Feljton

Više od - presude!

Sudbina srpskog naroda ostaje na savesti onih koji su o njemu odlučivali i koji su napustili saveznike u najtežem trenutku. Zašto Vojni sud u Beogradu nije dozvolio svedočenje američkim pilotima(?).


DRAŽA U LEGIJI ZASLUŽNIH Predhodni nastavci

1. Truman piše ukaz

Ukazom predsednika SAD 29. marta 1948. godine Draža Mihailović poneo najveće američko odlikovanje. Na preporuku Beograda i Rima, Stejt department se saglasio da se oko dodele visokog priznanja ne daje publicitet.

2. Prvi gerilac Evrope

Najveće američko odlikovanje devetorici sovjetskih generala i maršala i Draži, na koga se gledalo kao na prvog gerilca u okupiranoj Evropi. Zašto je Stejt department insistirao da se ukaz o odlikovanju preda na "čuvanje" Ministarstvu spoljnih poslova FNRJ

3. Dug mrtvom generalu

Komitet američkih avijatičara zatražio da se visoko odlikovanje preda udovici generala Mihailovića. Posmrtno priznanje uzaludan gest, rezonuje Stejt department. Draža verovao u pravni sistem FNRJ.

4. Klimava sila osovine

Prema američkim saznanjima nisu postojali nikakvi dokazi o bilo kakvoj saradnji generala Mihailovića i Sila osovine. Svedočenje američkog oficira o fotomontažama o tobožnjem bratimljenju Nemaca i četnika.

5. Ironija nove vlasti

Stejt department uputio oštru notu jugoslovenskim vlastima, navodeći da je vojno osoblje SAD bilo pridodato štabu Mihailovića gotovo sve vreme njegove ratne službe i ponudilo da oni i svedoče na njegovom suđenju. Zvanični Beograd to odbija, uz tvrdnju da

6. "Pravo" na samooptužbe

Jedan od najpoznatijih advokata Martin Ernst pristao da brani Mihailovića, ali zvanični Beograd nije odgovorio na ponudu. Zašto je Mihailović mesec i po dana optuživao samog sebe?

7. Poslednji raport

U završnoj reči Mihailović je u svoju odbranu govorio neprekidno četiri sata. Advokat Dragić Joksimović jedini do kraja bio uz Dražu. Kako je suđenje u Topčideru video izveštač "NJujork tajmsa".

8. Svedok protiv laži

U iznajmljenom avionu, u misija "Za Mihailovića", avijatičari doleteli u Vašington. Albert Sajc rekao: Mihailović je živeo za svoju otadžbinu.

9. Zločina nije bilo

Mek Dauel izjavio da mu nije poznato da je general Mihailović počinio zločine na prostoru Jugoslavije. Nema dokaza da je Draža pregovarao sa Nemcima oko nabavke oružja i municije.

10. Puna kontrola - mala

Mihailović je imao punu kontrolu samo nad svojom malom grupom i snagama nekolicine drugih vođa. General pokušavao da ujedini sve Jugoslovene, ali su starešine tvrdile da to ne ide.

11. Bez pomoći - slom!

Da su saveznici uskratili vojnu i ekonomsku pomoć partizanima, njihov pokret bi krahirao za nekoliko meseci, ocena je američkog posmatrača. Kada su sovjetske snage ušle na teritoriju Jugoslavije, ispostavilo se da njihova komanda nema jasnu politiku.

12. Dva reda mržnje

Četnici ovim redom mrze: partizane, Bugare, Nemce, dok partizani ovim redom mrze: četnike, Nemce, Bugare, napisao potpukovnik Albert Sajc. Šta javlja nemački poslanik iz Zagreba Berlinu.

13. Saveznik bez mrlje

Pod zakletvom, sedmorica američkih oficira izjavili da su Mihailovića smatrali svojim vernim saveznikom. Britanski oficiri svedoci deset četničkih operacija protiv Nemaca.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Gde slavite uskršnje praznike?