TITOVU VILU NA PALIĆU CENE 800.000 EVRA: Naslednici nekadašnjeg industrijalca Vilhema Konena prodaju imanje i porodičnu kuću

J. LEMAJIĆ

26. 01. 2022. u 11:14

DA mogu da progovore, zidovi Vile "Konen", poznate i kao Titova vila, na Paliću, imali bi mnogo da kažu, između ostalog i kako su nastali "Koreni" Dobrice Ćosića. U 122 godine trajanja, bila je dom porodice Konen, nekadašnjih industrijalaca, a posle nacionalizacije, ugostila je mnoge književnike, političke, kulturne i privredne delatnike, kao i doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

ТИТОВУ ВИЛУ НА ПАЛИЋУ ЦЕНЕ 800.000 ЕВРА: Наследници некадашњег индустријалца Вилхема Конена продају имање и породичну кућу

Foto J. Lemajić

Posle završene restitucije, ona je vraćena prvim vlasnicima, naslednicima porodice Vilhema Konena, koji su sada odlučili da je, preko jedne agencije za nekretnine prodaju za 800.000 evra.

- Vila je površine 234 kvadrata, građena od čvrstog materijala u secesijskom stilu, projektovana od strane Rajhl Ferenca, ali je nažalost, podlegla zubu vremena i neophodna joj je adaptacija. Poseduje klasične prozore, itison na podovima te tavanicu na plafonu - navodi se u oglasu.

- Plafoni su visoki 3,5 metra, a od infrastrukture vila poseduje trofaznu struju, gradsku vodu te septičku jamu. Konenova vila drugačija od svih ostalih na Paliću, uzdiže se na placu površine 4.233 kvadrata, skrivena među borovima parka, zaslužuje da opet zasija u punom sjaju.

Vila je pripadala jednom od tada najbogatijih Subotičana Vilhemu Konenu, suvlasniku klanice "Konen i Hartman", na čijim temeljima je posle nastao "29. novembar". Izgrađena je 1900, a za razliku od drugih vila koje su imale i voćnjak i vinograd, iz nje je napravljen teniski teren. Osim toga, u njoj je, prvi put među vilama na Paliću, bio rešen i sanitarni čvor.

Porodica Konen je tokom Drugog svetskog rata doživela sudbinu mnogih svojih sunarodnika Jevreja, a komunistička vlast im je 1946. godine konfiskovala svu imovinu zbog navodne saradnje Vilhema Konena mlađeg sa okupatorom, iako je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilački pokret. Bio je čak i u nemačkom i mađarskom zarobljeništvu kao oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije. Posle rata je osuđen kao "narodni neprijatelj". Čak dva puta je izbegao smrtnu kaznu, a iza rešetaka je proveo više od dve godine, tokom kojih mu je oduzeta imovina. Rehabilitovan je 2013. godine.

Foto Vikipedija

Raskošna vila je postala vlasništvo države. U njoj je 1963. godine jednom prespavao Josip Broz i od tada je zovu i Titova vila. Dobrica Ćosić je u njoj pisao "Korene", a tu su boravili i Oskar Davičo, Antonije Isaković, Milan Konjović...

Od 2005. do danas uopšte nije korišćena, niko o njoj nije brinuo, te je zub vremena od palićke lepotice načinio staru, oronulu damu, nemog svedoka nekadašnje raskoši i svih prilika i neprilika koje su pogađale našu zemlju.

IMOVINA OD VARDARA DO TRIGLAVA

MARŠAL je za vreme svoje vlasti posedovao veliki broj kuća za odmor. Neke od najpoznatijih su na Brionima, u Karađorđevu, Igalu, Bugojnu, na Ohridu. Imao je i svoju sobu u hotelu VU "Tara", voleo je i Vilu "Dalmacija" u Splitu i onu na dubrovačkom poluostrvu Lapad. Vile sa njegovim imenom bile su i u Iloku, Samoboru, u Koprivnici, Gorici, na Zlatiboru...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas