INFEKCIJE NISU UVEK PROBLEM: Sluh može da se izgubi zbog starosti, ali i infarkta ušnog živca

I. KOVAČIĆ

06. 12. 2022. u 10:50

NAGLI gubitak sluha na jednom uvu, uz pojavu zujanja i vrtoglavice, nije uvek posledica respiratorne virusne infekcije, već i infarkta ušnog živca.

ИНФЕКЦИЈЕ НИСУ УВЕК ПРОБЛЕМ: Слух може да се изгуби због старости, али и инфаркта ушног живца

Foto: Shutterstock

Stručnjaci napominju da ova vrsta infarkta nije vezana za godišnje doba, ali u jednoj beogradskoj ordinacija samo za nedelju dana javila su se tri pacijenta kod kojih je ustanovljena ova dijagnoza. Doktor Srđan Milićević, specijalsita ORL, kaže da je uvek u ovo doba godine primetan porast broja pacijenata koji se javljaju usled infarkta ušnog živca.

- Nakon pregleda, kada uvidimo o čemu je reč, ove pacijente lečimo tako što im dajemo injekciju deksazona u bubnu duplju. Međutim, rezultati lečenja su neizvesni - objašnjava dr Milićević.

Naš sagovornik kaže da postoje znaci koji mogu da ukažu da je usled infarkta ušnog živca sluh na pogođenom uvu trajno izgubljen:

- Loši prognostički znaci su veliko oštećenje sluha ili potpuni gubitak, pojava zujanja i vrtoglavice, kao i loše stanje zdravog uva.

Da bi rezultati lečenja bili efikasni, važno je da se pacijent hitno javi lekaru.

- Ukoliko se ni posle mesec dana od gubitka sluh ne vrati, to smatramo manje-više trajnim oštećenjem - upozorava dr Milićević.

Inače, infarkt ušnog živca nije jedino stanje koje može da se dogodi na ovom malom nervu. Ušni živac može da zahvati i tumor.

 

LEKAR NE VIDI, PACIJENT NE ČUJE

GUBITAK sluka može da nastane i kao posledica okoštavanja slušnih koščica.

- Ovo oboljenje je dosta retko, i teško se i dijagnostikuje - kaže dr Srđan Milićević. - Za njega se vezuje poslovica da "lekar ništa ne vidi, a pacijent ništa ne čuje".  Lečenje je isključivo hirurško.

- Neurinom ili tumor slušnog živca u Srbiji pogađa oko 50 ljudi godišnje - kaže dr Milićević. - Rani simptomi su gubitak sluha, šum u ušima, omaglica i nesigurnost. Drugi se simptomi mogu razviti ako tumor raste i pritiska druge delove glave.

Ipak, dr Milićević tvrdi da je najčešći uzrok oslabljenog sluha nakupljanje ušne masti ili cerumena.

- To nije bolest, već higijenski problem. Žlezde koje luče ušnu mast su znojne žlezde i ta mast je u stvari znoj uva. Tegobe sa cerumenom rešavaju se ispiranjem ušiju mlakom vodom i antiseptičnim rastvorom.

Foto: Depozitfoto

Drugi najčešći uzrok oštećenja sluha je presbiakuzija ili staračka nagluvost.

- Retka je osoba posle šezdeset godina a da nema oštećenje sluha - kaže naš sagovornik. - Do 40 odsto oštećenja sluha se relativno dobro podnosi, iznad počinje otežana komunikacija, a već oštećenje preko 60 procenata traži nošenje slušnog aparata.

Upale ušiju, koje često nastaju kao posledica neke od respiratornih infekcija, tek su treći najčešći uzročnik oslabljenog sluha.

- Upale uva imaju razne oblike - kaže dr Milićević. - Brzo i lako se dijagnostikuju, jer oslabljen sluh prati bol u uvu. Međutim, problem predstavlja pojava sekreta u ušima koji nije praćen bolom. To se najčešće dešava kod dece sa velikim trećim krajnikom, alergičnih osoba i onih koji boluju od sinusa. Ove tegobe se uglavnom rešavaju kapima i raznoraznim lekovima, zavisno od uzročnika. U najtežim slučajevima potrebno je da se u uši privremeno postave cevčice.

Multipla skleroza je još jedna dijagnoza koja se spominje kao uzročnik oštećenja sluha, a koja, u suštini, tek u odmakloj fazi bolesti ima gubitak sluha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)