Feljton

Slava traži žrtve

Miodrag Petrović nije bio spreman da svoju privatnu komociju žrtvuje svojoj slavi. Na "vi" sa radnikom koji trese tepihe. Zašto je umetnik morao da odustane od kandidature za saveznog poslanika.


ČKALJA - MAG DUHA Predhodni nastavci

1. Veseljak - naših strana

Prvog aprila 1924. u kući Čedomira Petrovića u Kruševcu rodio se sin. LJubimcu, uzdanici i mezimcu kum nadenuo ime Miodrag, ali je on bio jednostavno Mile. Pa ti si, bre, Mile, Čkalja, našalio se Miodragov školski drug Jeftić iz Kukljina.

2. Prva uloga - Obilić

Sa 12 godina Čkalja otkriva pozorište, bila je to ljubav na prvi pogled. Predstave iza taraba roditeljske kuće. Kofa vode na glavu mladog glumca.

3. Prvi aplauz za - tremu!

Epizodnu ulogu Viktora Emanuela Šuke odigrao tresući se kao prut, da bi se zatim sapleo, što je publici bilo veoma smešno. Šta je preporučio prof. Mihajlović na poleđini maturskog svedočanstva. Prva popularnost u 47. diviziji.

4. Amanet oca Čedomira

Sine, u životu budi sve, samo nemoj da se baviš politikom, savetovao je otac Miodraga koji je kretao put Beograda. Odlazak na studije veterine - iz šešira! Prvi susret s Radivojem Đukićem.

5. Veče pored radija

Emisije "Vesele večeri" koje su emitovane na radiju, nedeljom uveče, praznile su ulice, bioskope i restorane. Radio-aparat tek na 63 stanovnika, kaže statistika. Kako je izgledala prva redakcija ove veoma popularne emisije.

6. Dve zvezde večeri

Dva glavna stuba oko kojih smo se okupljali u emisiji "Veselo veče" bili su Mija i Čkalja, kaže Mića Tatić. Kako su u jednom selu čašama pogasili struju? Predsednik jednog mesta poskidao točkove sa fijakera koji je trebalo da odveze glumce na voz.

7. Opor ukus humora

Miodrag Petrović deli sudbinu humora i humorista: svako se o njega može očešati, svako sme da odapne strelu estetičnog, vaspitnog ili "podobno-nepodobnog" sumnjičenja. Zašto ljubimac publike nije bio po ukusu kritike.

8. Urnebes u - stanici

"Servisna stanica" je lansirala Miju Aleksića kao TV zvezdu, falio je, međutim, Čkalja, koji je bio u "frižideru". Uloga kuvara Jordana, pisana za Miodraga Petrovića, garantovala je urnebesnu zabavu.

9. Nevenu mesto napolju

U seriji "Sačulatac" Čkalja igra milicionara Nevena. Za spasavanje beba u jednom požaru, Nevenu priređuju večeru, ali kako ko od glavešina stiže, slavljenik je sve bliže izlaznim vratima. Magacin rasola u studiju na Sajmištu.

10. Glumac pod embargom

Lete beogradski golubovi, mnogi su odleteli, a sa njima i Miodrag Petrović Čkalja i Branka Veselinović, tako glasi najava Đuze Stojiljkovića u emisiji "Veselo veče". Zašto je popularni glumac skinut sa programa? Moć i nemoć direktora Radio Beograda.

11. Poetski lik komičara

Čkaljina ljudska priroda, njegova vedrina i zaigranost, deluju kao prisna poetska naivnost dečjeg sveta, kaže Soja Jovanović. Soja je jedno dete, jedna mašta, jedna dobrota, jedna neverovatna žena, reći će Čkalja.

12. Ibi ili Radovan?

Žao mi je što se nisam vratio u Atelje 212 da radim sa Zoranom Radmilovićem. Da smo se nas dvojica dočepali Ibija ili Radovana, predstave bi trajale do zore, govorio je komičar.

13. Duet bez pandama

U "Kamiondžijama" Pavle Vuisić i Čkalja čine komični duet koji nema pandana u ovdašnjoj produkciji, bioskopskoj ili televizijskoj. Komički zadatak se ne igra komedijaški, nego dramski.

14. Lekcija oca Čedomira

Mile je ponavljao prvi razred gimnazije i od straha od batina pobegao od kuće, ali se otac poneo prema njemu kao prema odlikašu. Danas je rođendan Miodraga Petrovića Čkalje, neka su blagosloveni ono dvoje Kruševljana kojima je tako nešto palo na pamet, og

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li dovoljno i na pravi način odajemo počast herojima Drugog svetskog rata?