Feljton

Svedok iz susedne ćelije

Ilegalac Živojin Miljković, uhapšen 11 dana posle Vere Miletić, uveren je da Vera nije izdala saborce. Kako je Miljković izbegao tragičnu sudbinu banjičkih logoraša.


VERA MILETIĆ - MUČENIK ILI IZDAJNIK Predhodni nastavci

1. Levo od - sedmog!

Sa idejama komunizma upoznala sam se u sedmom razredu srednje škole, tako Vera Miletić započinje ispovest pred islednicima beogradske policije. Zapisnik sa saslušanja pre 61 godine, konačno dostupan našim čitaocima.

2. Akter velike provale

Janko Janković, šef kartoteke beogradske policije, čovek za vezu sa komunistima. Mlada komunistkinja i ne sluti da će biti glavni, nesrećni akter u hapšenju njenih drugova.

3. Rat, dole pakt!

Demonstracije protiv pristupanja Trojnom paktu 27. marta 1941. godine nisu poveli komunisti. Iza odlučnog protesta Beograda stajao je London.

4. Prva akcija – dobra

Uspešno izveden prepad na žandarmerijsku stanicu u Dobri naišao na simpatije kod meštana. Narod ovog kraja još ništa ne zna o partizanima.

5. Streljanje zbog šamara

Izršena su dva streljanja: jedan partizan je likvidiran pred strojem zbog pljačke, a drugi samo zato što je jednom meštaninu udario šamar. Alkohol postaje ozbiljan uzrok narušavanja discipline.

6. Odlučno protiv Draže

Jedan od glavnih zadataka pratizana bio je da se te 1942. godine raskrinka Draža Mihailović i da se stvori jak blok antifašista. Likvidacija političkih protivnika u Požarevcu. Pogibija Veljka Dugoševića

7. Homolje puno četnika

U ovom kraju istočne Srbije četnici su bili veoma jaki, svedočila je Vera Miletić. I boja čarapa kao kurirski znak prepoznavanja.

8. Ćerki svoje ime

Novorođenoj prinovi Vera dala svoje ratno, ilegalno ime Mira - Mirjana. Odani saradnik "Glasa" od prvog broja. Nadahnuti tekstovi o saborcima.

9. Borbe širom Srbije

Oružane akcije partizana u Srbiji imale su za cilj da zadrže nemačke snage ovde kako bi se pomoglo saborcima u Bosni. Direktiva je glasila da se oružana borba vodi protiv svih snaga koje su bile na strani okupatora.

10. Policajac glavna veza

Avgusta 1943. Vera Miletić dolazi u Beograd sa zadatkom da poveže partijske redove. Prva veza Janko Janković, policajac iz Četvrtog odseka policije Beograda

11. Policija na - nišanu!

Beogradski ilegalci i komunisti za najvećeg neprijatelja smatrali su Božidara Bećarevića, pa je planirana njegova otmica. Povezivanje pokidanih partijskih veza u glavnom gradu

12. Crveni u - magli

Posle “martovske provale”, grupe ilegalaca u Beogradu su razbijene, i zadatak Vere Miletić je bio da ih okupi i organizuje. Rakovica - baza za prikupljanje i slanje boraca u partizane

13. Dožić odao svoje

Lazar Dožić kao partijski ilegalac sarađivao i sa policijom, pa je usledilo hapšenje komunista u glavnom gradu. Zašto se Blagoje Nešković držao pasivno, po strani

14. Presuda - streljanje!

Hapšenje u Lastinoj ulici u Beogradu 5. oktobra 1943. godine. Nepunu godinu docnije, 7. septembra 1944. Vera Miletić streljana na Banjici. Tokom saslušanja u Specijalnoj policiji navela je 268 lica sa kojima je sarađivala tokom komunističke aktivnosti.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Gde slavite uskršnje praznike?