KAKO BI DANAS IZGLEDALO SLUŽENJE VOJNOG ROKA? Objašnjenje ministra odbrane - evo koliko bi mogla da traje obuka

Novosti online

07. 12. 2022. u 12:05

MINISTAR odbrane Miloš Vučević jutros je gostovao u jutarnjem programu televizije Prva, gde je govorio o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, ali je jedna od tema bila i mogućnost ponovnog uvođenja vojnog roka.

КАКО БИ ДАНАС ИЗГЛЕДАЛО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА? Објашњење министра одбране - ево колико би могла да траје обука

Foto Tanjug

Ministar je istakao da vojni rok u Srbiji nije ukinut, već je suspendovan odlukom Narodne skupštine.

Upitan kako bi danas izgledalo služenje vojnog roka, on je odgovorio da to ne bi izgledalo kao kada je on služio vojni rok.

- Svakako se ne ide u tom pravcu da traje 12 meseci. Postoji nekoliko modaliteta – nekoliko nedelja, tri meseca ili šest meseci. I te tri nedelje bi mnogo više bili obučeni nego bez te tri nedelje, i to je neki plus. Mi i danas imamo modalitete da ljudi koji imaju preko 30 godina mogu da odu na obuku od tri nedelje, ako nisu služili vojni rok - rekao je on.

Ministar je dodao da odluka o tome nije doneta, niti je prioritetna, kao i da se rade stručne analize, ali da je svakako o tome potrebno razgovarati.

- Potreban nam je izvestan vremenski period i ako bi se donela odluka da se vraća obavezno služenje vojnog roka, da se vojska pripremi logistički da bi mogla da primi novu vojsku. Imali smo nešto više od decenije uništavanja Vojske Srbije, gde nam je koncepcija bila da nama ne treba vojska. Zatvarali smo kasarne, otpuštali oficire i podoficire, sudili im, i gledali da satremo ljude sa ratnim iskustvom, da treba da ih se stidimo, iako su oni branili državu. Bila je skandalozna politika da naše oficire proglašavamo ratnim zločincima, a našu vojsku doživljavamo kao neprijatelja. Za 200 evra smo spaljivali i topili naše naoružanje i vojnu opremu - podsetio je ministar Vučević, i dodao da su se za to vreme druge države naoružavale, kupovale najmodernije naoružanje i ulagale u svoju vojsku.

- Samo je Srbija trebala da raspusti svoju vojsku i onda bi bila idealan partner dok ne dođe muka, a onda se svi setimo kako je vojska ponos Srbije. Nije čudo što tri institucije godinama imaju najveću podršku u državi – predsednik, crkva i vojska. Vojska Srbije je najsnažniji odvraćajući i odbrambeni faktor naše države, zato i ide ta salva napada na nju - istakao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili