao jedinom modelu koji garantuje uspeh. To podrazumeva napuštanje koncepta ekstenzivne poljoprivrede - samostalnu obradu više manjih parcela, uz nedovoljne agrotehničke mere, večnu muku sa mehanizacijom i prodaju na tezgi. Za jačanje gazdinstava, kako ističu sagovornici "Novosti", neophodno je i više rada i više znanja - edukacija, primena savremenih rešenja, praćenje trendova u proizvodnji, korišćenje što šireg kruga podsticaja...

Dobra okolnost u ovom zaokretu je naklonost velikih trgovinskih lanaca domaćem proizvođaču, posebno kada je u pitanju voće, povrće i meso, ali uz poštovanje svih standarda koji garantuju bezbednost proizvoda.

Foto: Tanjug/Shutterstock

Ovim putem je prošla Marija Ignjatović, suvlasnica i direktorka preduzeća "Novitas Konsalt" iz Šapca, koje se bavi proizvodnjom suvih šljiva. Pripremljeni i upakovani proizvodi ove firme mogu se pronaći u Maxi supermarketima od severa do juga zemlje. Sve što proizvedu i upakuju vredni radnici "Novitasa" plasira se u najveći trgovinski lanac u Srbiji i ona im godišnje isporuči između 10 i 12 tona suvih šljiva i još skoro 25 tona svežih.

- Veliki lanci definitivno preuzimaju primat u plasmanu robe, ali zahtevaju i sertifikate i standarde koji garantuju kvalitet. Na osnovu ličnog iskustva, tvrdim da za većinu proizvođača to nije ni nedostižno niti nesavladivo. Saradnja sa velikim trgovinskim lancima, kakav je "Delez“, otvara niz mogućnosti saradnje i sistemski rešava problem plasmana robe - objašnjava Ignjatović, čiji su proizvodi ovenčani najprestižnijim nagradama za kvalitet.

Svoje reči ona ilustruje ličnim primerom – jer sa ovim lancem sarađuje od 2015. godine, a od početna dva proizvoda stigla je do čak - 12. Danas poseduje i "global gep" sertifikat, a u sistem kontrole kvaliteta uvela je i sve svoje kooperante. Podršku od "Deleza" je dobila i kao preduzeće koje uspešno zapošljava osobe sa invaliditetom.

Foto Tanjug

Poznavalac problematike srpskog sela sociolog prof. Milovan Mitrović jačanje poljoprivrednih gazdinstava vidi u usavršavanju i modernizaciji, ali i povezivanju.

- Savremeni zadružni sistem, podržan od države, garantuje da će roba biti proizvedena i najkraćim putem distribuirana do krajnjeg korisnika. To je oproban recept, koji uključuje širenje mreže kooperanata i zahvaljujući kojem proizvođači mogu da dođu do finalnog proizvoda - napominje Mitrović.

MLADI MENjAJU SVEST

DA bi poljoprivredno gazdinstvo jačalo i svojim proizvodima efikasnije "napalo" tržište neophodna je svest da je njiva u središtu preduzeća, a da svaki proizvođač mora da razmišlja kao preduzetnik. Zato su važne stručne edukacije i seminari, koji su škola za efikasnu i isplativu poljoprivredu. Ohrabruje što sve više mladih u selima Srbije ovo uviđa i okreće se učenju i ulaganju u sertifikaciju, što ohrabruje i ostakle da krenu istim putem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april